Najbolji benzinac na svetu za 2019. godinu je…

Audi 2.0 TFSI

U kategoriji benzinskih agregata snage između 150 i 250 KS, oznake 2.0 TFSI, međunarodnim žiri je za najbolji proglasio Audijev turbo motor sa direktnim ubrizagavanjem goriva

Ovaj agregat je, dobrim delom, titulu zaslužio i zbog činjenice da može da se koristi u klasičnim automobilima, u hibridima ali i da kao pogonsko gorivo umesto benzina sagoreva prirodni gas – metan. Ovogodišnja nagrada je 15. za redom koju osvajaju TFSI motori, što Audiju svako ide na čast. Stručni žiri sastavljen od 70 članova iz redakcija rasprostrtih diljem planete, proglasio je ovaj motor najboljim uz obrazloženje da je to:

“jedan od najfleksibilnijih i najraznovrsnijih agregata ikada proizvedenih, razvijen za izuzetno kratak vremenski period i sposoban da izađe u susret svim mogućim zahtevima”.

S druge strane, Hans-Joachim Rothenpieler (član borda menadžera Audija zadužen za tehničkih tazvoj) izjavio je:

“Zadovoljni smo osvajanjem ove nagrade jer ona priznaje raznovrsnost 2.0 TFSI motora. Mi ga ne koristimo samo kao čist benzinac, već ga ugrađujemo u Plug-In hibridne verzije ali koristimo i za potrebe e-modela koji sagorevaju metan.”

Podsetimo, prvi TFSI je predstavljen 2004. godine. Otad, Audi sa tim sklopom osvaja nagradu za nagradom, svake godine, a između 2005. i 2009. nemački proizvođač je u kategoriji motora do dva litra zapremine svake godine osvajao pehar, između 2010. i 2018. kompanija je slavila u višoj kategoriji, do 2,5 litra sa petocilindričnim 2.5 TFSI agregatom. Napuštanjem tog motora u korist novog manje zapremine (downsizing), prevlast je ponovo uspostavljena u klasi do dva litra. Podsetimo, ovaj sklop oslobađa 245 KS a osim u Audi modelima, biće ponuđen u vozilima iz koncerna VW. Dakle, Volkswagenu, Seatu i Škodi.

Možda Vas interesuje i...