Najbrža verzija novog Peugeota 208 ima električni pogon!

Peugeot 208

Francuski mališan dobio je obrise decentnog 508 i opcioni električni pogon – tačnije, imaće ga e208.

Potpuno električni Peugeot ima motor od 100 kW (136 KS) i uparen je s baterijom kapaciteta 50 kWh. To je dovoljno za autonomiju od oko 340 km po WLTP normama. Fabrika navodi da je iz stanja mirovanja do 100 km/h potrebno 8,5 s, što električni 208 čini bržim od bilo koje druge verzije opremljene klasičnim benzinskim ili dizel motorom, trenutno predviđenim za ugradnju u novitet B segmenta ovog francuskog proizvođača. Za kasnije – videćemo. Električni “hot-heč”? Da, i to je moguće.

Da bi se baterije u potpunosti dopunile, potrebno je više od 20 časova na klasičnoj kućnoj utičnici. Ipak, sa adekvatnim punjačem vreme koje je potrebno da se od potpuno prazne baterije dođe do potpuno pune, svodi se na prihvatljivijih osam sati. Sa ultra brzim punjačem, za dostizanje 80 odsto kapaciteta baterije treba samo pola sata. To je već uveliko poželjno vreme. Baterija je pod fabričkom garancijom 160.000 km ili osam godina. Njena pozicija je – pogađate – u podu automobila, tako da je prtljažnik zadržao identičan kapacitet kao i verzije sa klasičnim motorima.

Novi 208 ima za oko 30 kg manju masu (sa benzinskim ili dizem motorom) u poređenju sa sada već starom generacijom, a u ponudi će biti sa trocilindričnim benzincem zapremine 1,2 l u verzijama sa 75, 100 i 130 KS kao i sa 1,5-litarskim HDi dizelašem snage 100 “konja”. Opciono će na raspolaganju da bude osmostepeni automatski menjač sa dvostrukom spojnicom. Iako se klasičan ručni menjač čini sasvim adekvatnim za mali gradski model, novi AT8 omogućava poluautonomnu vožnju u gradskim špicevima ali i samostalno parkiranje ovog Peugeota.

U skladu sa savremenim standardima, i 208 će odsad da se nudi isključivo sa petora vrata. Zvanična premijera najavljena je za Salon automobila u Ženevi, dok će prve isporuke da krenu s jeseni. To je, pak, skoro pola godina posle konkurentskog Renaulta Clio, koji se u prodaji očekuje već tokom maja. Ipak, zainteresovani mogu da kaparišu svoj 208 On-Line, da ga konfigurišu i odrede u kom salonu žele da preuzmu svoj budući automobil. Zanimljivo i originalno.

Možda Vas interesuje i...