Najjači četvrocilindraš ikada napravljen u Minhenu debituje u ovom modelu…

BMW X2 M35i

M geni za najjači kompaktni Sport Activity Coupe, odnosno verziju X2 sa samog vrha ponude bavarskog proizvođača. Osim motora, dorađeni su sistem oslanjanja, upravljanja, kočnice… Pravi tjuning!

Ovo je potpuno nivi pristup kompaktnom segmentu. Nekadašnji “hot-heč” modeli, polako ali sigurno se transformišu u nešto potpuno novo – spoj terenca, cross-overa, trkača, rasnog kupea… Pomalo konfuzno, ali tržište željno inovacija i “eksponencijalnog faktora” jako dobro prihvata ovakav način razlišljanja.

Za pojedine detalje novajlije (bubrege, spoljna ogledala, izduvne cevi…) pripremljana je nova boja nazvana Cerium Grey (cerijum siva – po hemijskom elementu srebrno bele boje). Ipak, srž ove verzije je potpuno novi četvorocilindrični benzinac zapremine dva litra, opremljen sa dva turbo punjača. To je najjači motor ove konfiguracije ikada ugrađen u neki BMW, a svoje mesto će naći i u novoj “trojci”. Snaga dostiže 306 “konja”, dok je obrtni moment fascinantnih 450 Nm.

Ovoliku silu nije lako preneti na podlogu, tako da su tu inteligentni pogon na sva četiri točka (xDrive) i osmostepeni automatski menjač opremljen Launch Control sistemom. Menjač je, u skladu sa motorom, prošao kuru M Performance tretmana. Ovako opremojen X2, iz mesta do 100 km/h biva katapultiran za 4,9 s. Maksimalna brzina je, po ustaljenom običaju, limitirana na 250 km/h. Shodno ekstremnim performansama, za pogonski sklop je dizajniran poseban sistem hlađenja koji odvodi ogromnu količinu generisane toplote.

Da bi dinamika vozila bila u skladu sa performansama motora, BMW-ova M divizija se pobrinula za oslanjanja ovog X2. Adaptivni amortizeri omogućavaju dva različita ručno podesiva moda i maksimizaciju užitka kombinovanjem sportskog i komfornog. Prednja osovina je, zbog sprečavanja gubljenja snage i proklizavanja prednjih točkova prilikom prolazaka kroz brze krivine, opremljena sportskim diferencijalom sa automatskim zatvaračem. Kočnice su, takođe, prošle kroz ruke inženjera M odeljenja, pa su zaustavne karakteristike u skladu sa opštim performansama, čak i pri maksimalnom opterećenju. Standard predstavljaju točkovi od 19’’, a uz doplatu se mogu dobiti i oni od 20 inča.

Proizvodnja BMW-a X2 M35i počinje u novembru ove godine, dok se na evropskom tlu neće pojaviti pre marta 2019. Dakle, premijera za Stari kontinet bi mogla da se očekuje tokom Salona automobila u Ženevi.

Možda Vas interesuje i...