Najmanji i najjeftiniji SUV model u gami Volkswagen zvanično predstavljen

Volkswagen T-Cross

Premijera malog SUV-a sa VW značkom obavljena je simultano u Amsterdamu, Šangaju i Sao Paulou. T-Cross je globalni SUV baziran na platformi modela Polo, pa zbog toga nije i neće da bude ponuđen s pogonom na svim točkovima


Posmatrano s preda, T-Cross izgleda kao umanjena verzija Touarega. Bočne strane ovog SUV-a liče na Tiguan, dok je zadnji deo najoriginalniji deo automobila. Naime, zadnje svetlosne grupe uopšte ne podsećaju na svetlosne grupe ostalih modela u gami nemačkog proizvođača, a povezane su svetlećom trakom kako bi se T-Cross činio širim nego što to zaista jeste.


Što se tiče dimenzija, treba napomenuti da je MQB platforma omogućila inženjerima i dizajnerima kompanije Volkswagen da prednji osovinu pomere prilično ka prednjem delu. Kao rezultat toga dobijeno je izdašno međuosovnisko rastojanje, posmatrano u odnosu na ukupnu dužinu automobila. Najmanji SUV VW-a dugačak je 4,11 m i ima rastojanje između osovina od 2,56 metara.


Shodno tome, enterijer ovog modela je po tvrdnjama konstruktora prilično prostran, pa u njemu – navodi se – ima dovoljno mesta za pet odraslih osoba. Zadnja sedišta mogu da se pomere po šinama za 140 mm čime se povećava ili prostor za noge putnika na zadnjoj klupi, ili kapacitet prtljažnika – u zavisnosti od potrebe. Gepek, tako, ima varijabilnu zapreminu od 385 do 455 litara sa zadnjim sedištima na svom mestu. Međutim, ako to nije dovoljno, zadnja sedišta se mogu oboriti tako da kapacitet narasta na 1.281 litar.
U dizajnu unutrašnjosti nema velikih iznenađenja, pa prenji panel jasno otkriva da potiče iz VW Pola. Upravljač je, pak, potpuno nov, a tu su i dodatne koloritne opcije, najnoviji infotejnment sistem kompanije Volkswagen, bežični punjač za telefon…

Što se tiče mehanike, tu nema neke tajne niti neočekivanih rešenja. Naime, T-Cross će na tržište doći sa četiri turbo motora – nudiće se sa tri benzinska i jednim dizel agregatom. Dva TSI benzinca od jednog litra imaju 95 i 115 KS, četvorocilindraš od 1,5 l ima 150 “konja”, dok TDI od 1,6 l razvija 95 KS. Svi agregati ispunjavaju najnovije Euro 6d-TEMP standard emisije štetnih gasova.

Poput većih modela iz grupacije, i T-Cross će da se nudi sa velikim brojem sistema za asistenciju vozaču kao delom standardne opreme. Tu spadaju nadgledanje puta i pešaka, sistem automatskog kočenja u hitnim slučajevima, sistem za održavanje vozila u traci, nadgledanje mrtvih uglova i slično. Kao opcija su dostupni sistemi za upozoravanje vozača, adaptivni tempomat i asistencija pri parkiranju. Proizvodnja T-Crossa će se odvijati u Španiji, Južnoj Americi i Kini. POčetak sklapanja je najavljen  za kraj tekuće godine, dok će prvi primerci na tržištu da budu dostupna početkom 2019. godine.

Možda Vas interesuje i...