Najsavremenija interpretacija sporta

CUPRA Ateca

Novoformirani nezavisni brend Cupra, predstvlja kompaniju koja zapošljava zaljubljenike u automobile zadužene da kreiraju vozila za zaljubljenike…

Nekadašnje odeljenje SEAT-a zaduženo za proizvodnju najsnažnijih modela u ponudi španske fabrike, od kojih se veliki broj dokazao na takmičarskim stazama, nedavo je postao brend za sebe. Potpuno nezavisan od matične fabrike – šta god to zaista značilo – od standrdnih SEAT automobila kreira jedinstvene četvorotočkaše sa emocijom, prefinjenošću i popriličnom dozom entuzijazma. To nisu modeli nabijeni nostalgijom, već savremeni automobili koji se nameću kao ravnopravni konkurenti brojnim takmacima ali i donose određene osećanja. Onakva kakvih za sada nema u klasi.

Prvi “samostalni” model pod oznakama novog brenda Cupra je SUV Ateca. Španci su ga zamislili kao model koji spaja krajnosti poput velikoserijskih automobila i klasičnog premijum segmenta. Poput dosadašnjih postulata koji su se vezivali za automobile s oznakom Cupra (kao paket opreme), ni sada samostalni model ne zaostaje u vrhunskoj tehnici i tehnologiji koja se može naći ispod lima. Za Cupra Atecu je odabran dvolitarski TSI benzinac sa turbo punjačem koji oslobađa okruglo 300 “konja” i 400 Nm obrtnog momenta. Tolika snaga i obrtni moment savršeno se slažu sa sedmostepenom automtikom i prenoson snage na sva četiri točka. DSG menjač i 4×4 sistem su deo standardnog paketa za ovu Cupru.

Masa vozila spremnog za vožnju dostiže 1.540 kg, tako da pogonski sklop lako izlazi na kraj sa relativno skromnom masom. Shodno tome, maksimalna brzina je deklarisana na 247 km/h a za dostizanje 100 km/h iz stanja mirovanja vozila treba samo 5,2 s. Da bi ovako snažan SUV bio i ekološki prihvatljiv, deo izduvnog sistema je Otto filter čvstih čestica. Proizvođač obećava da je emisija ugljen-dioksida 192 g/km a prosečna potrošnja po novouspostavjenom WLTP standardu koji podrazumeva daleko realnije uslove ispitivanja od dosadašnjeg, kreće se između 8,5 i 8,9 l/100 km.

Cupra Ateca će se naći u prodaji do kraja godine, a prvih 7.000 kupaca dobiće adekvatan Limited Edition poklon kao nagradnu za podržavanje i uspostavljanje novog brenda na tržištu. Svaki kupac će, naime, dobiti kutiju napravljenu od pravih ugljeničnih vlakana sa ugraviranim Cupra logotipom, a unutra će se nalaziti Cupra narukvica i Cupra maska za pamenti ključ.

Možda Vas interesuje i...