Nekada prokupeovski kompakt s troje vrata, sada sportista u koži karavana. Da li je ovo svojevrsni klon kategorije koju je postavio Audi sa RS linijom?

KIA ProCEED

Nova KIA ProCeed prikazana je sredinom septembra, neposredno uoči Salona automobila u Parizu. Kako je najavljeno, prodaja Shooting Brake verzije ProCEED-a startuje početkom naredne godine

Novajlija udružuje atraktivan dizajn s prostranošću i svestranošću turera u petovratnoj varijanti karoserije naslovljnoj kao Shooting Brake, što je savremeni naziv za sportski nastrojeni karavan. Ova KIA je dizajnirana, razvijena i proizvedena u Evropi, po standardima koje postavljaju ovdašnji kupci. To, pored svihostalih atributa, znači da je garancija sedam godina ili 150.000 kilometara, šta pre nastane.

Novi ProCEED nosi ime trovratnog kupea pro_cee’d druge generacije i produkt je inženjera odeljenja u Frankfurtu. Proizvodnja će, po ustaljenom principu, da bude u Slovačkoj. Tamo će se proizvoditi paralelno sa CEED i CEED Sportswagon modelima.

KIA ProCeed predstavlja člana porodice CEED sa najviše sportskih gena, a biće na raspolaganju samo u varijantama GT Line i GT. Razlog zbog koga je osnovna postavka ProCEED filozofije promenjena iz korena je pad potražnje za vozilima sa troje vrata na tlu Evrope, što je dovelo u pitanja dalji opstanak tog modela na tržištu. Kako ne bi bio ukinut, ProCEED je nanovo osmišljen – sada kao Shooting Brake. Realno, može da se postavi pitanja koja je razlika između običnog karavana i novog Shooting Brake? Pa, kod CEED SW verzije zadnje staklo je postavljeno pod uglom od 50,9°, dok je kod petovratnog hečbeka 52,4°. ProCEED donosi ugao od 64,2° – daleko “položenije” i spotskije.

Dužina novajlije je 4.605 mm, čime je ProCEED za pet milimetara duži od Sportswagona. Visinom od 1.422 mm krovna linija je za 43 mm niža u odnosu na karavan, dok je udaljenost od poda snižena za pet milimetara – na 135 mm. Sve tri varijante CEED-a imaju istu K2 platformu, koja sa 2.650 mm međuosovinskog rastojanja ostaje nepromenjena u odnosu na prethodnika.

Ono po čemu se ProCEED razlikuje od ostale dve verzije CEED-a je zadnji deo vozila koji je preuzet sa koncepta Proceed iz 2017. godine. Novi ProCEED je na raspolaganju u 10 boja karoserije. Kupci GT Line varijante mogu da biraju između 17 ili 18-inčnih aluminijumskih naplataka, dok je ProCEED GT standardno opremljen većom od prethodno pouđenih opcija.

ProCEED u prtljažniku nudi više prostora od većine tradicionalnih kompaktnih porodičnih karavana – i čak više od većine turera viših kategorija. Sa 594 litra (VDA) prtljažnik ProCEED-a je za 50% veći nego kod petovratnog CEED-a.

Ponuda motora obuhvata ukupno četiri tubo agregata: benzinsku ponudu predstavljaju jednolitarski T-GDi sklop sa 120 KS i 172 Nm, Kappa 1,4 T-GDi sa 140 KS i 242 Nm. Oba motora opremljena su filterom čvrstih čestica za benzinske motore, koji smanjuje štetne emisije i zadovoljava najviši emisioni standard Euro 6d TEMP. Pogonski točkovi su prednji a prenos obrtnog momenta upriličen je preko šestostepenog ručnog menjača, dok je 1.4 T-GDi raspoloživ i sa sedmostepenim automatikom s dvostrukom spojnicom. ProCEED GT pokreće 1,6-litarski T-GDi motor, identičan onom iz novog CEED-a GT. Sa 204 konjske snage i obrtnim momentom od 265 Nm, to je najsnažniji motor u ponudi ovog modela. ProCEED GT i CEED GT su po prvi sa novim sedmostepenim menjačem s dvostrukom spojnicom. Tu je, naravno, i 1,6 CRDi verzija. Ima 136 KS i 280 Nm sa ručnim, odnosno 320 Nm ako je uparen sa automatskim menjačem.

Možda Vas interesuje i...