Nova limuzina upotpunila familiju Corolla

Toyota Corolla Sedan

Klasična limuzina kompletirala je gamu modela Corolla. Po prvi put ugrađen hibridnih sistem u limuzinu, na raspolaganju verzije sa 1,8-itarskim benzincem i elektro motorom kao i atmosferski agregat od 1,6 l

Prateći pojavljivanje kombi-limuzine na ženevskom Salonu automobila i Touring Sports (caravan) verzije predstavljene šest meseci kasnije na Salonu automobila u Parizu, 12. generacija modela Corolla dobila je klasičnu troprostornu karoserijsku varijantu. Pojavljivanjem sedana kompletirana je ponuda koja obuhvata najširu ciljnu grupu, pa Toyota u C segmentu ima za svakoga po nešto.

Interesantan detalj predstavlja činjenica da je ovo prva Toyotina limuzina C segmenta opremljena poznatim hibridnim sistemom. Novi sedan će da bude na raspolaganju kao hibrid i to slabijim od dva trenutno postojeća u Corolla familiji – 1,8-litarski benzinac je uparen sa elektro motorom. Ukupna snaga je deklarisana na 122 KS a prosečna potrošnja 3,4 l/100 km u hibridnom modu (po WLTP normama 4,3 l/100 km) uz emisiju od samo 77 grama ugljen-dioksida po poređenom kilometru. Tokom svakodnevne vožnje moguće je preći do 50 odsto kilometara samo na elekto pogon.

Bazna verzija će, pak, umesto 1,2-litarskog turbo benzinca namenjenog kombi-limuzini i karavanu biti opremana usavršenim atmosferskim agregatom od 1,6 l. Uz taj motor snage 132 KS na raspolaganju će da bude šestostepeni manuelni ili CVT automatski menjač. Toyota navodi da će Corolla 1,6 imati prosečnu potrošnju od 5,8 l/100 km (WLTP 6,1 l/100 km) a da će emisija ugljen dioksida da bude 131 odnosno 139 g/km.

Corolla Sedan nastala je na istoj platformi kao Touring Sport, što znači da im je međuosovinsko rastojanje od 2.700 mm zajednički imenitelj. Corolla je za 52 godine postojanja (premijera 1966.) prodata u više od 46 miliona primeraka u oko 150 zemaalja sveta. Proizvodnja sedana – po ustaljenoj praksi za tu karoserijsku verziju – odvijaće se u Turskoj, a sa evropskom specifikacijom na tržište stiže tokom prvog tromesečja 2019. godine.

Možda Vas interesuje i...