Novi bazni AMG otvara vrata sveta vozačkih performansi – u najboljem svetlu

Mercedes-Benz AMG A35 4Matic

Da li je ovo zlatna koka ili automobil koji podgreva sujetu? Zavisi šta se traži i od njega očekuje

Prethodni Mercedes-AMG A45 prodat je u dvostruko većem tiražu nego što su to očekivali i najoptimističnije nastrojeni stratezi, ali s druge strane taj automobil stoji na visokoj i gotovo nedostižnoj polici. S druge strane, A35 je AMG-ova bazna linija od koje s grana sve ostalo, odnosno prvi pravi AMG u nizu. Posle njega se ređaju sve jači i kompleksniji modeli. Da bi pozicija ovog modela bula što jasnija, slobodno možemo da kažemo da je A35 na pola puta između punokrvnog A45 i “razvodnjenog” A250 AMG-line.

Ta teritorija, čak i po standardima koji važe za klasične verzije, i dalje zahteva podužu specifikaciju opreme i vrhunskih karakteristika. Tako A35 dolazi s motorom od “samo” 310 KS, standardnim sedmostepenim automatikom sa dvostrukom spojnicom i pogonom na sva četiri točka. To ga stavlja rame uz rame sa, recimo, Audijem S3, Volkswagenom Golf R, BMW-om M240i xDrive… Koliko smo, pak, uspeli da primetimo, u prirodi A35 nije baš da oživljava duh prežaljeng Forda Focus RS. Osnovna cena ovog automobila deluje privlačno (o iznosu nešto kasnije), ne samo zbog mehaničkih potencijalna ovog vozila već i zbog savršenog kvalitetan enterijera. Ipak, imajte na umu da je ovo samo A-Klassa pa postoji praktično nulta šansa da na konfiguratoru ne čekirate kockice ispred pojedinih detalja opreme kao što su to na primer “široka” instrument tabla sa dvostrukim ekranom, dostupna u tri nivoa od kojih najviši prerasta u najveći i najrazigraniji hedap displej na svetu.

Mercedes A35 AMG može da se poruči u žutoj boji sa opcionim aerodinamičkim paketom koji sadrži ogroman krovni spojler, nazubljeni difuzor i zakrilca na uglovima branika. U stvari, svi ti detalji su funkcionalni, naročito kada s ovim automobilom izađete na stazu. U realnim uslovima… Hm… Izgedaju agresivno. Ali izazivaju i podsmehe odraslih ljudi s ukusom i stilom. Ili, možete da poručite A35 bez aero kompleta u nekoj od “stelt” boja – teget ili mat sivoj na primer. Bez obzira na “skromnost” koju iskažete poručivanjem manje uočljive verzije, ovaj automobil deluje priločno napadno, posađen na set širokih točkova čiji prečnik u redovnoj ponudi doseže do 19 inča.

Motor, pak, nije čisti AMG proizvod. Njegovi koreni potiču od agregata namenjenog za A250. Ipak, dovoljno je savremen da može da posluži kao ulaznica u svet sporta. Menjač je DCT, odnosno automatik sa dvostrukom spojnicom, sa specifičnim AMG softverom koji “oštri zube” i skraćuje vreme potrebno za izmenu prenosnih odnosa. Naravno, i oni su dorađeni po AMG standardima, dakle bliži jedan drugome nego u običnoj konfiguraciji. Pogon na sva četiri točka radi na principu matematičkog modela raspodele obrtnog momenta. Drugojačije rečeno, zadnji točkovi su pogonski ne samo onda kada prednji proklizaju već i kada se proceni da uskoro može doći do toga. Inteligentno! Među promenljivima koje se uzimaju u obzir za kalkulaciju preraspodele snage između osovina nalazi se parametri poput ugla zakrenutosti upravljača, brzine kojom se taj ugao menja, položaja papučice gasa i sile kojm se na nju deluje, stepena prenosa u kome se trenutno nalazi menjač… I još mnogo toga što običnom vozaču (pa i sportistima) nije mnogo no važno. Bitno je da sve to zajedno u praksi radi skoro pa savršeno.

Dorada sistema oslanjanja je daleko više od površne. Duboh uzdah… Upravljački sistem je kruto pričvršćen na karoseriju i ima jedinstvene prenosne odnose; prednja trougaona ramena imaju čaure a ne gumene zglobove; gornja trougaona ramena su izmenjena, kočnice imaju diskove većeg prečnika i četvoroklipne čeljusti preuzete sa A45. Ploča postavljena ispod motor nema ulogu samo da ga zaštiti od havarije već i da učvrsti geometriju kompetnog sistema oslanjanja i upravljanja. Od pozadi, pomoćni ram je fiksiran umesto da je pričvršćen preko gumenih nosača. Opruge, amortizeri i stabilizatori su, takođe, specifični i posebno pripremljeni za ovaj model. Lista svega onoga što su Mercedesovi inženjeri uradili na ovom autombilu je isuviše dugačka da bi je u celini i bez greške preneli, mada je i navedeno sasvim dovoljno da se shvati s koliko ozbiljnosti se pristupilo ovom prijektu. Novitet je preciznije skopljen, baš kao što se daleko čvršće drži podloge. Stabilnost i upravljivost su, s toga, na izuzetno visokom nivou i kadri su da podrže daleko jači motor nego što je ovaj dvolitarski turbo benzinac od 310 “konja”. Iako “slabašan”, krivine savladava podjednako dobro kao A45 a uporediv je i po zaustavnom putu. Jedino što nije toliko hitar kao “četrdesetpetica”. Treba imati na umu da se A35 AMG u ovoj priči poredi sa starom generacijom A45 AMG koji uskoro dobija naslednika. Najdalje za godinu dana. Rekosmo, nije toliko hitar kao A45, mada ubrzanje do 100 km/h traje 4,7 s a (limitirani) maksimum je 250 km/h. To, pak, ne znači da je spor. Brojke jasno pokazuju šta “slabašni” A35 zaista može. Uostalom, čisto sumnjamo da će budući A45 drastično da skrati vreme sprinta – pola sekunde ili nešto više. Za običnog vozača neprimetno.

Motor je prilično žestok, pa lako stresa bilo kakvu letargiju. Uostalom, ogromni obrtni moment dostupan je daleko ispod 3.000 o/min kada daje svoj maksimum, sa zanemarivo malim kašnjenjem (turbo-rupom). A onda, digitalna “igla” brojača obrtaja snažno hrli ka crvenoj zoni postavljenoj na 6.500 obrtaja uz gromovit zvuk iz izduva. On, ipak, nije onakav kakvog proizvodi AMG GT. Budimo realni, samo četiri cilindra osnovnog AMG-a u poređenju sa V8 sklopom navedenog kupea deluju poput zvuka usisivača, ali da je dobar – dobar je. Moglo bi se reći, čak, i da je dovoljno mek kako bi okuražio svakog vlasnika da posegne za unapređenim izduvnim sistemom koji daje veći audio užitak. Ali, opet, za svakodnevnu (sportsku) vožnju i ovako je dobar.

Kao i većinu menjača sa dvostrukom spojnicom, ovaj DCT možete da prevarite kako bi “šaltovli” naniže preko reda – dakle po dva ili više stepena naniže, sve dok ne ugrozite makismalni dozvoljeni broj obrtaja motora. Menjač je dovoljno reaktivan da jako brzo reaguje na komande s papučice gasa ili lopatica za manuelnu promenu “brzina”. Prenosni odnosi su odlično odabrani pa čak nema ni za nemačka vozila klasičnog “štucanja” između drugog i trećeg stepena prenosa. Sve pohvale.

Pogled na pneumatike i njihove dimenzije nagoveštava da je “šasija” morala da bude prilagođena AMG nameni, pa kao što se od ovakvog automobila očekije, A35 je stabilna i precizna mašina. Odlično se ponaša u svakoj krivini i u svim uslovima vožnje. Osim ako ga nesmetano i namerno ne navedete na greške u sporim, oštrim krivinama, kada lagano i kontrolisano otklizava i jako dugo ostaje neutralan u toj poziciji, posebno u sportskom okruženju koje se ne dvoumi da više obrtnog momenta dostavi zadnjim točkovima. Znajte da u ovom automobilu nikada nećete ostati bez potrebne doze prijanjanja za tlo dok jezdite kroz krivine ka narednoj. I tako u krug, jedna za drugom ređaju se obline puta a nivo adrenalina u krvi dostiže neslućene vrednosti. A ovo je tek prvi AMG u nizu! Slobodno možemo da kažemo – najslabiji.

Mislite da je ovo savršenstvo? E, pa nije. A35 naprasno gubi onaj karakterističan huliganski AMG gen. Da li je to mana? Prosudite sami… Upravljač je uvek miran i vodi vozilo upravo tamo kuda ga usmerite, oslanjanje se u skoro svakoj situaciji oseća kao “svoj na svome”, a odziv na gas nije klasičan AMG-ovski. Loše? Navikli na brutalnosti koje donosi AMG značka, sve navedeno deluje suviše mlako, neodlučno i… Slabašno. Ali, verujte da nije. Ubrzanja su silovita, držanje pravca savršeno, stabilnost natprosečna… Jedino što se ništa od toga ne oseća u onoj meri kao što smo naučili kod nekih modela u kojima se tokom agresivne vožnja osećaju mirisi spaljenih pneumatika, ulja, benzina… Ovde, komotno možete da divljate po stazi i slušate dela klasika na savršenom audio sistemu. I što je najgore, to ide zajedno – ruku pod ruku. Divljak? Da, ali uglađen do krajnjih granica, šarmer da sve to dobro prikrije i uvuče vam se pod kožu. Probajte ga i poželećete jedan u garaži. Bez obzira na to šta trebutno vozite i koje su vam preference. Uvidećete da vas nagoni da vozite čak i brže od onoga za šta smatrate da su vaši lični limiti. Čisto da se osetite “u igri” a ne u podređenoj poziciji u kojoj ovaj AMG drži sve pod kontrolom.

A ako ne želite da se eksponirate previše, i zadržite poziciju praktično nemog posmatrača, Mercedes vam nudi mogućnost aktivacije nekog od sistema pomoći vozaču. Mali AMG će sam da se parkira, ne samo koristeći upravljač, već sada i kočnicu i gas. Potpuno automatizovano. Udaljiće vas od nadolazećeg saobraćaja ukoliko zaključi da ste preblizu a onitor mrtve tačke ne uočava samo automobile već i dvotočkaše.

Sedišta u A35 AMG su briljantna, čvrsti bokovi i fiksirani nasloni za glavu čvrsto vas drže na mestu prilikom brzih prolazaka kroz krivine ali pružaju udobnost pri smirenom krstarenju. Ako poželite više, prvi sledeći korak su ista takva sedišta presvučena kožom i opremljena grejačima. Potom, sledeća stepenica podrazumeva elektrifikaciju fotelja. Čak su i zadnja sedišta bolje profilisana nego što je to uobičajeno, a velike prednje kadice ne oduzimaju previše mesta za noge putnicima pozadi.

Posebno kolo upravljača u AMG stilu ima rotirajuće dugme za prolazak kroz sportske modove vožnje. Centralna konzola je nagomilana dugmićima za fino štelovanje amotrizera (sport ili komfor), menjača (manuelna ili automatska promena prenosa), ESP-a (uključen, isključen ili delimično uključen)… Ako je do maksimuma napunjen opremom, A35 dolazi sa dva ogromna ekrana i hed-ap displejem. U tom slučaju na raspolaganju je gotovo neograničen broj kombinacija i grafičkih podešavanja. Mnogi od prikaza koji se odnose na performanse vozila su specifične za AMG – ekrani mogu da budu osvetljeni poput cirkusa, sa sve prekidačima, grafikonima, brojevima i strelicama na mapi. A to je samo vozačka strana, ne  centralni ekran. Verovatno ćete potrošiti godine da bi ste isprobali sve što ovaj automobil nudi u grafičnom smislu. A onda ćete se vratiti na (naj)jednostavniji prikaz. Skoro pa garantovano.

Onda, tu su još sistemi sa glasovnom aktivacijom koje oživljavaju ako im se obratite sa “hej Mercedes”. U praksi, sistem će da se aktivira i onda ako vi i vaš saputnik tokom razgovora izgovorite nešto što može da zvuči kao “hej Merceds”, makar vam to i ne bilo na pameti. Očigledno da audio algoritam unapred programirane veštačke inteligencije još nije na tom nivou da može da propzna finese u izgovoru i blokira neželjeno aktiviranje aplikacija. Sve u svemu, postoji jako veliki broj načina da se kontrolišu opcije u ovom Mercedesu. Na kraju, kada se lepo izigrate sa svima njima, masu ćete da poisključujete i ostavite u funkciji samo one koje koristite non-stop. Možda je dobro imati toliko mogućnosti izbora, ali kao i sa sistemima za ispomoć vozaču, kriva učenja je jako strma a može da bude i klizava. Zato, oprez.

Kako je najavljeno, osnovna cena u EU će da bude oko 40.000 evra. Pogonski sklop i osećaj kvaliteta svakako da opravdavaju taj iznos. Dodavanjem svih zanimljivih i primamljivih paketa, cena lako narasta na više od 50 hiljada, što je i mnogo ali i nije. Sve zavisi iz kog ugla se gleda. Ako razmatrate opciju da je za taj novac moguće kupiti dobro napakovanu C-Klassu, ili čak neke od verzija E-Klasse, onda početna AMG nije za vas. Ako, pak, uporedite cene konkurencije i shvatite šta Mercedes nudi za uložen novac, onda je jasno da A35 nije precenjen automobil. Opet, sve je stvar gledanja i izbora. Na žalost, spisku opreme ne možete da dodate Apple CarPlay i Android Auto ako pre toga ne poručite Executive paket koji donosi široke ekrane od po 10,25 inča svaki i dodate kožom presvučena sedišta sa grejanjem. Istina za manje od 2.000 evra, sve to zaista vredi mada na ukupnu cifru onda treba dodati oko 600 za konekciju sa mobilnim telefonom. Ako poželite aero komplet, to zadovoljstvo će vas izaći na oko 3.000 evra. U Evropi. Sve zavisi šta tražite, šta od automobila očekujeta i kako na celu situaaciju gledate. Izbor je, na kraju, samo vaš.

Možda Vas interesuje i...