Novi “bejbi rejndž” je stigao! Po čemu je to bolji od prvenca?

Range Rover Evoque

Da li novitet prethodni model čini starim? Ne drugačijim – starijim?

Konceptualne razlike nema: osnove postavljene 2008. na konceptu LRX koji je 2011. prerastao u prvu generaciju modela Evoque pa sve do dana današnjeg kada u pohod kreće druga generacija Land Rovereovog bestselera, teško da su drastično izmenjene. Ali, kako su stare osnove jako dobro poslužile Land Roveru i svim njegovom korisnicima, krenulo se po maksimi da “konja koji dobija ne treba menjati”. Bar ne drastično, do neprepoznatljivosti. Osim toga, ne bi bilo ni pošteno da se prethodna generacija koja je toliko proslavila brend preko noći ostari, dobije duboke bore a vrednosti joj naprasno padne jako nisko. Bila bi to svojevrsna uvreda ne samo za Evoque već i za sve njegove korisnike i konstruktore.

Bilo kako bilo, novi Evoque je savršena reinkarnacija originala. Novalija je, bez svake sumnje, progresivan u svakom pogledu ali istovremeno naglašava koliko dobar je bio Evoque prve generacije. Ispod unapređenog izgleda, kompetno vozilo je potpuno novo. Nije ovo samo redizajn starog modela koji je svoje seme posejao u segment koji pokrivaju Discovery Sport i Jaguar E-Pace. Kompletan pogled na novu perjanicu klase je posve svež i originalan. Vožnja unapred više nema mrtvih uglova i slepih ćoškova. Iza naziva Clear Sight Ground View skriva se kamera smeštena iza maske hladnjaka motora i u kućištima spoljašnjih ogledala, koja sliku svega što vozač fizički ne može da vidi projektuje na cenralni ekran osetljiv na dodir – kao da su hauba i motor potpuno providni. Slična situacija je s pogledom unazad – parkiranje i terenska vožnja postaju “mačji kašalj”. Clear Sight Rear View zastupa kamera od 1,7 MPix koja sliku projektuje na unutrašnjim ogledalu. Ovaj sistem može da funkcioniše i kada vozite unapred, sa prtljažnikom punim do krova. Kada novi sistem uključite, sve vizuelne prepreke iza vas naprosto nestaju, kao da nema nikoga iza vozači, ni saputnika ni prtljaga, ni naslona za glavu na zadnjim sedištima… Ničega. Ali šta kada se vozi po lošim meteorološkim uslovima, kiši, snegu, blatu… Da, i o tome se razmišljalo. Objektiv kamere je otporan na vlagu i svaki vid prljavštine. Da ne kažemo da se sam čisti, tako da je realan pregled zbivanja iza vozila dostupan u svakom trenutku.

Centralni ekran infotejnment sistema konačno podržava Apple CarPlay i Android Auto funkcije. Ostatak inovacija se odnosi na uštedu goriva i smanjenje emisije štetnih gasova. Sve verzije sa automatskim menjačima, počevši od osnovne sa pogonom samo na prednje točkove, imaju blagi hibridni pogon koji je ostvaren primenom napona od 48 volti i alternatora/elektro motora koji priskače u pomoć kada je to najpotrebnije – prilikom polaska na uzbrdici, za redukciju turbo rupe, tokom preticanja i drugih kritičnih situacija. Ovaj sistem izdiže nivo obrtnog momenta do te mere da se čini kako je vozilo opremljeno snažnijim motorom nego što je to realnost. Baterija celog sistema je smeštena ispod vozačkog sedišta, pa prostor za noge a ni udaljenost vozila od tla nisu ugroženi. Glavni inžinjer projekta, Pete Simkin, navodi da se primenom blagog hibridnog sistema potrošnja goriva smanjuje za oko šest odsto. Ali, ni to nije sve: nova karoserija ima za 14% manji otpor vazduhu, što dodatno utiče na (manju) potrošnju goriva. Naravno, u zavsnosti od stila vožnja.

Verzije koje će biti dostupna neposredno po predstavljanju novog modela biće na raspolaganju u konfiguracijama sa pogonom na prednje točkove i 150 (dizelskih) KS, zatim sa 180 “konja” kao FWD i AWD, 240 KS sa pogonom na sva četiti točka i benzincima od 200, 250 i 300 KS u varijantama sa integralnim prensom. Godinu dana kasnije, kupcima će da se ponudi Plug-In hibrid koji će da kombinuje elektro motor i 1,5-litarski trocilindraš Ingenium serije. Očekivana autonomija samo na električnu energiju je oko 30 kilometara.

Unapređen kvalitet vožnje može da se tumači kao “posledica” izmeštanja tački oslanjanja motora, sistema oslanjanja zadnjih točkova kod koga je iskorišćen popriličan broj delova sa modela Velar i novoj generaciji oslanjanja prednjih točkova. Naravno, tu je niz sistema za amortizaciju, aktivni diferencijali su takođe deo nove priče Evoque 2, raspodela obrtnog momenta sada ima nekoliko nivoa u zavisnosti od verzije… O svemu tome više tokom vožnje novog Evouque-a. Ipak, trend redukcije mase novih generacija vozila u ovom slučaju nije ispoštovan. Evoque MkII je masivniji od originalnog modela jer nije korišćen aluminijum u gradnji šasije i ostalih strukturalnih elemenata. Razlog za upotrebu težih materijala je želja da novajlija bude kompaktan, što bi zbog većih dimenzija aluminijumskih delova sa istim karakteristikama kao manji čelični, bilo naprosto nemoguće. Istina, time su donekle umanjene sposobnosti ovog Range Rovera van asfalta, ali to i nije toliko važno jer se pokazalo da većina vlasnika modela Evoque svog ljubimca “tera” isključivo po asfaltu. A na ulici nije važno koji se materijali koriste za izradu šasije i ključnih elemenata oslanjanja. A ono malo njih što će skupoceni SUV da izvezi van urbanih staza, neće osetiti skoro nikakve manjkavosti. Land Rover je oduvek znako kako da napravi odlične šasije, oslanjanje i pogon.

Međuosovinsko rastojanje novajlije je veće nego pre. Prtljažnik je narastao, baš kao rezervoari za gorivo i ureu (po 20%), a ispod krila lako mogu da se smeste točkovi prečnika naplataka do 21 inč. Range Rover Evoque Mk2 s lakoćom savladava vodene prepreke do 600 mm, što je prilično duboko. Ali, odličan 4×4 i sistem Terrain Response lako izlaze na kraj s tim nedaćama.

Iznutra, Evoque je savremen i luksuzan urbani terenac. Fabrika nudi jako širok spektar opreme, paketa i detalja za personalizaciju, tako da će retko ko ostati bez onoga što želi. SUV kategorija je odavno potvrdila da ne postoje limiti za kreativce. Ovoga puta, međutim, trovratna verzija neće da bude u ponudi. Tržište je reklo svoje.

Da je koncept koji kupci traže pogođen, ilustruje činjenica da je dosad plasirano oko 750 hiljada primeraka prve generacije širom sveta. Čak ni najava nove generacije nije (previše) ugrozila prodaju prvenca. Evoque Mk1 se i dalje dobro prodaje, istina zahvaljujući i akcijskim ponudama kod kojih je moguće uštedeti priličnu količinu novca. U Srbiji, to je oko 12.000 evra.

Možda Vas interesuje i...