Novi BMW X4 možete da priuštite za manje novca nego što biste to isprva očekivali

BMW X4 – Vrhunski enterijer i pristojna standardna oprema doprinose osećaju topline

Model X4 nije na tržištu preterano dugo. Prethodnik je zamenjen posle samo četiri godine, što bi prevedeno na ljudski vek predstavljalo „krizu srednjih godina” – upravo ono doba kada biste mogli da poželite kupe krosover sa integralnim pogonom.

Pred nama je novo izdanje ovoga kupea, pošto je izvorni X4 varijacija nedavno ugašenog, starog X3. Prvi X4 može da se okarakteriše kao eksperiment, vozilo saterano u ćošak tek da se opipaju njegovi potencijali ali – što je još važnije – ispita reakcija tržišta. Stara “četvorka” je zasigurno to i bila – eksperimentalni model. Ali, prva generacija BMW-a X4 okončala je tržišno prisustvo sa daleko većim brojem prodatih jedinica nego što se to od nje očekivalo. Štaviše, dostignuti su rezultati pionira klase – modela Porsche Macan! A to je već poređenje sa kojim ne može da se pohvali ni jedan od rivala.

Tokom te famozne četiri godine života eksperimentalnog modela, “članovi” kategorije su rasli kao pečurke posle kiše. Tržištu su ponuđeni Mercedes GLC Coupe, Range Rover Velar, Jaguar F-Pace, Alfa Romeo Stelvio… Kupci zaista imaju između čega da biraju. I da ih, pritom, zaboli glava, jer odluku nije nimalo lako doneti.

Da se razumemo na samom startu: modeli X3 (iz 2017.) i ovogodišnji X4 uvek su posmatrani i razvijani da na tržištu nastupaju u paru. Kako fabrika gleda u budućnost, na četiri prodate “trojke” trebalo bi da dođe jedna “četvorka”. Iako u osnovi predstavljaju gotovo identičan proizvod, X4 donosi sportskiji dizajn, nešto tvrđi sistam oslanjanja, veće točkove… Trag onih pozadi je širi za 40 mm, zarad boljeg savladavanja krivina, ali i bez svake sumnje kao doprinos poželjnijem izgledu vozila. Ta želja za sobom je povukla i činjenicu da su zadnji blatobrani izdašnijih dimenzija i “štrče” više nego kod X3, a i zadnji svetlosni sklop ima izduženu i agresivniju formu.

Izgled novajlije je podjednako prijemčiv kao i ono što X4 nudi, ali biti upadljiv je deo “posla” koji nova “četvorka” odrađuje ekstremno dobro

Sve to je prilično slično starom X4. Ali, stilizacija i izgled su stvari ličnog ukusa, mada se poznavaoci BMW vozila i dalje trude da na X4 prepoznaju daleko više lepote nego što je to bio slučaj dosad. Linije na zadnjem delu su, pak, originalnije nego kod konkurenata a razlog za takav sled okolnosti je želja da se ponudi “rep” karakterističan za kupe vozila a prostranost kabine i prtljažnika poput klasičnog SUV-a. Da budemo u potpunosti iskreni, u toj nameri BMW je i uspeo. Ali, ukoliko kupci žele praktičnost X3, hoće li se odlučiti za X4? Realno, X4 nastupa kao automobil koji u osnovi teži da bude beskoristan ali lep (kao i svaki kupe), ali se u tu sliku nikako ne može uklopiti. Četvorka je i pored atraktivnosti, krajnje upotrebljiv automobil.

Osnovna ideja “rekreativnog vozila” sa namerno ograničenom upotrebljivošću nametnula se sa predstavljanjem prve generacije BMW-a X6, a ono što je neshvatljivo, jeste da se otad ništa nije promenilo. Čak ni takav pristup nije zaustavio prodaju i rast tržišnog udela kupe verzija SUV modela svih veličina.

Motori su isti kaoi kod X3 ali i drugih BMW modela. Zato krećemo od sistema oslanjanja koji je kod ova dva modela drugačije podešen. Principi i osnovne komponente su standard kod svih BMW-a nove generacije – prefinjeni i lagani multi-link, integralni pogon sa prilagodljivom raspodelom obrtnog momenta između prednje i zadnje osovine podešene tako da u većini slučajeva gro deo “snage” šalje pozadi, ukoliko ne postoji valjan razlog da to bude drugačije. Ali, X4 standardno dolazi sa tvrđe podešenim amortizerima nego X3.

Rezultat je takav da je teško uporediti bilo koji model sa stabilnošću BMW-a X4. Na voženom primerku ispod lima bio je ugrađen M Sport sistem oslanjanja, koji je drugi na hijerarhijskoj lestvici i staje dodatnu količinu novca. Amortizeri su, u ovom slučaju, podesivi. Po suvom asfaltu čvrsto se drži podloge i prolazi kroz krivine bez ikakvog protivljanja, sa jedva primetnim naginjanjem karoserije u ekstremnim uslovima. Upravljač je, tom prilikom, jako težak, ali to je neophodno zarad što boljih povratih informacija sa puta. Nagazite pedalu gasa i osetićete kako obrtni moment nagrađuje “hrabrost” – naročito u Sport modu. Predivno!

S druge strane, gledajući realnim očima, ovakva mirnoća i poslušnost su pomalo dosadni. Na temenima krivine se ne događa ništa što bi podiglo nivo adrenalina, naročito ako je X4 opremljen podesivim amortizerima i odabran Sport mod. Možda bi bilo nešto zabavnije na mokroj i/li klizavoj podlozi? Konkurenti poput Porschea, Jaguara i Alfe deluju razigranije na forsiranim krivinama. Ali, ako se nađete na džombastim putevima drugog ili trećeg “prioriteta”, a vozite opuštenije i tečnije, ovaj BMW je baš ono što biste poželeli. Vožnja na pravcu nije gruba, ali ćete da osetite težinu i dimenzije velikih točkova kada naiđu na udarne rupe. Na autoputu, oni se naravno ponašaju kao kod kuće. Zato, ako preferirate vožnju po lokalnim, regionalnim putevima ili van njih, obratite pažnju na izbor dimenzija točkova. Oni “mesnatiji” će vam se odužiti udobnošću, bez preteranog gubitka na stabilnosti u oštrim krivinama.

Od motora na raspolaganju su sveprisutni četvorocilindraš 20d sa 190 “konja” i šestocilindrični 30d i 40d sa 265 odnosno 330 KS. Benzinci će da se ugrađuju u 20i i 40i, ali tek krajem godine. Od toga, 40d i 40i su “M Performans” varijante sa adekvatnim sistemom oslanjanja i kapacitetnijim  kočnicama. Svaki X4 do kupaca stiže sa osmostepenim automatikom i integralnim pogonom. Tu izbora nema.

Ponuđeni motori predstavljaju sasvim adekvatnu motivaciju klijentima. Najslabiji dizelaš, 20d, verovatno će da bude najtraženiji. Njegove karakteristike su takve da nudi zaista puno u širokom spektru obrtaja i zvuči daleko manje “dizelski” nego parnjaci iz Alfe ili Jaguara. Da li će to da predstavlja prednost? Vrlo verovatno. Ali najveći plus ovog sklpa predstavlja menjač, koji kao da baš uvek i u svakoj situaciji pronađe najidealniji stepen prenosa, a promena je izuzetno meka. Gotovo poput svile. To je još jedan od “trikova” da se nadmaše konkurenti, a da je BMW tu dao veliki lični doprinos, govori činjenica da je identičan menjač ugrađen u F-Pace, u kome ne fukcioniše tako pedantno i precizno.

Šestocilindrični dizelaši donose masivan talas obrtnog momenta i predivan zvuk snage na visokim obrtajima kod benzinca. Primera radi, 40i do “stotke” stiže za samo 4,8 sekundi! Buka motora pri vožnji autoputem na dozvoljenim granicama je niska, ali ipak čujna, čak i onda kada je nadjačava kotrljanje točkova… S druge strane, buka od vetra je toliko minimizivana, da je to potpuno impresivno. Naročito za vozilo dimenzija X4.

Ukoliko uključite opciju održavanja vozne trake, automatika će vas držati u njenoj sredini i pratiće vozilo ispred bez obzira na to kako i koliko često ono menja brzinu, sve do “limita” nemačkog autobana. Kao što to očekujete od kupea, ovo je pravi vozački automobil. Poput bilo kog drugog omanjeg BMW-a, komande su predvidive a instrumenti savršeno čitki – naročito u slučaju opcije savršenog “hed-ap” displeja. Jedini “dodatak” na centralno konzoli je točkić iDrajv sistema iza ručice menjača – sve ostale komande su digitalizovane. Upravo taj pomenuti “iDrajv” serijski donosi funkcije navigacije sa praćenjem saobraćaja u relnom vremenu (i zastoja), a umesto več pomalo prevaziđenog Bluetooth sistema, na raspolaganju je savremeniji Apple CarPlay. Dakle, bez kablova! Kupe, naravno, košta više od klasičnog X3, ali zato donosi i više uživanja u vožnji, uz identičnu prohodnost po lošim terenima. Šta sve dobijate za više izbrojenog novca, najbolje ćete “izlistati” u uputstvu za upotrebu, jer bi pojedinačnoj navođenje komponenti ovog vozila zauzelo previše mesta. Dovoljno je reći – ima sve! I više od toga.

U svakom slučaju, nećete moći da previdite sedišta podesiva u više pravaca, kožu od koje su izrađene presvlake mekše nego što je to uobičajeno u ovoj klasi, hlađenje i grejanje površina za sedenje i za leđa… Kada se udobno smestite u njih, vidljivost sa vozačkog sedišta ne odudara previše od one kod ostalih klasića. Ali ako pogledate preko ramena, tu je preglednost prilično ograničena – spuštenom linijom krova i masivnim stubovima krova pozadi.

U ovom vozilu sve deluje bogato, kao da se uopšte nije štedelo. Samo za sedišta je predviđeno šest različitih boja kože, kontrastnih štepova i ambijentalnog osvetljenja. Shodno tome, jako je verovatno da ćete naći ono što odgovara upravo vašem ukusu. Čini se da će to da bude kombinacija crno-na-crno, jer se većina kupaca plaši kako će da proda vozilo kada za to dođe vreme. Onda je proverena kombinacija, ujedno, i dobitna. Mi se s tim ne bi baš složili. Ko reskira – dobija.

Što se tiče prostora na zadnjim sedištima, njega ima sasvim dovoljno za odrasle osobe niže od košarkaške građe. Dakle, većini prosečnih korisnika ovo će da bude više nego dovoljno. Za ostale, tu su veći modeli. Ko poželi, može da dobije nezavisno kontrolisanje klimatizacije sa obe strane zadnje klupe, kao i grenjanje sedišta pozadi. Prtljažnik nudi osnovnih 525 litara, što je rezultat sličan onome koji nude BMW X3, Audi Q5, Volvo XC60 i slični, a ima i upotrebljiv “podrum” u donjem delu “gepeka”. Naslon se deli u odnosu 40:20:40 što omogućava lakšu preraspodelu volumena prtljažnika i slobodnih sedišta. Ipak, Jaguar i Alfa nude nešto više prostora nazad.

Kao što smo to već naveli, ponašanje na putu je izvanredno – naravno za klasu kojoj X4 pripada. Ukoliko ga “uparite” čak i sa lepo opremljenim karavanom standardne Serie 3, klasičan model će biti vidno brži na bilo kojoj stazi. To je neminovnost koju svi kupci SUV modela prihvataju tako da na tu činjenicu i ne obraćaju pažnju. Svi pogonski sklopovi koji dolaze uz X4 su savršeni, što stavlja znak pitanja iza odluke o kupovini bilo kog od konkurenata. Motori su  prefinjeni i ekonomični, a automatski menjač se uz njih uklapa jednostavno savršeno. BMW je, tako, još jednom ponudio vozilo koje može da se pozicionira na sam vrh klase. Kakvi su direktni odgovori na to? Videćemo. Uskoro.

Možda Vas interesuje i...