Novi CX-5 je gotovo pa savršen SUV koji zaista nadmašuje sva očekivanja. Vredi obratiti pažnju na njega

Mazda CX-5

Ovo pred nama je novi krosover iz fabrike za koju smatramo da je jedna od najpotcenjenijih “mejnstrim” brendova u celokupnom automobilskom svetu. Da, to je Mazda. CX-5 je model po dimenzijama svrstan među “srednju” veličinu, konkurent modelima kao što su to SEAT Ateca, VW Tiguan i BMW X1. Takmaci vredni pažnje

Novajlija je zasnovan na istoj osnovi kao i prethodnik star već pet godina. Međuosovinsko rastojanje je identično, ali je karoserija za 10 mm duža, 35 mm niža a linije su primetno oštrije zahvaljujući zatupljenom prednjem delu, novoj svetlosnoj grupi pozadi, dužoj haubi motora i široj maski hladnjaka. Nema dileme da je CX-5 postao skulptura jako dobrog izgleda. U svakom slučaju boljeg nego konkurenti u klasi, ali to je krajnje individualno gledište.

Mazdini atmosferski benzinci kao i turbo dizel motori koji preko šestostepenog manuelnog ili automatskog menjača prenose snagu do prednjih odnosno do sva četriri točka, uglavnom su u potpunosti preuzeti od starijih modela. Unutrašnjost je doterana tako da se ukapa u “tablet-stil” infotejnment sistema koji se tokom poslednjih godinu dana jednostavno smatra obaveznim u svim premijum modelima. Pa, shodno tome, i Mazdi. Naime, ovaj japanski brend uistinu jeste premijum, samo što nije lako izboriti se sa ofanzivom nemačke trojke, a tu je i carinsko opterećenje koje vozila proizvedena u EU kod nas nemaju. Uprkos toj nepravdi, Mazda se i cenovno jako dobro drži i konkuriše svima u klasi.

U kabini nije dobijeno nešto više prostora nego u starom CX-u (osim nekoliko litara kapacitetnijeg prtljažnika), ali je zato daleko tiši nego pre. Mazda, svakako, nije ignorisala dinamiku po kojoj je poznata, ali je na CX-5 fokus bačen na ukupnu prefinjenost, zbog čega i najprodavanija dizel verzija, između ostalog, ima mekši i prirodniji zvuk, smanjenu buku i vibracije, kako na leru tako i pri nižim režimima rada motora. Upravo onima koji se najčešće I upotrebljavaju.

Na kratko smo imali prilike da se upoznamo sa svakim od motora koji mogu da se dobiju u CX-5 – obe verzije 2,2-litarskog turbo dizela baš kao i dvolitarski atmosferski benzinac. Slabiji dizelaš razvija 150 “konja” i na raspolaganju je u verzijama s pogonom samo na prednjei i na sva četiri točka, sa šestostepenim manuelcem ili sa automatskim menjačem. Ovo je agregat koji se najviše traži, a u kojoj kombinaciji – to je pre svega stvar ukusa. Ipak, može se reći da prednjači manuelac sa prednjim pogonom. On troši svega pet litara dizela na 100 km i emituje skromnih 132 grama ugljen dioksida po kilometru! Treba li vam 4×4? Snažniji od dva ponuđna dizelaša ima 25 KS više, ali iako postoji mogućnost izbora menjača, pogon sa ovim agregatom je isključivo na sva četiri točka. Bez obzira na to koji menjač odaberete, možete biti sigurni u jednu činjenicu – niste pogrešili. Zašto? Zato što Mazda pravi pa gotovo savrešene menjače, bili oni manuelni ili automatski. Što se samog motora tiče, razlika se uočava samo u najvišim područjima rada gde jači agregat pokazuje dominantne gene. Ali, postavlja se pitanja ko kupuje dizel da bi ga naterivao u blizinu crvenog polja? Dakle, slabiji dizelaš zavređuje apsolutnu pažnju, i pritom štedi novac – i prilikom nabavke i prilikom eksploatacije.

Benzinac nije vredan pažnje. Iako lakši, što ga čini zabavnijim za vožnju krivudavim putevima jer su prednji točkovi pod manji opterećenjem, nije najsavršeniji u srednjem području rada. A ono se upravo najviše koristi tokom svake prosečne vožnja. Tu bi turbo punjač bio od velike koristi… Zaista… Ali Mazda i dalje ne veruje u benzince sa nadpunjenjem. Opravdano ili ne – stvar ukusa.

Što se dizelaša tiče, nije da su loši za vožnju. Naprotiv! Oni, samo, dodaju nešto više mase u “nosu” vozila, tako da to treba imati na umu kod bržeg krivudanja. Realno gledajući, prosečni kupci ne samo Mazde CX-5, nego uopšteno vozila te klase, teško da će ikada izaći iz okvira prosečne vonje i načina upotrebe vozila, tako da ova činjenica nema ama baš nikakvog značaja. Možda za mali procenat onih koji vole da “zgaze”, ali njima dodatni saveti ioanko nisu neophodni. Svako sa “benzinom u ušima” ume sa automobilima i njihovim ćudima. Mazda je, dakle, stabilan i bezbedan automobil, po najstrožim važećim kriterijumima. Tome doprinosi činjenica da je svaki CX-5 opremljen sa uređajem koji se naziva G-Vectoring Control, koji umesto da dodaje obrtni moment nekom od točkova, njega oduzima prednjim točkovima prilikom skretanja, tako da se postiže efekat pogona na zadnje točkove – automobil se sam “namešta” u krivinu. Novajlija je, takođe, dobio unapređene sisteme upravljanja, oslanjanja, pogona na sve točkove a šasija je čvršća za dodatnih 15 odsto.

Sve to doprinosi činjenici da se CX-5 vozi izuzetno dobro. Odlično upravljanje – fino i konstantno izbalansirano – pohvalna kontrola stabilnosti, veoma pristojan kvalitet vožnja, prijanjanje… Mazda je u ravni sa SEAT Atecom I Fordovom Kugom, s kojima se nadmeće za najbolji SUV u klasi. Pohvalno. Stari CX-5 nije imao bog-zna-kako savršenu unutrašnjost. Svakako da je bio prostran, komforan i dovoljno upotrebljiv, ali kvalitet materijala nije bio dostojan imena proizvođača, dok je dizajn bio pomalo konzervativan. Kod noviteta stvari su se vidno popravile. Podjednako je prostran kao i pre – nema nikakvog problema, mesta ima u izobilju – dok ekran infotejnment sistema dijagonale sedam inča, otvori za ventilaciju uokvireni aluminijumskim prstenovima i drugi sitni detlaji “brušenja” čine enterijer značajno savremenijim i prijatnijim. Što se tiče upotrebljenih materijala, oni su na nivou nove Mazde 6 i po kvalitetu sasvim “germanizovani”. U prevodu – najvišeg mogućeg kvalitetan za klau kojoj ovaj automobil pripada. Bez obzira na nivo opremljenosti, skoro pa nita ne manjka ni baznoj ponudi. Viši paketi donose tehnoške i luksuzne dodatke, pa su manjenjeni sladokuscima koji ne žale da svoje prohteve plate nešto više.

Mazda izlazi na tržište sa jako dobrim vozilom

Danas gotovo da nema važnog proizvođača koji nude sasvim dobre automobile. Mazda CX-5 je predstavljena pre pet godina, a zahvaljujući novoj generaciji, to je i dalje odličan automobil. Shodno konkurenciji, Mazda ima sasvim dobar razlog da konstantno nudi unapređenja. Jedan od detalja koji ističe ovo vozilo je činjenica da mu je osnovni motor atmosferski sa četiri cilindra i dva litra zapremine. U toj klasi se, naime, sve češće može naći na bazne varijante opremljene trocilindrašima od jednog litra, sa turbo kompresorima… Ko je u pravu – Mazda ili zagovornici “daunsajzinga”? Tržište će dati konačnu ocenu, a ako je suditi po dosadašnjim rezultatima, Japanci imaju dobre adute u rukama.

Možda Vas interesuje i...