Novi gigant je rođen

Volkswagen AG i Ford Motor Company oformili novu globalnu Alijansu

Danas, 15. januara, Ford i Volkswagen zvanično su obelodanili saglasnost da oforme Alijansu koja će pojačati konkurentnost na tržištu, smanjiti troškove razvoja i proizvodnje novih modela ali i znatno brže izmeniti kompletnu auto industriju

Prvi ljudi Volkswagena i Forda – Dr Herbert Diess i Jim Hackett – potvrdili su da kompanije kojima rukovode nameravaju da naprave zajedničko lako dostavno – komercijalno vozilo, koje bi konkurisalo kombi modelima ostalih proizvođača, kao i Pick-Up srednje veličine. Oba modela bi bila dostupna na globalnom tržištu. Kako se predviđa, noviteti bi mogla da se nađu u prodaji najkasnije tokom 2023. godine, a možda čak i krajem 2022.

Paralelno sa ovim sporazumom, čelnici dva giganta su se složili da će buduće zajedničke operacije da se prošire na saradnju u razvoju autonomnih vozila, mobilnih servisa i električnih automobila. Zadatak da konstruiše i proizvede Pick-Up je na Fordu, dok se VW obavezao da će u ime i za račun obe kompanije kreirati kombi. Ovo je, u načelu, samo početak saradnje, koja će se vremenom razvijati sve više i više. Iako veliki i moćni, Ford i Volkswagen su shvatili da je budućnost samo i isključivo u udruživanju, što će da smanji troškove ukupnog poslovanja i proširi broj potencijalnih kupaca.

Možda Vas interesuje i...