Novi Jimny stiže sa 102 “konja”

Zvanična evropska premijera terenca Suzuki Jimny

Potpuno novi Jimny dobio je i potpuno novi benzinskim motor. Sklop od 1,5 l biće dostupan i u Evropi, a za razliku od starog volumena 1,3 l je snažniji i bitno elastičniji

Jedan od retkih preostalih pravih terenac je Suyukijev model – Jimny. Omiljen zbog cene, performansi i kompanktnih dimenzija, ovaj rasni terenac je imao čime da se pohvali. Sada na scenu stupa potpuno nova generacija koja je lansirana i u Evropi.

Neke detalje smo već predstavili u najavi ovog modela. Između ostalog, tu je odličan 4×4 pogon. Detalj koji nismo znali bio je izbor pogonskih sklopova. U matično Japanu ugrađivaće se turbo benzinac od 660 ccm, kao i 1,5 litarski atmosferski sklop. Pretpostavljalo se da će za Evropu biti ponuđen neki od aktuelnih benzinaca Suzukija (trocilindrični turbo od jednog litra i 111 KS, 1,2-litarski atmosferac os 90 KS…), ali su Japanci ipak rešili da ponude posve novi sklop od 102 “konja” dobijenih iz volumena od 1,5 l.  Ovaj četvorocilindraš se odlikuje po velikom obrtnom momentu na nižim obrtajima, što je posebno bitno pri terenskoj vožnji. Maksimum je 130 Nm pri 4.000 obrtaja. Interesantno je da je uprkos većoj zapremini smanjena masa u odnosu na dosadašnji 1,3-litarski motor, i to za 15 odsto. Za novi motor konstruisan je i novi menjač, sa prilagođenim prenosnim odnosima. Posebno se radilo na smanjenju vibracija u kabini, a osim manuelnog, Jimny će biti dostupan i sa automatskim menjačem sa četiri prenosna odnosa. Pogon na sva četiri točka se podrazumeva. U 2H modu snaga se prenosi samo na zadnje točkove, u 4H modu prenosi se stalno na sva četiri točka, dok je 4L namenjen za vožnju po izuzetno teškim terenima pri čemu je neophodan redukovani finalni prenosni odnos. Kao i svaki pravi terenac, Suzuki Jimny ima pravu čeličnu šasiju. Maksimalan savladivi napadni ugao je prilično impresivan – 37 stepeni pri kretanju unapred, maksimalna savladiva rampa je 28 stepeni a izlazni ugao 49 stepeni. Nije najavljeno po kojoj ceni će se prodavati i kada stiže kod nas, ali i to ćemo uskoro da saznamo.

Možda Vas interesuje i...