Novi Lexus među najbezbednijim automobila koje je testirao Euro NCAP

Lexus ES na Crash-Testu

Pet zvezdica japanski automobil je zavredeo po novim, daleko strožijim normama koje važe od ove godine

Sedma generacija Lexusa ES dobila je maksimalnih pet zvezdica na najnovijoj sesiji testiranja, sa ukupnim rezultatom od 86,25 poena. To je jedan od najboljih rezultata ostvarenih pod novim kriterijumima za tekuću godinu, koji između ostalog u obzir uzima i zaštitu biciklista.

Novi ES je opremljen najsavremenijim Lexusovim bezbednosnim paketom Sistem+, kao i već dokazanim rešenjima za visok nivo pasivne sigurnosti. Dobar deo visoke ocene može da se pripiše ultračvrstoj GA-K platformi ali i činjenici da kao standardni deo opreme Lexus ugrađuje 10 vazdušnih jastuka. Sistem plus obuhvata dodatnu zaštitu za vozača i suvozača koja omogućava prevenciju udesa, uočavanje biciklista tokom dana i pešaka tokom noći. Lexus ES ima i drugi nivo autonomne ožnje po SEA standardima, što izdiže nivo bezbednosti u saobraćaju ali zadržava važnost uloge vozači u čitavom procesu kontrole vozila.

Lexus je već počeo da prima porudžbine za novi ES a prve isporuke se očekuju u januaru 2019. Podsećanja radi, Lexusov Sistem+ je dostupan u 99 odsto modela tog brenda koji se prodaju u Evropi, a činjenica da fabrika teži ka uspostavljanju maksimalne bezbednosti, ovaj sistem nije limitiran na najopremljenije verzije već je deo osnovnih paketa opreme.

Možda Vas interesuje i...