Novi predstavnici M divizije stižu u Serie X3 i X4

BMW X3M & X4M

Da, ovo su zaista pravi pravcati predstavnici M divizije koji nastavljaju utabanu tracidiciju u okviru BMW-a sa oznakama X. Ali, ionako smo znali da će do ovoga doći čim su novi “trojka” i “četvorka” ugledali svetlosta dana.

Primećujete da su oba vozila i dalje kamuflirana. Opremljena su tribal-tetovažama jer su zvanično i dalje samo prototipovi onoga što će uskoro postati stvarnost. Ovo što je pred nama u ovom trenutku, nije ništa drugo do interesano delo farbara. Realno, ovo su pravi “nulti primerci”, odnosno vozila koja su spremna za serijsku proizvodnju, tako da ono što sada vidimo, to ćemo i da “dobijemo”.
Dolazak M verzija BMW-a X3 i X4 ostavlja nas u blagom neznanju – kako da im priđemo, kako da ih posmatramo, kako da ih nazovemo? Ne možemo, jednostavno, da ih strpamo u isti koš sa svim ostalim M-ovima, jer su izvorni M modeli niski, jezivo snažni i spremni na svakojake vragolije. Da ih nazovemo XM-ovima? Ne! Citroen je tu oznaku zaštitio za jedan od svojih “hidro-pneumatskih” modela nastalih u saradnji sa Maseratijem. Možda MX? Ni to ne dolazi u obzir, Mazda bi se našla prozvanom. Za sada, nazovimo ih X-M vozilima, ako nemate neki bolji predlog…
Dakle, novi X-M automobili su opremljeni rednim šestocilindrašima, za koje BMW tvrdi da su novorazvijeni. Ipak, pre smo mišljenja da je dosadašnji jako dobro razrađeni koncept dodatno usavršen. Bilo bi preskupo baciti sve te drgulje i krenuti od nule. Kakve su performanse novog motora, još je pod velom tajne, ali možemo da naslutimo da je to “mnogo, mnogo pa suludo”. Bilo kako bilo, sa nestrpljenjem očekujemo da bavarci obelodane sve tehničke detalje novih članova M familije.

Možda Vas interesuje i...