Oči u oči sa prvim čvekom Salona – šta nas očekuje ove godine u Ženevi?

Andre Hefti, generalni direktor Salona automobila u Ženevi

Iskoristili smo priliku da saznamo šta nas očekuje tokom predstojećeg Salona automobila u Ženevi, ni manje ni više nego od prvog čoveka ove manifestacije, gospodina Andre Heftija. Evo šta je ovom prilikom izjavio.

Gospodine Hefti, šta nas ove godine očekuje u Ženevi?

Ove godine će biti mnogo eksponata koji se naprosto moraju videti. Pre svega, biće tu 80 svetskih premijera i još više interesantnih automobila. Takođe, imaćemo i hipeautomobile – naravno, Ferrari, McLaren, Lamborghini, Aston Martin i drugi prikazaće najbolje i najnovije od onoga što nude. Oni nam svake godine prirede iznenađenje i pokažu jako interesantne modele.

Takođe, imamo specijalne izložbe, jer ove godine – na primer – u Ženevi slavimo 70 godina postojanja Abartha. Podsetimo, to je mitski brend u svetu automobilizma. To nikako ne treba propustiti.

Recite nam, šta Salon automobila u Ženevi danas predstavlja, s obzirom na to kakva su razmišljanja proizvođača automobila vezana za u učešće na salonima? Svedoci smo da i oni najveći kalkulišu da li će da učestvuju na nekom od salona ili ne, kada i gde…

Za nas je jako važno da budemo svesni činjenice da je salon automobila u Ženevi najznačajniji automobilski događaj u 2019. godini. Ubeđen sam da je to istinita tvrdnja, jer smo upravo mi jedini skup koji se u Evropi održava svake godine. Mi smo na neutralnom terenu i mišljenja sam da svi proizvođači, pa i oni novi, zaista poštuju ženevski Salon.

Ko su “novajlije”?

Ove godine ima ih 34, što je veoma ohrabrujuće. Oni dolaze iz celoga sveta. Na primer, došao nam je novi ruski brend Aurus, koji će da prikaže jako interesantan model. Došao nam je i kineski Arcfox koji pripada BAIC grupaciji. Takođe interesantan izlagač. Ne zaboravimo ni švajcarski PIËCH, koji predstavlja alternativno vozilo. To je svetska premijera.

Šta je sa električnim automobilima?

Danas se susrećemo sa sve većim brojem električnih automobila koje nude skoro svi brendovi. Pre svega brendovi poput Vokswagena, Renaulta i drugih koji izlažu električna vozila. Ali, danas se susrećemo sa električnim vozilima čak i u segmentu hiperautomobila. Istina, nismo naučili da se sretnemo sa vozilima poput Aston Martina koja pokreću elektro-motori. Takvi nam donose hiperautomobile.

Kako možete da nam dočarate SHIFT automobilizam?

Šta je, uopšte, SHIFT automobilizam? To je konferencija o mobilnosti u najširem smislu. U Hali 6 ovogodišnjeg salona, u središtu izložbe i među ostalim automobilima a ne u konferencijskim salama kako smo to dosad navikli. Imamo savršene govornike koji će da objasne savremenu i dolazeću mobilnost. Jako interesantno predavanje.

Možda Vas interesuje i...