Odlaze li ključevi za vozila u istoriju?

BOSCH Keyless App

Bezbedna aplikacija namenjena mobilnim telefonima u potpunosti zamenjuje klasične ključeve, kartice i ostala “pomagala” za otključavanj/zaključavanje i startovanje vozila. Ovoga puta to je potpuno digitalni Keyless sistem – BOSCH je ključ smestio u mobilni telefon. Prva primena na komercijalnim vozilima.

Osim klasičnih funkcija ključa, novo rešenje koje stiže iz BOSCH-a omogućava potpunu kontrolu nad flotom, koji vozač i kada će da ima pristup vozilu, koliko dugo, za koju rutu… Osim toga, više nema traženja ključeva, digitana zamena je uvek tu kada je potrebna. Dakle, ključevi budućnosti su digitalni i nude daleko više funkcija nego aktuelni analogni prethodnici. Njih je, sada, nemoguće izgubiti ili ukrasti, njih nikada nije potrebno tražiti… Razlog za to je što su integrisani u aplikaciju namenjenu pametnim telefonima, za svakog korisnika po na osob. Ključ je, tako, dostupan svuda i u svako doba.

Ovaj koncept omogućava privatnim korisnicima pojednostavjenje rukovanja vozilom, a pravu vrednosti pokazuje u flotnim uslovima, kada više vozača deli jedno vozilo. Sada više ne mora da se obavlja fizička primopredaja ključeva – svaki od vozači imaće svoju aplikaciju i pristupne šifre, pa će da se zna i lakše utvrdi ko je, kada i koliko dugo bio za upravljačem konkretnog vozila. U BOSCH-u su ubeđeni da za ovakvo rešenje postoji široko tržište, a premijerno predstavljanje rešenja biće upriličeno na predstojećem Salonu komercijalnih vozila u Hanoveru. Potencijalne mušterije, samo u  Nemačkoj, čini oko 15.000 provajdera logističkih usluga. Većina njih upravlja sa najmanje desetinu vozila i vozača, tako da će ovo rešenje da im dođe “ko kec na 11”.

Ko je makar jednom bio u  nekom od logističkih centara, mogao je da vidi redove i redove sa stotinama ključeva koji vise obešeni na zidnim nosačima – tablama. Ovo je, trenutno, najjednostavniji način da se organizuje klasifikacija i čuvanje ključeva vozila voznog parka. Ali, šta se dešava kada se neko od ključeva izgubi? Pokreće se masivna operacija za njegovo pronalaženje, jer je svaki minut važan – naročito ako se radi o komercijalnim vozilima. Svaki minut mirovanja kamiona ili autobusa znači izgubljen novac. A ako je ključ u elektronskom obliku uskladišten u aplikaciji na mobilnom telefonu, sve je znatno jednostavnije. Uz par klikova, omogućava se pristup vozilu i njegovo pokretanje. Ovo je, ujedno, i svojevrsni alarmi uređaj koji onemogućava neautorizovani pristup vozilu. Vozačima je, po unapred određenom rasporedu, omogućeno da otključaju/zaključaju kamion, pokrenu motor, upravljaju vozilom… A u dispečerskom centru se sve to nadgleda i kontroliše. Ako se ukaže potreba za produžetkom “radnog vremena” prouzrokovanog nepredviđenim okolnostima, i to je moguće – na zahtev vozača, preko centrale. Sistem, po direktivi dispečera, generiše digitalni kod svakog puta kada vozač dobije “zeleno svetlo” za vožnju i šalje kod aplikaciji na mobilnom telefonu. Ako se ruta izmeni, softver shodno tome prilagođava funkcije ključa. Između dispečera i vozača nalazi se “oblak” preko koga idu sve instrukcije, zahtevi i realizacije. Kako vozač prilazi vozilu, senzor automatski prepoznaje mobilni uređaj i kod koji mu je namenjen za zadatu rutu u datom trenutku. Vrata će se otključati samo ako se kodovi u telefonu i u klaudu podudaraju. Senzor, takođe, detektuje kada je vozač u sedištu, tako da je preko start-stop tastera moguće pokrenuti ili zaustaviti motor kamiona. Kada vozač obavi zadatak i izađe iz vozila, sistem detektuje tu “promenu”, automatski zaključava vozilo i onemogućava pokretanje motora. Do nove komande.

A šta ako se baterija u telefonu isprazni, ili se uređaj izgubi? Aplikacija “ključ vozila” može da radi i kada je baterija telefona potpuno prazna. U tom slučaju, telefon i vozilo komuniciraju pomoću NFC veze (Near-Field-Communication), bežičnog protokola za deljenje podataka na bliskim udaljenostima. Ako je telefon izgubljen ili ukraden, blokada aplikacije je moguća On-Line.

Možda Vas interesuje i...