Ogledala odlaze u penziju, menjaju ih kamere

Audi eTron

U ovom trenutku – to košta oko 100.000 evra. Naravno, u kompletu sa električnim Audijem eTron. Koncept je postao stvarnost

Godinama unazad, kliše na koncept vozilima bile su video kamere umesto spoljnih ogledala. Međutim, zahvaljujući Audiju, kliše je postao realnost. Naime, električni SUV ovog proizvođača kao deo serijske opreme donosi video kamere umesto ogledala. Ona imaju i svoju cenu: oko 14.000 evra, koliko treba doplatiti za Launch Edition paket opreme koji ih sadrži. Izraz “bezolgedalni” (mirrorless) iz sfere digitalnih fotoaparata, tako, dolazi u svet automobila.

Ovaj sistem se sastoji od kamera visoke rezolucije i isto takvih monitora unutar kabine vozila – Audija eTron. Rezolucija slike koja prikazuje svet sa strane i iza automobila je 1.280 x 1.080 tačaka. Objektivi kamere su opremljeni grejačima kako ne bi došlo do zamagljivanja ili prekrivanja sočiva slojem leda, a podešavanje osvetljenosti u ovom slučaju je automatsko, u zavisnosti od vremenskih uslova i doba dana. Kamere su na širinu eTrona dodale oko 150 mm. Mnogo ili malo? Zavisi od toga u kom okruženju se automobil eksploatiše.

Možda Vas interesuje i...