Ovaj automobil donosi dovoljno racionalnih argumenata da će se lako infiltrirati duboko u živote mnogih porodica

Opel Crossland X

Verovatno ste zaboravili Opel Merivu. Mnogi jesu. Mali MPV modeli bili su pun pogodak u svoje vreme, ali kupci sui h napustili zarad nove “pošasti” auto industrije – malih krosovera. Čak i da ti isti ljudi koji su zaboravili nekada popularan segment potraže krosover vozilo, MPV može da bude daleko korisniji izbor za njih i njima slične. Oni, u stvari, traže robustan izgled vozila, ali im je u stvari potrebno prostrano, ekonomično i fleksibilno vozilo. Krosoveri baš i ne mogu da se svrstaju u tu kategoriju. Bar ne u potpunosti.

Umesto normalne “njuške” MPV-a, ovaj Opel nosi masku klasičnog SUV-a. Potvrda toga su visoko postavljena maska hladnjaka i svetlosna grupa, kao i relativno ravan poklopac motora sa zvučnom izolacijom i zaštitnom pločom ispod motora. Masivan stakleni krov koji uz doplatu može da ulepšava i krasi MPV vozila, zamenjen je lakšim, klasičnim, izrađenim od lakih legura. Ali, ovom vozilu ne treba mnogo da se ušunja u kategoriju za koju vešto prikriva da joj zaista pripada. I dalje je tu karakteristična kutijasta forma karoserije, srazmerno mali točkovi, gotovo limuzinsko rastojanje od tla… Pogon na sve točkove nije ponuđen ni uz doplatu. Crossland je, u stvari, vešto prikriveni MPV. Mimikrija!

Prioritet kod ovog Opela je veličina kabinskog prostora i njena fokusiranost na porodičnu upotrebu. Čak je i veličina karoserije prilagođena “tesnim” uslovima eksploatacije, pa je Crossland X za 16 santimetara kraći od Astre. Avanturizam je kod ovog automobila toliko daleko na spisku prioriteta, da gotovo ispada sa liste. Uzgred budi rečeno, nismo baš pristalice Opelove strategije. Ako želite pogon na sva četiri točka i veću udaljenost od tla, kao i veće i snažnije motore, Opel će vam umesto Crosslanda sa zadovoljstvom prodati Mokku X. Potpuno druga filozofija i koncepcija. Crossland X je, navedimo i to, prilagođena i unapređena verzija Peugeota 2008 (podsetimo, Opel je u vlasništvu grupacije PSA). Shodno tome, opremljen je francuskim motorima a platformu deli sa Citroenom C3 Aircross. Dakle, alternativa odlazećem MPV modelu Citroen C3 Picasso. Hm, interesantna i komplikovana kombinacija.

Ali uprkos činjenici da Crossland X deli genetski materijal sa francuskim automobilima, on nije bio samo zadatak za inženjere. Spolja izgleda kao pravi Opel, a i veći deo elemenata enterijera asocira na isto poreklo. Čak se u vožnja ponaša baš kao Opel. A udruživanje dva giganta je najavljeno još pre nekoliko godina. Ali, neposredno po pojavljivanju Crossland X i C3 Aircross modela u prodajnim salonima, PSA grupacija je odlučila da udruživanje sa Opelom pretvori u kupovinu i vlasništvo nad ovim brendom. General Motors Evropa, koja je vlasnik brendova Opel i Vauxhall (u Velikoj Britaniji) je, tako, postao deo francuskog koncerna. Ujedno, predstavljeni modeli su bili sasvim dobra “pokazna vežba” kako će da izgledaju svi dolazeći modeli sa oznakama Opela, Vauxhalla, Citreona, DS-a i Peugeota. Barem po silueti. Realno gledajući, konkurentski Volkswagen takav koncept primenjuje već decenijama, i ništa im ne nedostaje. Naprotiv.

Motori su, kao što napomenusmo, poreklom iz PSA game. Benzinci su, u stvari, 1,2-litarski trocilindraši, od kojih je jedan atmosferski a dva (jača) sa turbo punjačem. Dizel ima volume od 1,6 l, četiri cilindra i dva nivoa snage. Lično, dopala nam se trocilindrična benzinska izvodnica sa 130 konja, koja predstavlja jako dobro rešenje motorizacije za Crossland X. Štaviše, dovoljno je snažan da lako izađe na kraj sa slabijim “poslovnim limuzinama sportskog karaktera”. Veselo čegrtanje trocilindraša, pri tom, ne remeti mir unutar kabine. Dizel je dobro poznat, i već na leru jasno stavlja do znanja koje gorivo koristi. U samom startu je pomalo lenj, ali se razbudi neposredno po kretanju, tako da u srednjim režimima rada postaje upotrebljiv. U zavisnosti od motora, na raspolaganju su ručni menjači sa pet ili šest stepeni prenosa, kao i automatik.

Opel Crossland X 1.2 Turbo – motori iz grupacije PSA

Sa izvornim genima Crosslanda X mogli biste da očekujete francuski karakter u vožnji. Ipak, Opel ima druge ciljeve. Na putu se ponaša baš kao i Mokka. To znači da je karakteristično tvrd, nemiran na lošijim sporednim i lokalnim putevima, ali sa prilično malo gradskih “smetnji” – lokaciji na kojoj se ponaša kao kod kuće. Upravljanje je razumno definisano na glatkim saobraćajnicama, ali na džombastim terenima postaje pomalo neprecizno. Ipak, ako vam je Citroen pomalo nedefinisan ili “otkačen” od podloge po kojoj se kreće, Opel će vam zasigurno ponuditi drugačiji pristup rešavanju tog problema. Dijametralno. Ipak, da je moguće ponuditi kompromis u klasi malih krosovera, potvrđuje Renault, koji sa modelom Captur pokazuje da je izvodivo napraviti automobil koji se podjednako kvalitetno vozi po svim vrstama (urbanih) podloga, uračunavajući tu i kvalitet i osećaj upravljivosti na pravcu i u krivinama, na kvalitetnim i putevima sa lošijom podlogom. Ipak, opruge na Crosslandu X su dovoljno čvrste da neće popustiti pod opterećenjem koje nameće normalna porodična upotreba.

Sve u svemu, ovaj automobil nije namenjen oštrim vozačima. S toga, standard su sistem za upozorenje o napuštanju saobraćajne trake, uređaj za prepoznavanje saobraćajnih znakova, a u zavisnosti od paketa opreme, na spisku standard mogu se naći hed-ap displej, LED glavna svetla, panoramska kamera pozadi i sistem za automatsko uparkiravanje. Navedena oprema, sama po sebi, nameće se kao neizbežan detalj za sve vozače smirene naravi, sa intencijama da vožnju pretvore u što je moguće lakši zadatak. Uz obilje komfora, podrazumeva se. Sasvim korektno, ali ako ćemo baš da cepidlačimo, autonomno kočenje u gradskim uslovima je na listi opcionala u svim paketima, dok sistema za održavanje u saobraćajnoj traci nema ni uz doplatu!?

Sa standardnom OnStar alikacijom u svakom paketu opreme, Crossland X je povezan sa svetom

Bilo kako bilo, glavna aplikacija kod Opela je OnStar, koja povezuje svaki Crossland sa spoljnim svetom. Ona je od koristi i ukoliko dođe do kvara na vozilu ili nezgode. Na verzijama opremljenim navigacijom ona omogućava spasilačkim službama da tačno lociraju poziciju vozila i u najkraćem roku pošalju odgovarajuće službe na lice mesta. Osim toga, u normalnim situacijama, ova aplikacija prikazuje veoma kvalitatne informacije vezane za situaciju u saobraćaju. I sve to u realnom vremenu. Međutim, OnStar aplikacija će da priraste i za srca saputnika – to je i širokopojasni hot-spot za Wi-Fi, pa se preko nje na mrežu mogu povezivati mobilni uređaji. Idealno za savremene generacije koje ne znaju šta je život van konekcije. Eto, sve navedeno predstavlja dovoljno dobre razloge zbog kojih je Crossland X zaživeo i zbog čega predstavlja korisno iskorišćen prostor na relativno maloj površini.

Svaki od putnika u ovom Opelu sedi prilično visoko i ima odličan pregled okoline. Sedišta imaju karakterističnu Opelovsku podršku, što znači da su daleko od Citroenovske mekoće, ali čvrstina im je odmerena dovoljno dobro da ni duga putovanja neće da predstavljaju problem. Uostalom, gotovo svi proizvodi nemačke autoindustrije imaju slične karakteristike po pitanja udobnosti sedišta. Shodno poreklu, instrument tabla Crosslanda X je nalik onoj u Astri. I to je dobra stvar. Svim komandama se rukuje krajnje jednostavno i nadasve logično, tako da bez obzira na to iz kog automobila sedate za upravljač Crosslanda X, nećete imati problema da se prilagodite novom okruženju. Uz to, odbir materijala za gradnju enterijera je vredan pohvale.

Crossland X je, ukratko, mini MPV prerušen u odoru krosovera.

Centralni displej je kod osnovnih varijandi dijagonale sedam inča, kod opremljenijih inč više. Bez obzira na to, svi su kristalno čiste slike i brzog odziva na komande. Na njih se standardno mogu povezati Android i Apple uređaji preko ugrađenog miror-linka, što je takođe detalj bez koga skoro da se ne može u savremenim automobilima. Napred postoje i dva USB priključka, što znači da se pored uređaja koji je uparen sa sistemom u vozilu, još jedan može da se puni, a vrlo je verovatno da će neki treći da bude povezan na Wi-Fi mrežu unutar vozila. Napred i pozadi se nalaze utičnice od 12V. Uz doplatu, Crossland X može da bude opremljen površinom za bežično punjenje baterije mobilnog uređaja. Ono što raduje, jeste činjenica da kontrole klimatizacije nisu sastavni deo centralnog ekrana. One su, na sreću, ostale manuelne i možemo da kažemo da su jako dobro urađene.

U zadnjem delu vozila ima sasvim dovoljno mesta, ali zamerka je što nije predviđen ni jedan jedini otvor za ventilaciju. Putnici na zadnjoj klupi moraju da se zadovolje cirkulacijom vazduha koja dopire iz prednjeg dela kabine. Iza sedišta je dubok prtljažni prostor sa dvostukim dnom. Uz doplatu, klizna zadnja klupa može da doprinese povećanju prtljažnog ili prostora namenjenog putnicima pozadi. Opel je, napomenimo i to, oduvek znao da proda automobil privatnim korisnicima. Dilera ima svuda i na svakom mestu, tako da je prodajno servisna mreža prilično dobro organizovana. Osim toga, u saradnji sa odabranim prodavcem, uz Opelove programe finansiranja, vrlo je verovatno da ćete biti “iznenađeni” ponudom kreiranom upravo za vas.

Benzinski motori koji dolaze uz Crossland X su prilično ekonomični, pa po zvaničnim testovima imaju potrošnju između pet i šest litara na 100 pređenih kilometara. Ipak, ni kod turbo verzija (nekmoli kod atmosferca) ne treba očekivati britkost i sportske karakteristike. Dizel će tu da se pokaže u boljem svetlu, na prvom mestu zbog elastičnosti, a AdBlue im pomaže da budu i ekološki prihvatljivi.

Ako ste od onih koji se u automobil zaljube zbog stila i dinamike, Crossland X će ostati bez pratioca tokom noći. On je, ipak, za one racionalne i razumne – nudi dovoljno argumenata koji će mu pomoći da se infiltrira duboko među mnoge porodice. Razumna ergonomija, praktičnost i prirodan sled stvari imaju presudnu ulogu kod odabira ovog vozila. Kompaktne dimenzije znače da će se lako provlačiti kroz gradske vrevu, a ni iznalaženje parking neće biti prevelika muka. A i mogućnost “kačenja” na Internet predstavlja jako veliki plus pri izboru Crosslanda X kao porodičnog vozila. Koliko god to nekima delovalo čudno, možda čak i smešno. Internet se, definitivno, uselio (i) u automobile. Ali stvarno. Uostalom, stavljanjem OnStar aplikacije na listu standardne oprem svih varijanti predstavlja dovoljno snažnu poruku i potez Opela. Rekli bismo pozivnicu za kupovinu ovog “mališana”.

Možda Vas interesuje i...