Ovo je, hm, leteći Audi taksi, automobilski dron… Tako nešto…

Audi Airbus Italdesign Flying Taxi

Da li je neko spreman da zaigra bingo – ne običan već onaj vezan za dolazeću automobilsku tehnologiju?

Šta se dobije kada se udruže proozvođač automobila – Audi, proizvođač aviona – Airbus i stilska kuća – Italdesign kako bi li predstavili najfuturističkiji vozilo koje se samo zamisliti može? U jednoj reči – OVO! Audi leteći taksi koncept, napravljen da bude prikazan na izložbi Nedelja Dronova u Amsterdamu.

Električno vozilo – potpuno autonomno – biva “pokupljeno” bespilotnom letelicom, tačnije električnim dronom koji ga podiže u vazduh i prevozi do željene destinacije. Hrabar novi svet… Nije li ovo preveliki zalogaj da bi bio samo koncept? Na osnovu onoga što je izrekao Bernd Martens, predsednik Italdizajna koji je sada u vlasništvu Audija – Nein! (nije). Leteća taksi vozila su sledeća na redu za uvođenje u svakdnevnu upotrebu, a u Audiju su čvrsto uvereni da će tako i da bude.

Razlog toj tvrdnji je činjenica da se u sve većim i prenaseljenjijim gradovima kreće sve više ljudi. Zahvaljujući autonomnoj vožnja sve više nih će da bude u pokretu. Moći će da (se)voze i oni bez dozvole, koji nikada za upravljač automobila nisu seli, stariji građani koji zbog godina i zdravstvenog stanja više ne mogu da budu vozači, potom deca i svi oni koji bi da koriste robotizovano taksi vozilo.

Ovo što je Audi predstavio je prototip u razmeri 1:4. I radi. Nemci navode da je ovo prvi realni test njihove kreacije u javnosti, kada je leteći modul zaista preuzeo putničku kapsulu sa zemaljskog modula u pokretu i uzneo je u visine potpuno autonomno. Deluje interesantno a kada, kako i po kojoj ceni će da se pojavi u serijskoj ponudi, to već zavisi od mnoštva drugih parametara.

Možda Vas interesuje i...