Ovoga puta nije uhvatio muvu u letu, ali strelu valjda jeste! Uz pomoć Škode Oktavije RS. Pogledajte kako!

Škoda obara Ginisov rekord

Uhvatiti strelu u letu, golim rukama, iz automobila u pokretu. Sve to pri brzini od 215 km/h. Nemoguće? Dobar izazov za mlade sportiste i najbržu serijsku Škodu – Octaviju RS sa motorom od 245 KS.

Izazov su prihvatili streličarka Laurence Baldauff i Markus Haas, koji je očvrsnuo dugogodišnjim praktikovanjem borilačkih veština. Naravno, bila je tu i jedna potpuno serijska Octavia sa najsnažnijim motorom koji se može poručiti kod proizvođača iz Mlade Boleslave.

Za hvatanje odapete strele golim rukama neophodna je izuzetno sinhronizovan rad između dame koja je poslala strelu u vazduh i hvatača koji treba da je “zarobi” u deliću sekunde. Napomenimo, strela leti brzinom od 215 km/h, odnosno 60 metara u sekundi.

Razdaljina između luka i mete je 70 metara. Ipak, kao je putanja strele praktično luk sa promenljivom visinom leta od starta do cilja, a ne prava linija, “prostor” u kome se strela može dohvatiti kroz (krovni) prozor vozila u pokretu skraćen je na samo 30 metara. Dakle, manje od pola sekunde pri izjednačenoj brzini vozila i strele – 215 km/h. Razlika između uspeha i “propasti” je u deliću sekunde. Laurence mora da bude smirena i odapne strelu u tačno određenom trenutku kada automobil pri brzini od 215 km/h prođe pored nje. Markus, momak u automobilu, ima pola sekunde da rukama uhvati strelu dugačku 68 santimetara. Da li su uspeli i kako je taj pokušaj izgledao, pogledajte na video snimku.

Možda Vas interesuje i...