Pametna priča iznedrila je najneobičniji serijski automobil, najneobičnijeg imena, najneobičnje istorije…

Dve decenije smarta

Odmah da se razumemo jednu stvar: smart se ispisuje isključivo malim slovima. Nikako drugačije, bez obzira na to da li je na početku rečenice ili na nekom drugom mestu. Elem, ranih sedamdesetih godina prošlog veka, radikalna ideja se ukorenila u umovima razvojnog tima Merecedes-Benza: verovali su da “automobil budućnosti” mora da preispita sve postojeće ideje vezane za vozilo u tadašnjim okvirima i definiciji. Prvi crteži datiraju iz 1972. I već su naglašavali novi, iskonski pristup razvoju. Koncept ultrakompaktnog vozila dužine 2,5 metra bio je razvijen u Merecedes-Benzovim centrima. Za projekt je bio zadužen (i odgovoran) Johann Tomforde, inženjer razvoja u kompaniji, koji je u to doba intenzivno radio na polju vozila za “saobraćajni sistem budućnosti”.

Sendvič struktura

Iako je ideja bila impresivna, implementacija tehničkih rešenja nije bila moguća zbog nemogućnosti da se ispune rigorozni bezbednosni standardi fabrike u to vreme. Devet godina kasnije, razvojni tim Mercedes-Benza uspeo je da ponudi revolucionarne ideje bezbednosnih sistema koji zauzimaju jako malo mesta u vozilu, pa su s toga primenjivi na izuzetno kratkim automobilu. Inicijalni dizajn podrazumevao je upotrebu takozvanog “sendvič” sistema, koji podrazumeva izdignut pod vozila, ispod koga su smeštene osnovne komponente poput motora, menjača, sistema oslanjanja iI drugo, a već zacrtano je testirano i usklađeno sa još strožijim standardima fabrike.

eco sprinter
eco speedster

 

 

Tokom 1991, projektni biro Mercedes-Benza uhvatio se u koštac sa novim izazovom. Salonski modeli Eco Sprinter i Eco Speedster razvijeni su u saradnji konceptnog dizajnerskog odeljenja iz Zindelfingena i centra za napredni dizaj Mercedes-Benza u Irvajnu, Kalifonija. Kada je Johann Tomforde članovima upravnog odbora predstavio projekt 1993. godine, odgovor rukovodstva bio je toliko pun entuzijazma da je cela situacija krenula put razrade planova za novu klasu automobila – mikro kompaktnih vozila.Koncept, plan proizvodnje i bezbednosni standardi su postali karakteristika modela smart fortwo, koji se u gotovo serijskom izdanju prikazivao u početnim studijama. Toliko je ovaj projekt bio napredan i “zabetoniran”. Bezbednosni koncept bio je savršeno jednostavan: karoserija je izrađena po ugledu na ljusku oraha, a mekani enterijer je zaštićen od deformacija i opasnih povreda putnika pomoću izuzetno otporne školjke.

1994: Joint venture sa proizvođačem časovnika Swatch

Tokom 1989, Nikolas G. Hajek, izumitelj Svoč ručnih satova najavio je da namerava da predstavi mali gradski automobil. Želeo je automobil budućnosti koji je trebao da bude prihvaćen kao potreba a ne kao statusni simbol.

Hajek je tražio iskusnog i pouzdanog partnera za brzu i uspešnu realizaciju zamisli. Kombinacija Mercedes-Benzovog iskustva u proizvodnji automobila i Svočove kreativne snage predstavljala je idealan spoj za udruživanje. Ova saradnja rezultovala je jedinstvenom koncept vozilom i rađanjem novog brenda – smart!

Ubrzo posle uvodnih pregovora između Mercedes-Benza i Nikolasa Hajeka, osnovana je nova kompanija nazvana Micro Compact Car AG. Sedište novog brenda bilo je u Švajcarskoj, u gradu Biel. U potrazi za najidealnijim mestom za podizanje proizvodnih pogona, razmatrano je čak 70 lokacija širom sveta. Godine 1994, odabran je francuski Hambah.

1997: Svetska premijera na Salonu automobila u Frankfurtu

Razvoj novog vozila započet 1994. rezultovao je da se tri godine kasnije javnosti prikaže smart city coupé, kasnije preimenovan u smart fortwo. Zvanični debi upriličen je na najadekvatnijem mestu – na Salonu automobila u Frankfurtu. Proizvodnja je počela jula 1998. u novoizgrađenj fabrici u Francuskoj. Prodaja je usledila oktobra iste godine i to u devet evropskih zemlaja –  Austriji, Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Luksemburgu, Holandiji, Španiji i Švajcarskoj. Iste godine, smart je u celini postao deo mreže Mercedes-Benz AG, danas znane kao Daimler AG.

1998: Uvođenje na tržište

Prvi smart fortwo sišao je sa proizvodne trake u Hambahu drugog jula 1998. Prodaja je startovala trećeg oktobra iste godine.

1999: Novi modeli i serije

Tokom 1999, mladi brend je iznenadio svetsko tržište predstavljanjem čitavog serijala studija novih modela – takođe na frankfurtskom Salonu automobila. Kabrio verzija zasnovana je na city-coupé (fortwo) osnovi i predstavljala je potpuno novu dimenziju “zatvorene” zajednice mikro automobila tako što je otvorila krov. smart kabrio je ponudio pravo uživanje u životu. Od proleća 2000. najmanji serijski kabriolet pojurio je evropskim putevima.

1999: smart sa dizel motorima

U vremenu dok je svet pričao i tragao za automobilima koji će da troše tri litra goriva na 100 km na početku novog milenijuma, nedugo po lansiraanju na Salonu automobila u Frankfurtu, krajem 1999, smart je zvanično pustio u promet cdi dizel motor koji je u smartu trošio 3,4 l/100km. Najekonomičniji oblik prevoza je rođen. Sa velikim uspehom. Tokom života prve generacije, do 2007, prodato je više od 140.000 primeraka smarta cdi.

2002: smart crossblade za potpunu otvorenost

Posebna varijanta vozila lansirana je 2002. Njena specifičnost bila je ponuda istinskog osećaja prostora i otvorenog neba – rođen je smart crossblade. Ovaj smart nije imao vrata, nije ima krov, nije imao vetrobran… Vozač i njegov saputnik u ovom modelu imali su mogućnost da se voze u apsolutno otvorenom konceptu, sa direktnim vetrom u lice i neuporedivim osećajem u vožnja. Nizak, obojeni deflektor vetra bio je sve što se prostiralo širinom kokpita sa zadatkom da smanji direktan udar vetra na putnike. Naredne godine ograničena (i mala) serija je puštena u prodaju. Danas te verzije predstavljaju kolekcionarske primerke.

2003: smart roadster i roadster coupé

smart roadster i smart roadster coupé koji su lansirani aprila 2003, ponudili su delimično intenzivno i sportsko iskustvo u vožnji.  Sa ove dve verzije, smart je oživeo tradiciju kompaktnih i izvornih roadster koji su momente slave imali u period 50-ih i 60-ih godina prošlog veka.

2003: redizajn smarta fortwo

Veći trocilindrični benzinac udahnuo je modelu fortwo više snage: po redizajnu iz 2003, bazna verzija nudila je 50 “konja” a jača svih 61 KS dobijenih iz 698 ccm. Dokazani dizelaš ostao je na 41 KS.

Tokom te 2003, logo i ime vozila su promenjeni: city-coupé i cabrio postali su fortwo coupé i fortwo cabrio. Na taj način su, ponosno, jasno stavljajli do znanja za koliko osoba i u koje svrhe su namenjeni – zadovoljstvo u vožnji za dvoje. Od tog trenutka na prednjem delu vozila stoji i novi logo.

2003: smart fortwo BRABUS

Iste godine razvijena je BRABUS verzija smrta – zajedničkim radom matične fabrike i BRABUS GmbH čija je osnovna delatnost dorada serijskih Mercedesa. Početak saradnje dve firme vezuje se za 2002. godinu, a dve godine kasnije, 2004, pušteno je u rad novo sedište smart-BRABUS u Botropu. U to vreme ali i danas, to je ultra savremen tehnološki centar vredan 16 miliona evra.

2004: smart forfour

Prvi izlet smarta van zabrana dvoseda dogodio se 2004, kada je u saradnji sa Mitsubishijem lansiran model “za četvoro” (forfour). Sportski nastrojeni hečbek sa petora vrata imao je neuobičajene dimenzije za smart, čime su otvorena vrata za tržišnu utakmicu u novom segmentu. forfour, koji je delio platformu sa Coltom, bio je duži od svih prethodnih smartova. Proizvodnja se odvijala u Mitsubishijevim holandskim pogonima (NedCar) u Bornu i okončana je posle samo dve godine – 2006. smart je odlučio da se fokusira isključivo na fortwo, što je bila izjava-paravan za neuspeh (prvog) četvoroseda. Kupcima tog doba smart je – dvosed, i to je kraj svake priče.

2005: smart crosstown

Po već ko zna koji put, Frankfurt i njegov bijenalni Salon iskorišćeni su za premijeru hibridnog smarta. Istovremeno, crosstown je predstavljao jedinstvene potencijale smart koncepta, koji se lagano pripremao za uvođenje naslednika tokom proleća 2007.

Te 2005. smart je predstavio sledeću studiju vozila sa alternativnim pogonom i to na tehnološkom forumu: kao dodatak prototipu električnog smarta fortwo ev (električno vozilo), kompanija je prikazala smart fortwo sa pogonom na prirodni gas, laki hibrid i cdi hibrid.

2006: smart formore

Tokom 2006. smart je prikazao koncept terenskog modela i nazvao ga formore. Ovaj automobil sa integralnim pogonom zasnovan je na pametnim SUV modelima i naglasio je sve osnovne vrednosti inovativnosti brenda, njegovu funkcionalnist i užitak u životu.

2007: druga generacija smarta fortwo

Razvojni tim je postavio još više standard za novi smart fortwo. Optimizovan pogonski sklop, uvećano međuosovinsko rastojanje i sasvim malo produžena karoserija učinili su smart komfornijim. Aktivna i pasivna bezbednost su, takođe, unapređeni. Novi fortwo je predstavljen aprila 2007. i doneo je unapređene benzinske motore. Trocilindraš zapremine hiljadu kubika oslobađao je 61, 71 i 84 KS, dok je cdi osnažen na 45 “konja”. Prosečna potrošnja je deklarisana na 3,3 l/100 km a emisija ugljen dioksida na 88 g/km. S takvim rezultatima, smart fortwo cdi bio je najekonomičniji serijski proizveden automobil na svetu.

2007: smart fortwo micro hybrid drive (mhd)

Varijanta sa motorom od 71 KS obogaćena je start-stop sistemom i na tržištu datira od 15. oktobra 2007. U situacijama kada je motor na “leru”, smart mhd isključuje pogonski agregat i privremeno u celosti “ukida” potrošnju goriva, izduvne gasove i emitovanje buke. Srce sistema je kaišem pogonjen starter/alternator koji električnom energijom snabdeva najvažnije elektro sklopove u automobilu, ali služi i kao pokretač klasičnog motora.

2008: smart postaje dostupan u Americi

Januara 2008. smart je lansiran na tržištu SAD. Najava ovog događaja zbila se oktobra 2007. u Los Anđelesu, na sasvim neobičan način: tokom četiri meseca, ekskluzivni zgrada na Abot King bulevaru pretvorena je u kuću smarta – privremeni stakleni izložbeni salon na više nivoa namenjen potencijalnim kupcima, novinarima i važnim ličnostima.

2009: smart po prvi put kreće u prodaju na teritoriji Kine

Malo kraljevstvo najvećeg tržišta smarta na svetu zaživelo je za tili čas.

 

 

 

2010: Redizajn druge generacije

fortwo je predstavljen s jeseni 2010, osvežen, umiven, sa unapređenom unutrašnjošću, čistijim motorima… Opcionadnevna LED svetla i novi aluminijumski naplaci ponudili su više šansi za prilagođavanje smarta ličnom ukusu. Sveže boje i tkanine kao i novi dizajn kabine, odredili su visok kvalitet unutrašnjeg prostora ovog dvoseda.

2010: smart BRABUS prilagođen zahtevima ekstravagantnih kupaca

Od originala do jedinstvenog modela: “Sve je moguće” bio je moto pod kojim je nastao program smart BRABUS. Dogodilo se to marta 2010. Sa završnim slojem laka i boja u širokom spektru različitih nijansi, baš kao i ponude kožnog enterijera, u konačnom zbiru daju više od 30 osnovnih boja i mogućnost da se konfiguriše smart koji predstavlja lični pečat budućeg vlasnika i njegovih ideja.

2010: smart komplet za iPhone

smart je prvi automobilski brend koji je razvio svoju aplikaciju za vožnju namenjenu iPhone uređajima. Sa ovim “programom”, kultni telefon postaje multimedijalni putni računar optimizovan za smart fortwo u smislu funkcionalnosti i dizajna.

2011: smart forspeed

smart predstavljen kao nekonvencionalna studija na ženevskom Salonu automobila nazvan je forspeed. Taj model kombinuje savremenu urbanu mobilnost sa zabavnim faktorom tipičnim za smart. Dvosed nema krov, nema ni bočna stakla, a umesto vetrobrana tu je minijaturni deflektor dizajniran po ugledu na klasične propelerske avione. Rezulat je bio vozačko iskustvo neuporedivo sa bilo čim drugim. Elektro motor je brz na odzivu i donosi potpuno novo iskustvo u vožnja smarta.

2011: smart forvision

Istraživači i razvojni tim BASF-a i Daimlera predstavili su pet svetskih premijera na smart forvision konceptu. Premijera je upriličena, gde drugde, do na frankfurtskom sajmištu 2011. godine. Providne organske solarne ćelije, providne organske LED diode, plastični točkovi, nova laka karoserija i infracrveni reflektujući film kojim je obložena, pomažu da se smanji potrošnja energije Tokom vožnje ali i da se uvećaju autonomija i praktičnost.

2012: smart for-us

smart for-us

Studija smart for-us debitovala je u Detroitu 2012. godine i predstavljala je praktični koncept kamioneta u kontekstu urbanog saobraćaja 21. veka. Pogon – na električnu energiju.

2012: Redizajn druge generacije

Nakon redizajna druge generacije upriličenog proleća 2012, smart je doneo potpuno novi, sveži izgled sa unapređenom spoljašnjošću i privlačnim enterijerom presvučenim u kombinaciju kože i tkanine. Značajno dorađen smart zračio je sportskim karakterom, dinamičnijom pojavom donoseći veće usisnike za vazduh napred sa integrisanim logotipom, horizontalno postavljenim dnevnim svetlima, mišićavim suknjicama oko zadnjih točkova i modifikovanim zadnjim difuzorom.

2012: smart fortwo electric drive

Nulta emisija sa još više vozačkog zadovoljstva, nije zaobišla ni smart. Treća generacije elektropogonjenog smarta bila je dostupna od proleća 2012. godine. Kapacitet baterija bio je dovoljan da automobil opremljen elektromotorom od 55 kW bude brži od 120 km/h.

2012: smart ebike

Nekonvencinalni dizajn game koji je posto zaštitini znak brenda, sasvim adekvatno se uklapa u gradskoj vožnja a visokotehnološki standardi demonstriraju visoko efikasne i visokoperformantne elektromotore, između ostalog. Izuzetna ponuda bio je smart ebike. Predstavljen je aprila 2012.

2012: smart forstars

Pokretana elektromotorom, studija forstar (predstavljena u Parizu 2012) je ništa drugo do sportsko-rekreativni kupe sa dva sedišta i obiljem prostora za prtljag. Ime aludira na stakleni krov koji putnicima pruža pogled na zvezde iznad njih.

2013: Limitirana serija smart forjeremy

2012-smart-forjeremy

U saradnji sa obnovljenom modno dizjanerskom kućom Jeremz Scott, smart forjeremy ušao je u proizvodnju u strogo ograničenoj seriji. Najupečatljiviji detalj su dva vertikalna krila koja ističu zadnji deo vozila sa “repnim” svetlima.

2013: smart forjoy

Studija četvoroseda sa sedištima punih dimenzija u vozilu minimalnih dimenzija, predstavljena je u Frankfurtu. Bila je to najava nove generacije modela forfour. Vrata, zadnja stakla i krov nisu montirani kako se ne bi ograničio pogled na novu futurističku unutrašnjost.

2014: Treća generacija modela smart fortwo i novi smart forfour

Revolucija je ušla u novi krug. Model fortwo je dobio unapređenja ne samo u oblasti vizuelnog, već i u svim ostalima, sa naglaskom na komfor. Karakteristični koncept sa pogonskim sklopom pozadi predstavljen je po prvi put u modelu forfour. Ovaj smart se proizvodi u saradnji sa Renaaultom, koji sličan automobil prodaja pod nazivom Twingo. Za pogon je iskorišćen trocilindraš od jednog litra, snage 60, 71 i 90 “konja”. Od menjača na raspolaganju su petostepeni ručni ili twinamic automatik sa dvostrukom spojnicom.

2015: smart forgigs

smart forgigs je studija realizovana u saradnji sa JBL-om iverovatno je namanja koncertna sala na točkovima. Visokokvalitetni audio system ima najveću izlaznu snagu od neverovtnih 5,72 kW!

2016: smart fortwo sa jedinstvenim mekim krovom

Kupe ili kabriolet? Meki ili tvrdi krov? smart u ovom segmentu miri krajnosti i briše jasne granice između njih. Fortwo kupe sada ima jedinstveni tvrdi krov presvučen crnom tkaninom kao delom standardne opreme. Ovakav krov posebnog izgleda predstavljen je paralelno sa izmenama za modelsku godinu 2016. Prednja svetla za maglu sa ugaonim svetlima su sledeća novost na smartu.

2016: Novi smart BRABUS

Sa snagom od 109 “konja”, smart BRABUS je jedno od najsnažnijih vozila u klasi. U kombinaciji sa visokoperformantnim turbo motorom, BRABUS Performace sistemom oslanjanja sa posebno prilagođenim uređajem za elektronsku kontrolu stabilnosti, sportskim upravljačkim mehanizmom i sportskim menjačem sa dvostrukom spojnicom, trkački start iz mesta je zagarantovan. I ne samo to. Sportski izgled, unutra kao i spolja, deo su standardne opreme.

2017: novi smart electric drive

smart je jedini proizvođač automobila na svetu koji istovremeno nudi model pogonjen motorom sa unutrašnjim sagorevanjem i onim na električnu energiju. Posle lansiranja klasične verzije u martu 2017, električni je bio dostupan već u maju. Elektromotor od 60 kW (81 KS) pokreće zadnje točkove preko “menjača” sa jednim stepenom prenosa.

2017: smart vision EQ fortwo

smart vision EQ fortwo predstavljen je na Salonu u Frankfurtu i zamišljen je kao vizija savremenog prevoznog sredstva za kretanje po gradu, ali i pojedincu potpuno prilagođen fleksibilan i efikasan način prevoza. Ovo autonomno vozilo prevešće vas do željene destinacije, potpuno samostalno.

 2018: smart mobile disco

Sa smart mobile disko varijantom, brend je spreman za žurku a razvio je i neuobičajenu DJ stanicu – sa mikser konzolom, dimnom mašinom i raznovrsnim svetlosnim efektima. Ovaj demo nastao je u studiju Konstantina Grčića. Za audio komponente bio je zadužen JBL.

2020: smart postaje potpuno električan

smart je prvi automobilski brend sa čistom vizijom prelaska sa klasičnih na elektro motore: predstavljen u Americi i Kanadi tokom 2017. ovaj mališan sa pogonom na baterije tokom 2020. stiže i u Evropu. U ostatak sveta odlazi neposredno potom.

Možda Vas interesuje i...