PEUGEOT 508

Veliki lav

Najnovija limuzina iz Peugeotove ponude može da bude čudovišna, ali treba dodati da 508 izgleda odvažno, deluje lepo i vozi se – uglavnom – dobro

Odlično izgleda – zar ne? U ovoj klasi postoje vrlo uredno dizajnirane limuzine, ali sve one izgledaju prilično zastrašujuće samo zato što se lako primete na prepunjenom parkingu. Ali, 508, zapravo ne pokušava da izgleda rezervisano ili nemački. To u prošlosti nikada nije ni bio slučaj kod francuskih proizvođača automobila. Dakle, ne izgleda baš kao Passat ili Serija 3 ili Insignia ili Mondeo ili A4… Zapravo, ponajviše podseća na koncept Ekalt koji je Peugeot predstavio pre nekoliko godina. Automobil koji smo previše ignorisali, mislivši da Peugeot u proizvodnju nikada ne bi uveo ništa slično.

Sa ukupnom dužinom od 4,75 m, novajlija je za osam centimetara kraći od prethodnika sa (istom) oznakom 508

Druga anti-trendovska, ali dobrodošla promena: novi 508 je kraći od starog, za značajnih osam centimetara. Takođe je i niži, zbog čega izgleda tolik oširok, iako to u stavrnosti nije. Beskrajno uvećavanje automobila – iz generacije u generaciju – nikome ne donosi ništa dobro. Ako želite prostranost “minikeba” na zadnjim sedištima i imate dugački parking prostor ili garažu, priuštite sebi Škodu Superb ili VV Arteon.

Kupeovski skrojena vrata – bez okvira. Da li najavljuju i treću karoserijsku verziju?

U novi Peugeot 508 se ulazi kroz vrata bez okvira prozora, što omogućava sniženje linije krova bez kompromitovanja veličine otvora kroz koji se putnici “uvlače” u kabinu. Unutra, 508 se još više razlikuje od konkurenata iz prostog razloga jer je opremljen takozvanim iCockpitom sa dva zasebna ekrana. To rešenje je, u neku ruku, karakteristično upravo za Peugeot. Ono je omogućilo da se više važnih elemenata rasporede na specifičniji način u odnosu jednih prema drugima i udalji se od principa koga svi ostali proizvođači nazivaju “normalnim”. To, pak, ne znači da je rešenje u Peugeotu “nenormalno”, mi bi smo pre rekli – originalno.

Stil, pak, nije sve što je bitno. Troškovi su, takođe, važni – i ono prilikom nabavke i oni tokom eksploatacije. Potrošnja goriva i cena vozila su potpuno konkurentni. Međutim, postoji još jedan “trošak” koji plaši potencijalne kupce i udaljava ih od velikih francuskih limuzina, okrećući ih ka nemačkim brendovima. On se zove – Amortizacija, sa velikim A. Polovni 508, star tri godine, vredi približno isto kao i tri godine stare pantalone. Odlično za kupce polovnjaka, jako lose za prve vlasnike. A niska preostala vrednost znači visoke mesečne rate lizinga ili kredita, što je izuzetno popularan način kupovine automobila u ovoj klasi.

Takozvana “fastbek” linija krova daje prokupeovsku siluetu novom 508

Mehanika je, u osnovi, preuzeta sa polica magacina PSA grupacije. To znači EMP2 modularna platforma, koja je lagana (model 508 je upravo izgubio 70 kg), ekonomična i bezbedna. Peugeot 508 ima širok trag točkova i “multi-link” oslanjanje preuzete sa SUV-a DS 7, a većina verzija je opremljena i sa podesivim amortizerima. Motori su “stari prijatelji” – 1,6-litarski benzinac u dve verzije (180 i 225 KS) i dva turbo dizela: manji je novajlija od 1,5 l (130 KS) a veći, dvolitarski (160 i 180 KS), već dobro poznat iz drugih modela francuskog koncerna. Skoro pa svaki je opremljen osmostepenim automatikom. Lepo! Kasnije tokom godine, paleti će da se pridruži plag-in hibrid, a karavan je već predstavljan. A kupe? Tek to će da bude vajarsko delo. Ako je u planu Peugeotovih stratega, a valjalo bi da jeste. Setimo se samo kupea sa oznakom 406… Puslica! Ni 407 kupe nije bio loš, ali pogrešno vreme i mesto za takav automobil.

U vožnji, 508 se čini pouzdanim i pomalo razuzdanim… Kontradiktorno? Da. Ali ovaj automobil ima moć transformacije – od umiljate limuzine do atlete na steroidima. Mali upravljač prečnika skromnih 350 mm ne uliva poverenje, bar ne u početku. “Krilna” pozicija (obruč je daleko bliže krilima vozači nego što je to slučaj kod drugih automobila) posle nekog vremena pokazuje sve prednosti, kako položaja tako i upravljivosti. Ovo je, naime, automobil koji se pomoću ovakvog upravljača veoma lako kontroliše, lako se ulazi u slalom i iz njega izlazi, dok ovakvo rešenje pun kvalitet pokazuje tokom relaksirajuće vožnje autoputem. Uostalom, to I jeste rirodno okruženje automobila D segmenta kome 508 pripada.

Progresivan odziv upravljača nije posledica samo razumno odmerenog odnosa u upravljačkoj kutiji, već dobre otpornosti karoserije na uvijanje ali i odlično proračunatih amortizera. Električni servo pojačavač, pak, daje manje informacija nego što je to činio hidraulični na staroj “petstotinaosmici”, ali to je “opijenost” koju dobijate u skoro svakoj savremenoj limuzini slične veličine. Novi 508 lako i voljno ulazi u krivine, savladava ih s lakoćom, a održavanje stabilnosti je jako dobro izbalansirano. Nit teži preupravljanju, niti podupravljanju. Prilično je neutralan. Slabije motorizovane verzije su, šta više, upotrebljivije prilikom oštrih i “tesnih” skretanja većim brzinama ili na kružnim tokovima. Zbog manjka snage, lakše je kontrolisati poziciju automobila – ni malo se ne trudi da pobegne iz putanje koju mu je zadao vozač. U većini slučajeva, udobnost je na visokom nivou. U gradskim uslovima vožnja, čini se da je oslanjanje tvrđe nego što bi to bilo po volji (razmaženih) putnika, kao i u slučajevima kada se krećete po valovitom putu – tada upravljač zna da “zaigra” i zadrhti u ritmu frekvencije nepravinosti na asfaltu. Ništa opasno, ali zna da bude iritantno. Oslanjanje, pak, pokazuje svu svoju nadmoć kada se brzina poveća. Čak i kod verzija sa klasičnim amortizerima. Oni sa adaptivnim oslanjanjem kontrolišu vozilo jako dobro i podešavaju tvrdoću i hod amortizera nakon svake oscilacije, naročito u sportskom modu. Treba naglasiti da se komfort i sport mod relativno malo razlikuju, ali se ona ipak oseća.

Osmostepeni automatik standard za sve osim najslabiji dizel

Uprkos vratima bez okvira za prozore, šum vetra ne predstavlja nikakav problem, pa ni zvuk kotrljanja točkova. Zbog toga, duge ture su “mačji kašalj” za ovog Francuza. Izgleda da će dizelaši da predstavljaju većinu porudžbina Peugeota 508, Uprkos aktuelnoj hajci na ovaj tip motora i protivljenjima eko-pristalica. Manji, 1,5-litarski agregat je miran i agilan, pa pruža više nego što se u velikoj limuzini može očekivati od te zapremine i 130 “konja”. Ujedno, to je jedini motor koji može da se poruči sa manuelnim menjačem. Bez obzira na to, posao vozača prilikom promene stepena prenosa je izuzetno lagan, mek i više nego prijatan. Kod osmostepenog automatika situacija ne nešto drugačija. Menjač sa velikim brojem prenosnih odnosa konstantno pokušava da iznađe najadekvatniju “brzinu”, pa iako to čini meko i uglađeno, utisak je prilično grub. Upravo zbog čestog i, rekli bi smo, nepotrebnog biranja brzina. Elastičnost svakog od ponuđenih agregata omogućava prilično lenstvovanje prilikom odluke o promeni stepena prenosa, pa se konkretna sobina ugrađenog menjača čini pomalo nerafinisanom. Takva ćud automatika može jednstavno da se premosti manuelnom promenom stepena prenosa. To bi tek bio pun užitak, samo da su lopatice iza upravljača nešto veće. Dvolitarski turbo dizel od 180 KS je poželjan agregat, ali vozilu dodaje 100 kg mase u odnosu na identično opremljenu 1,5-litarsku varijantu, pa je razlika u performansama manja od očekivane. Pedesetak dizelskih konja bi trebalo da se osete daleko više nego što je to ovde slučaj.

Benzinac od 225 KS je britak, ali ne toliko koliko kao u drugim modelima PSA grupacije. Razlog tome je novi program prilagođen ovoj limuzini, koja nudi uglađeniju i civilizovaniju vožnju na duge staze, ali i više zabave nego dizelaš. Naravno, po ceni nešto veće potrošnje goriva.

Specifična “instrumentacija” – karakteristična za savremena Peugeot vozila

Pozicija vozača u odnosu na Peugeotov i-Kokpit nailazi na podeljene mišljenja. Instrumenti su postavljeni visoko i “čitaju” se preko gornjeg dela obruča malenog upravljača, umesto kroz njega kao što je to već decenijama uobičajen princip. Da bi vozač imao pun i čist pregled ka instrumentima, neophodno je da izdigne glavu i to tako što će naslon sedišta da postavi u uspravniji položaj nego što je to, možda, navikao, a istovremeno da obruč upravljača privuče bliže krilu. Neki vozači uvek zauzimaju takvu poziciju, bez obzira na automobil, pa je smatraju sasvim normalnom i komfornom. Drugi, pak, imaju suprotne navike – osećaju se prijatno samo ako su dobrano zavaljeni u fotelji, sa ispruženim rukama ka upravljaču postavljenom u skoro pa najvišu moguću poziciju. Ovom drugom segmentu ne preostaje ništa do da teraju u skladu s navikama i liše se pogleda na instrumente ili da se vremenom prilagode na novonastale uslove i zauvek psuju Peugeotov nakaradnu preraspodelu prirodnog rasporeda stvari. Istini na volju, ma kako na to bilo ko gledao, jedini ispravan način je ovaj na koji Peugeot naprosto primorava vozača. Nekom će se dopasti, nekome ne. Visoko postavljeni instrumenti zasnovani su na TFT panelu, tako da korisnik može da “šeta” između prikaza brzinomer/obrtomer, navigacija ii asistencije u vožnji. Pa čak i “najt-vižn” sistema u najopremljenijim varijantama. Centralni ekran ima osam inča u osnovnoj ponudi. Ostali, pak, nude HD “široki” ekran dijagonale 10 inča, što ostavlja prostora za konstantno prikazivanje klizača klima uređaja za podešavanje temperature na svakoj od strana kabine. Svi imaju navigaciju zasnovanu na TomTom tehnologiji, što znači da sistem radi brzo i pouzdano donoseći aktuelne informacije o saobraćaju u realnom vremenu. Podrška za “preslikavanje” mobilnog telefona na centralni ekran u vidu asistencije Apple CarPlay ili Android Auto sistema se podrazumevaju.

Ispod centralnog ekrana je smešten red sa sedam taster-prečica, napravljenih u stilu čembala, što doprinosi ergonomiji i stilu. Hladan dodir aluminijuma i pritisak na tastere koji rezultuje klik-efektom daju snažan utisak kvaliteta. Taj utisak dodatno naglašava način na koji je napravljen ostatak kabine ali i materijali korišćeni za njenu proizvodnju. Za veliku pohvalu je i to što je ekran postavljen na srednjoj visini – ni prenisko ni previsoko, pa su iznad njega smešteni otvori za ventilaciju. Oni su, tako, sada praktično u visini lica putnika, umesto grudi što je opšteprihvaćen standard među proizvođačima automobila. Očigledno, i u ovom segmentu Peugeot se trudi da izmeni standarde. Ali, verujte da mu ovoga puta dajemo za pravo.

Sedišta u 508-ici su velika i dobro tapacirana, sa izuzetnom količinom prostora za putnike napred. Prokupeovska forma “fastbeka” kakav je novi Peugeot, limitira komfornu zonu iznad glava za putnike pozadi – barem za one koji prevazilaze neku prosečnu visinu. Prostora za noge pozadi ima sasvim dovoljno, sa uobičanjenim stavom da vozačko sedište mora da bude bar malo izdignuto kako bi ispod njega mogle da se zavuku stopala putnika na zadnjim sedištima.

Ono što je, takođe, bitno naglasiti, jeste da je nova linija Peugeot vozila prilično “zelena”. Naime, NEDC testovi su pokazali da su se proizvođači automobila posle dizelgejta dobrano uzeli u pamet i vode računa šta rade. U slučaju Francuza, došlo se do ohrabrujućih rezutata. Novi 508 sa slabijim dizel motorom, automatskim menjačem i točkovima od 17 inča, emituje manje od famoznih 100 g ugljen dioksida po pređenom kilometru – da budemo precizni, 98 g/km. Čak ni benzinci nisu toliko loši – maksimum je 131 g/km kod top verzije sa 225 “konja” opremljene devetnaesticama.

Točkovi u standardnoj ponudi – do 19 inča

A sad malo o gubitku na vrednosti. Elem, u novije vreme Peugeot se dokazuje kvalitetom i postojanošću cena novih vozila. Dakle, nema više toliko šareniša za jedan te isti automobil, nema popusta, akcija i slično. Ta politika je isprobana, potvrđena i zasnovana na krosoverima 3008 i 5008, koji su uz to pokazali visok nivo kvaliteta izrade i pouzdanosti. Rezultat je da su Peugeot polovnjaci počeli polako ali sigurno da drže cenu. Bar na zapadnim tržištima. Čak i po principu prosečne marže, Peugeot se ugledao na nemačke konkurente, pa cene drži nešto iznad njihovih. Na taj način Peugeot želi da se pokaže i dokaže kao brend vredan pažnje i poštovanja čak i u segmentu polovnih automobila “sa cenom”, dakle na terenu na kome je u utakmici sa Nemcima uvek bio “gost iz druge lige”. Realno, da bi se došlo na teren polovnjaka Made in Germany, biće neophodno da prođe dosta vremena. Do tada, valja uživati u svim čarima koje može da ponudi samo francuski automobil. Naravno, tek od septembra, kada se 508 nađe u redovnoj ponudi Peugeota.

Možda Vas interesuje i...