Pobeda u foto-finišu; Automobil godine 2019 je Jaguar I-Pace

Izbor za COTY 2019 na Salonu automobila u Ženevi

Slobodno možemo da kažemo kako nikada nije bilo ovako napeto: do samog kraja dva kandidata su se međusobno “preticala” da bi na kraju Alpine A110 i Jaguar I-Pace imali podjednak broj bodova

Francuski i automobil iz Velike Britanije na kraju glasanja imali su po 250 poena. Prevagu ka Jaguaru odnela je činjenica da je “mačka” imala 18 prvih mesta tokom glasanja, a predstavnik Gala 16. Pravedno ili ne, Jaguar je na kraju proglašen za slavodobitnika. Realno, oba automobila su moralni pobednici ovogodišnjeg izbora. Napomenimo da je laureat prvi Jaguarov električni model i prvi Jaguar koji je osvojio titulu Automobil godine.

Najbliža, slobodno možemo da kažemo “pobednicima” jer ih je ove godine realno dva, bila je KIA Ceed, sa samo tri poena zaostatka (247), dok konkurent iz klase – Ford Focus – nije puno zaostao. Taj automobil je osvojio 235 glasova. Peta pozicija pripala je Citroenovom adutu, modelu C5 Aircross koji je zabeležio 210 poena, iza njega se sa 192 plasirao Peugeot 508, dok je Mercedes A-Klasse sa samo 116 poena na začelju. Prilično velika i možemo da konstatujemo začuđujuća razlika!

Blic analizom ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg pobednika, može da se zaključi da prevagu nose kompaktni SUV modeli. Podsetimo, lane je slavio Volvo sa XC40. To dovoljno govori o tome kakvo je stanje na tržištu i šta je trenutno u modi. I plasman ostalih konkurenata šalje jasnu sliku šta je to “in” a šta nije. Kako je teklo glasanje (uz malo podsećanja na istoriju Automobila godine) možete videti u prilogu, baš kao i kratku reportažu o ovogodišnjem slavodobitniku. Uživajte!

Možda Vas interesuje i...