Pola veka Mercedesovih kupea više srednje klase

Stroke Eight (Mini)

Tačno 50 godina je prošlo od kada je nemački gigant predstavio prvi kupe baziran na limuzini više srednje klase, danas poznatoj kao E-Klassa. Novembar 1968. bio je prekretnica za ovaj serijal

Rođendan dvovratnog Mercedesa obeležava serija W114 kupe. Dodatak verziji 250C sa najsnažnijim motorom iz adekvatne limuzine, pridružio se 250 CE čiji je šestocilindraš bio rezervisan isključivo za kupe. Dvovratna krstarica zasnovana je na najsnažnijim i najboljim verzijama serije takozvanih Stroke Eight (kroz osam) modela.

Danas, kupei iz tog vremena zajedno sa mlađim klasicima mogu da se nađu u ponudi Mercedesovih dilera klasičnih automobila – All Time Stars. Premijera od pre 50 godina označila je početna tačku istorije kupea više srednje klase sa Mercedesovom srebrnom trokrakom. Dakle, standardi elegancije postavljeni su pre pola veka, baš nekako usred “revolucionarne” 1968. Januara te godine Stroke Eight limuzina W115 i W114 začeli su nove stilske i tehničke standarde. Kupe Serije 114 bio je prvi nezavisni model i smatra se direktnim pretkom današnjih kupea E-Klasse. Treća karoserijska varijanta Stroke Eight-a usledila je decembra te čuvene 1968, kada je lansirana limuzina sa produženim međuosovinskim rastojanjem a kasnije i šasija za specijalne namene.

Stručnjaci su bili oduševljeni sa novim kupeom, njegovim visoko kvalitetnim enterijerom i bogatom opremom, uključujući tu tapacirung i elegantan furnir od pravog drveta na prednjem panelu. Najpopularniji magazini tog doba su pisali hvalospeve o Mercedesovom kupeu. Na primer, Auto Motor und Sport je napisao: “Kupe, takođe, donosi nivo komfora koji nedostaje limuzini. Dodir luksuza je ponuđen u sastavu funkcionalnog paketa po pristupačnoj ceni.”

Tehnički, kupe je bio sika i prilika limuzine. Dizajn je, pak, predstavljao čistu sportsko-elegantnu interpretaciju dugoprugaša koja je išla svojim, od limuzine nezavisnim putem. Prednji i zadnji prozori su bili ravniji nego na limuzini, zajedno sa krovom, koji je u ovom slučaju postavljen 45 mm niže, što je doprinosilo dinamici samog vozila. Prozori na vratima nisu imali okvire, izostao je B-stub, pa je sa spuštenim bočnim staklima ovaj Mercedes bio jako blizak kabrioletu. Bar što se osećaja otvorenog prostora tiče. Kompletan stil primenjen kod kupea bio je harmonično uokviren branicima koji su se protezali sve do zadnjih točkova.

Do kraja proizvodnje avgusta 1976, Mercedes-Benz je napravio više od 67.000 Stroke Eight kupea serije W114. Najuspešnija verzija bila je 250CE sa 21.787 sklopljenih primeraka. Najsnažniji 280CE poručen je 11.518 puta, a oko 60 odsto ukupne produkcije kupea je otišlo u izvoz.

Od standardne karoserije do Stroke Eight kupea

Tokom 1968, Mercedes-Benz nije samo uspostavio tradiciju proizvodnje kupea E-Klasse, već je unapredio razlike kategorija. Posle Drugog svetskog rata, štutgartska kompanija odlučila se za standardizovanje karoserija putničkih automobila od “180” (serija W120) do “220 SE” (W128). To znači da je više identičnih delova karoserije korišćeno za različite modele, uključujući tu okvire vetrobrana, prednja vrata i poklopac prtljažnika – bila je to osnova za jeftiniju proizvodnju. Mogućnost korišćenja racionalizovane tehnike proizvodnje još više je dobila na značaju na serijama W110, W111/112, gde vozila različitih serija liče jedna na druga – od vetrobrana sve do prtljažnika.

Tokom 1960, profesor Fritz Naillinger, šef razvoja, predložio je podelu putničkih automobila Mercedesa na dva koloseka. Tako je nastala familija Stroke Eight modela, imenovana na osnovu skraćenice “/8” po godini u kojoj je nastala kao nezavisna serija (u konkretnom slučaju – 1968). Četvorocilindrični modeli su grupisani u seriju W115, dok su šestocilindraši W114 serije takođe uzeti kao osnova za kupe varijante.

Srce elektronskog ubrizgavanja goriva – Bosch D-Jetronic

Činjenica da je Stroke Eight kupe, lansiran novembra 1968, pozicioniran u sam vrh ponude opravdava se izborom motora. Od limuzine je preuzet jedini šestocilindraš sa karburatorskim napajanjem iz verzije 250 (130 KS), dok je varijanta M 114 opremljena Bosch D-Jetronic elektronskim ubrizgavanjem goriva isporučivala 150 “konja” i predstavljala je ekskluzivu kupea. Ta, snažnija varijanta, ubrzo je postala najpopularnija zvezda kupea sa srebrnom trokrakom. Redakcije nemačkih auto magazina uspele su da zabeleže maksimalne obrzine od 198 odnosno 199 km/h sa verzijom 250CE, što znači da je za to vreme magična granica od 200 km/h gotovo oborena. To samo ilustruje i objašnjava razlog zbog koga je Mercedes izabrao stazu Hockenheim za prezentaciju ovog automobila.

Početkom naredne, 1969, Mercedes-Benz 250C sa 2,8-litarskim M130 motorom (130 KS) i redukovanom snagom ponuđen je u Severnoj Americi. Od 1972. pa nadalje, taj motor je postao standard u 250C, kada je Mercedes predstavio kupe verzije 280C (160 KS) i 280CE (185 KS). Godina 1973. Bila je ključna za prikaz redizajniranih kupea više srednje klase. Motori za 250C, 280C i 280CE su ostali u upotrebi. Fokus je bio na bezbednosti, što znači da su spoljna ogledala mogla da se podešavaju iz kabine, postavljeni su štitnici od prljavštine na A stubi i zadnjim svetlosnim grupama (postala su rebrasta), ugrađen je bezbednosni upravljač sa četiri paoka prenet iz S-Klasse, postavjeni su nasloni za glave putnika kao i sigurnosni pojasevi – sve u standardnom paketu opreme. Istovremeno, primenjeni su pojedini detalji sa kupea S-Klasse (W116), poput široke i niske maske hladnjaka i redizajniranog prednjeg panela.

Aktuelni kupe E-Klasse serije C238

Da je cela zamisao od pre pola veka zaista bila odlična, dovoljno ilustruje činjenica da aktuelni kupe E-Klasse, model C238, nastavlja tu uspešnu istorijsku činjenicu predstavljajući se u širokom spektru varijacija. I prodaja ide savršeno, tako da su snovi od pre 50 godina pretvoreni u stvarnost. Jako lepu stvarnost.

Možda Vas interesuje i...