Porsche 911 svakako nije najglamurozniji sportski automobil ali je apsolutno jedan od najboljih

Porsche 911

Verovatno ćete se složiti sa konstatacijom da je 911 najpoznatiji sportski automobil na svetu. Zasigurno je i jedan od najprodavanijih: dosad ih je proizvedeno i isporučeno više od milion. Ovih Porschea ima baš toliko koliko i Mazdi MX5, ali mali “japanac” je daleko jeftiniji i pristupačniji automobil. Uz to, Porsche računa da je oko dve trećine svih proizvedenih primeraka modela 911 i dalje u savršenom stanju, i da ih vlasnici voze. Redovno ili povremeno, nije ni važno.

Nećemo pogrešiti, a ni vi, ako konstatujemo da je uprkos izuzetnoj dizajnerskoj sličnosti, sadašnji 911 znatno kompleksnije vozilo nego kada se pojavio 1963. – milion vozila unazad. U ovom trenutku, postoji čak 23 različite verzije modela 911 – verovali ili ne, a nije isključeno da će se od trenutka pisanja i objavljivanja ovog članka do njegovog čitanja, ta brojka uvećati.

Shvatanje kompletne ponude može da bude problematično, ali nije problem odabrati adekvatnu verziju tako što se da odgovori na nekoliko jednostavnih pitanja. Kupe ili kabriolet? Da li ćete ga koristiti na trkačkoj stazi? Da li su vam potrebna sedišta pozadi? Dobra vest je da je svaka od ponuđenih verzija odlična – neke od njih su i savršene, neke i više od toga – tako da ćete teško omašiti u izboru i posegnuti za lošom varijantom. Koju god odvezli sa sobom. Poslednje osveženje modela 911 dogodilo se 2015, kada je većina osnovnih verzija po prvi put dobila turbo motore – potez koji se nikako nije dopao najvećim čistuncima među ljubiteljima Porschea. Neka vas to ne uznemirava – sada su performanse daleko dostupnije nego pre, a same verzije uzbudljivije za vožnju čak i pri uobičajenim brzinama na najobičnijim putevima. Razlog za to je daleko veća elastičnost motora na daleko nižim obrtajma.

U osnovi, 911 može da se podeli u tri kolone: imate 911 Carrera i Carrera S, potom Carrera T i Carrera GTS – svi sa tvin-turbo šestocilindričnim bokser motorima. Ove verzije su, ujedno, ii najupotrebljivije među svim 911 varijantama. Svaka dolazi sa četiri sedišta i sve osim verzije Carrera T (Targa) dostupna su kao kupe i kao kabriolet. Pored toga, na raspolaganju su sa manuelnim ili PDK automatskim menjačima, a više njih uz doplatu je dostupno sa pogonom na sva četiri točka. Ovo su najprilagodljivije verzije 911-ice kada dođe vreme za odabir najadekvatnije po ličnom ukusu.

Takođe, postoje 911 Turbo i Turbo S, koji predstavljaju izbor za sva godišnja doba, jer su na raspolaganju isključivo u kombinaciji sa integralnim prenosom i PDK menjačem. Nude zadnja sedišta i svakodnevnu upotrebljivost Carrera verzija, ali se kvalifikuju u malobrojnu i ekskluzivnu grupaciju automobila kadrih da stoku uhvate za manje od tri sekunde. Pri tome, tako se lako voze da je to naprosto šokantno. Ipak, preteški su da bi po vokaciji bili spremni da netaknuti izađu na trkačku stazu i pomrse konce konkurenciji.

Za takve prilike Porsche je pripremio GT3, GT3 RS i/li GT2 RS, najtvrdokornije 911 varijante u slobodnoj prodaji. One se nude samo sa pogonom na zadnje točkove, kao to i dolikuje rasnim trkačima. Samo osnovni GT3 može da se dobije sa manuelnim menjačem. GT3 nudi neke od najčistijih vozačkih iskustava koja mogu da se kupe na slobodnom tržištu – među serijskim automobilima. GT2 preuzima isti recept, ali kao začin dodaje još dva turbo punjača, čineći celu priču manje delikatnom i više divljom. Do nedavno, bio je to najbrži serijski automobil na čuvenom Severnom krugu staze u Nirburgringu.

Imajući sve to u vidu, postoje tri kategorije “911”, ali razlike u vozačkom iskustvu su daleko više iznijansirane od toga. Ukratko rečeno – ne postoji loš 911 za vožnju. I najosnovniji je savršen vozački automobil a kako se penjete hijerarhijskom 911 lestvicom, doživljaj se samo poboljšava.

Svaki Porsche 911 daje gomilu povratnih informacija sa upravljača, nožne komande su poslagane po savršenoj arhitekturi, menjači su nešto najbolje što je moguće dobiti kod savremenih četvorotočkaša (manuelci su apsolutni broj jedan, ali PDK nije loša alternativa ukoliko preferirate automatiku)… U osnovi, sve bitno je dovedeno do savršenstva, tako da se samim ulaskom u automobil osećate savršeno udobno – gotovo kao “kod kuće”, sa velikom količinom informacija iz svakog bitnog sklopa vozila, tako da ste u mogućnosti da več pri prvom sedanju za upravljač možete da izvučete lični maksimum. Onaj iz vozila – uz dužno poštovanje – jako teško, jer je on postavljen toliko visoko da se čak i ortodoksni profesionalci poprilično muče da dovedu 911 do krajnjih fizičkih granica. Imajte u vidu da početna 911 raspolaže već sa 380 “konja”, tako da će situacije u kojima možete da ga stisnete “do daske” biti toliko retke da nećete ni biti svesni šta ovaj automobil zaista može. Uostalom, u većini zemalja i na većini puteva to bi bilo protivzakonito.

Ako su, pak, ultimativne performanse ono za čim žudite, rešenje su Turbo, Turbo S ili GT2 RS jer su to apsolutno najšokantnije i najbrže verzije 911-ice. Ako, pak, tražite automobil koji će da zaokupi sva vaša vozačka znanja i veštine, da iz vas izvlači i one najprefinjenije “pilotske” poteze, onda je idealan izbor GT3 ili GT3 RS. Ovo su dva najuzbudljivija automobila koja se za novac mogu kupiti.

Kada smo već kod cene, treba naglasiti da one startuju uveliko od 100.000 evra – za verzije koje se same nameću kao najpoželjnije. Ipak, celu sliku treba sagledati krajnje realno, kada ćete uočiti da i za manje novca možete doći do nove Carrere, sa najslabijim motorom i najskromnijom opremom. Ali, to je ipak Porsche koji tako deluje i baš tako ide, opravdavajući legendarno ime koje nosi. Da ponovimo – greške u izboru su nemoguće, jer svaki 911 jeste i biće čistokrvni Porsche! Dodatno S u nazivu podrazumeva više snage, Carrera T ima manju masu, dok GTS otvara nepoznat svet mogućnosti, ali svaki od njih u sebi nosi osnovni duh Carrera game – jednostavno igranje sa vozilom uz pun užitak. U takvim situacijama postajete svesni izvornog značenja sportskog automobila, a sve igračke koje donosi savremeni način življenja bacate u zaborav, shvatajući da su apsolutno nepotrebne. Tu su automobil i vozač. Naravno, dobar asfalt ispod njih se podrazumeva, najbolje onaj na zatvorenoj stazi. Radosti, u toj situciji, naprosto nema kraja, bez obzira koliko konja galopira iza leđa vozača.

Tako, nije teško doći do zaključka da je 911 verovatno jedan od najrazumnijih sportskih automobila u ponudi. Svi “dugmići” su postavljeni sa hiruškom preciznošću, držači za čaše su zasigurno među najbolje “amortizovanima” u čitavom automobilskom svetu, a karakterističan i klasičan način instrumentalizacije Porschea 911, izveden sa pet “brojača” nije samo iskonski, već i realno jednostavan za dešifrovanje. Rekli bi – najbolja instrument-tabla koja se može sresti međ’ svim automobilima.

Praktičan i lak za suživot, ali takođe i savršeno dobar za vožnju. 911 je, tako, sportski automobil za sve prilike i uslove eksploatacije.

Kao što ranije već napomenusmo, vozačka pozicija je savršena, pa je ovo sportski automobil iz koga je najlakše izaći ili u njega ući. Nije mala stvar! I pregledost je na visokom nivou, tako da se usuđujemo da kažemo kako parking senzori na ovom automobilu nemaju gotovo nikakav značaj. To dovoljno govori mnogo toga.

Infotejnment sistem, bez koga savremeni kupci odrasli u sajber eri ne mogu ni da dišu, prošao je kroz niz konstantnih unapređenja i poboljšanja tako da sada stiže sa savršenom vezom za iPhone, sa funkcijama glasovnih komandi koje prepoznaju i najkompleksije lokalne dijalekte. Podrške za Srpski za sada nema. Ovaj automobil, pak, može da ima puno raznoraznih konkurenata, ali je i dalje relativno jedinstven po tome što nudi četiri sedišta. Deca će se veoma lako smestiti u njih i biće im prijatno. Odrasli nižeg rasta takođe, dok će oni gabaritniji ipak poželeti mesto “u prvom redu”. Izvinite, ovo je automobil sprinterskih potencijalna a ne udobna MPV krstarica. Ovo je automobil za uživanje svim čulima, ne sa akcentom isključivo na udobnost po svaku cenu… Ali, nisu sve verzije u ponudi opremljene sa sedištima pozadi – Carrera T je dvosed po vokaciji, dok GT2 i GT3 pozadi nemaju apsolutno ništa osim zaštitnog kaveza. Ipak, među isprepletane zavarene cevi može se odložiti dosta prtljaga. I, da, kada smo već kod stvari, ne traba zaboraviti da 911 u prednjem delu ima sasvim pristojan prtljažnik. Motor je – pozadi J

Hm, sedišta pozadi, veliki prtljažnik, dobar pregled iz vozila: život sa sportskim 911 je daleko lakši nego s bilo kojim drugim super ili hiper automobilom. Čak se i dobro vozi! Ako ste te (ne)sreće da vaš primerak ima obilatije dimenzionisane pneumatike, primetićete nešto veći nivo buke koji dolazi od njih… Ali to je, ujedno, jedina stvar koja remeti uglađenost prilikom dugih putovnja. Eh, da, znate li neki drugi sportski model ove ili slične kategorije s kojim možete da prevalite hiljadu ili više kilometara u cugu (sa sve prtljagom), pa da nakon toga iz njega izađete kao iz luksuznog salona hotela sa velikim brojem zvezdica?

Kupovina ovog vozila nije ni malo jednostavna: samo kombinatorikom raspoloživih boja i trenutno dostupne opreme, motora, menjača i pogona, možete da “proizvedete” još milion primeraka 911-ice. Ali, treba imati na umu da svako obeležavanje polja ispred naziva opcionala pri kupovini, poprilično podiže cenu vozila. Dodaci u Porscheu nisu jeftini, pa ni oni osnovni. Što se, pak, tiče troškova eksploatacije, treba računati da je potrošnja u proseku oko 10-ak litara, što i nije previše ako se ima u vidu šta 911 nudi. Naravno, ovaj rezultat može i višestruko da se uveća ako jurite za rekordom staze. Uostalom, da li je uopšte bitno koliko automobil troši ako je to 911? Da, ali samo ako ste ekolog u duši. Kada se već izbroji toliko novčanica za kupovinu Porschea, zar je važno koliko se ostavlja na pumpi? Koji litar gore-dole, kada se zabavljate – i to dobro – apsolutno nema nikakvog značaja.

Niko dosad nije prodao milion sportskih automobila – slučajno. Porsche 911 može da ima sve aspekte specijalnog i “naj” – bombastične performanse, izuzetnu upravljivost, nisku vozačku poziciju – ali je takođe i krajnje jednostavan za svakodnevnu upotrebu kao i fleksibilan za različite potrebe vlasnika.

U ponudi su verzije koje iz prodajnog salona možete da izvezete sa ručnim menjačem, pogonom pozadi i samo dva sedišta, sa trkačkim pneumaticima, bez stereo uređaja ili klime, ili kao automatik sa integralnim pogonom, četiri sedišta, krovom na preklapanje i kožom na svakom vidljivom delu enterijera. Oba će biti jedni od najboljih (ako ne i najbolji) automobila u klasi. Zbog toga ovaj model traje toliko dugo i ne namerava da se skloni sa scene. Porsche 911 je jedini nezamenljiv – svi ostali dođu i prođu.

Možda Vas interesuje i...