PORSCHE POGONI U HRVATSKOJ

Nemački proizvođač sportskih automobila postao je suvlasnik kompanije Rimac

Kao i uvek, okrenut razvoju i napretku tehnologije, gigant iz Štutgarta je prepoznao potencijale koje ima hrvatski proizvođač čisto električnih automobila i komponenti za njih – Rimac. Za početak, Nemci su kupili 10 odsto akcija, ali po kojoj ceni, to je ostala poslovna tajna.

Kako se Rimac u poslednje vreme dokazao kao sposoban i kvalitetan partner sa zavidnom tehnologijom, Porsche je zaključio da je bolje doći na gotovo i budućnost svojih električnih modela zasnovati na nečem što već postoji i radi nego razvijati sve iznova. Osim toga, to je i jeftinija varijanta.

Tokom 2009. godine, osnivač i vlasnik kompanije, tridesetogodišnji Mate Rimac, započeo je sa radom na viziji sportskog automobila na električni pogon. Iz svoje garaže. Kako je tekao razvoj kompanije u međuvremenu, najboje govori podatak da je proletos na Salonu automobila u Ženevi predstavljen drugi potpuno funkcionalan model nazvan jednostavno C Two. Ovaj hiper automobil sa dva sedišta oslobađa oko dve hiljade “konja”, dostiže maksimalnu brzinu od 412 km/h, autonomija mu je 650 km (po NEDC ciklusu), a 80 odsto kapaciteta baterije može da se dopuni posle samo 30 minuta na brzom punjaču od 250 kW. Osim visokoperformantnog vozila, inženjeri hrvatske kompanije proizvode motore i baterije. Dakle, kompletno vozilo – baš kao što to čini i Tesla.
“Razvijajući čisto električni super sportski dvosed, kao što su to Concept One ili C Two, kao i vitalne sisteme vozila, Rimac je na impresivan način demonstrirao svoje mogućnosti na polju elektromobilnosti”, rekao je Lutz Meschke, zamenik predsednika izvršnog tela i član izvršnog odbora za finansije i IT u Porscheu. Tom prilikom, on je dodao: “Osećamo da su Rimčeve ideje i pristup veoma obećavajući, zbog čega i očekujemo da ćemo ući u blisku usaradnju sa kompanijom i to u obliku razvojnog partnerstva.”
Brzorastuća kompanija sa sedištem u Zagrebu zapošljava ukupno 400 radnika, Rimčev glavni fokus je na tehnologiji visokovoltnih baterija, elektro motora i razvoja digitalnog interfejsa između čoveka i mašine (HMI razvoj). Rimac takođe razvija i proizvodi električne motocikle unutar svoje ćerke-firme Greyp Bikes, osnovane 2013. godine.
“Ovo partnerstvo sada je od velikog značaja za Rimac, u cilju da postanemo dobavljač komponenti i sistema elektrifikacije, povezivanja kao i na polju naprednih sistema za pomoć vozaču”, izjavio je prvi čovek kompanije Rimac – Mate Rimac.

Možda Vas interesuje i...