Postoji toliko drugih Jeepova, nekmoli konkurenata. Možda je to bolja polazna tačka za diskusiju. Sledeći put više originalnosti, molim…

Jeep Cherokee

Sada svi mogu da odahnu. Jeep je redizajnirao Cherokee i podario mu normalna svetla, nalik onima na pobratimu sa prefiksom Grand. Svi smo pristalice toga da vozilo nečim mora da se ističe, ali ne postoji potreba da se prilikom procesa “originalizacije” poseže za, najblaže rečeno, neobičnim potezima. Prethodnik je zaista bio pojam originalnosti dizajna prednjeg dela, ali očigledno da kupci to nisu “sažvakali” onako kako su se u FCA nadali. I onda su odlučili da posegnu za manje radikalnim potezima.

Kao i svaki redizajn, “hirurgija” je jedan od alata da se izgled vozila – u ovom slučaju modela Cherokee – zadrži u okvirima konkurentnosti. Ali, u ovom slučaju, stiče se utisak da je sve bila vežba “aranžiranja izloga”, koja treba da posluži kako bi se premostio period do pojavljivanja sasvim novog modela – za nekoliko godina.

Kao dokaz izrečenoj konstataciji – pogledajte izbor motora koji se nude. Ili ne. Dok konkurenti “uključuju” ovo ili elektrifikuju “ono”, glavni adut Cherokee-ja je 2,2-litarski turbo dizel motor. Možda to i nije tako loše, ali svakako nije u trendu. To je isti onaj Multijet koji se može naći u celoj gami FCA modela. U ovom slučaju, nudi 200 “konja”. Postoji i verzija od 150 “konja”, a dolazi i novi dvolitarski turbo benzinac od nekih 270 KS, pozajmljen iz Wranglera.

Ali, budimo fer: globalne brojke koje ilustruju prodaju Jeep vozila idu u dobrom smeru. Bar u ovom trenutku – to je naviše. Ipak, manji Renegade i Compass ostvaruju najveću zaslugu za uvećanje potražnje, barem u Evropi. Cherokee, najverovatnije, neće doprineti tom trendu u ovom delu sveta, pa je osnovna poenta ostvariti zadovoljavajuću prodaju Cherokee modela, dok će ostali da imaju globalni zadatak daljeg uvećanja prodaje. Ima logike, zar ne.

Vratimo se redizajnu: prednji deo predstavlja najveću novost ovog zatezanja bora, a tu su i druga unapređenja – zadnji deo je zategnut, unutrašnjost je unapređena, navigacija je našla svoje mesto u ovom Jeepu a može se naći nekoliko novih kaseta i polica za odlaganje stvari. Uzbudljivo, zar ne… Jeep, takođe, naglašava da je redizajn doneo bezbednosne pakete, koji su sada standardni deo opreme Cherokee modela, a tu je i čitava gomila skraćenica kako bi “akronimfili” bili zadovoljni. Na kraju krajeva, verzije s pogonom na prednje točkove sada su na raspolaganju sa devetostepenim automatikom, ključnim dodatkom ako se Cherokee upoređuje sa bilo kojm rivalom premijum klase u kojoj je automatik bezmalo pa obavezan.

Detalj koji nije diran je prohodnost Jeepa van asfalta, pa je visok stepen prohodnosti i dalje jedan od glavnih aduta Cherokee-ja. Pod uslovom da odaberete verziju sa pogonom na sva četiri točka, naravno. A sada, kratka lekcija iz Off-Road teorije: Cherokee je 4×4 a ne SUV. Da podsetimo, SUV znači sportsko rekreativno vozilo. Tu razliku uvek treba imati na umu, jer kod ovog Jeepa nema ništa sportskog. Upravljač je nedefinisan, sa čudnim mrtvim uglom oko središnje pozicije, i uprkos činjenici da su prednji točkovi za karoseriju povezani nezavisnim vezama, a zadnji sa višestrukim ramenima, kretanje kroz krivine je bez ikakvog entuzijazma. Ono što Cherokee radi daleko bolje je pružanje visokog nivoa komfora. Po gradu je, realno pomalo grub, ali kada dostignete određene brzinu (50 i više km/h), Cherokee se smiri i lako izlazi na kraj sa dugim naborima na asfaltu otvorenog puta. Zahvaljujući devetostepenom automatiku, tih je i pri brzinama većim od 110 km/h. Za vozilo koje više naginje Off-Road avanturama, impresivno je kako se ponaša na putu i koliki komfor nudi. Ali, automatik nije toliko prefinjen i u pojedinim stepenima prenosa se zadržava predugo, kada krstarite malim brzinama. Kazaljka obrtomera se često zadržava u polju od oko 2.000 o/min, a upravo u tom području motor stvara najviše buke i vibracija koje prenosi u kabinu. Šteta.

U našim rukama se našao 2,2-litarski turbo dizel motor, za koji smatramo da je najidealniji za ovaj Jeep. Iako mu 200 ccm “viška” predstavlja ulaznicu za viši poreski razred prilikom registracije, njegovih 200 KS pravdaju svaki uloženi dinar “viška”. Naravno, ne treba očekivati ekstremno sportske karakteristike, jer – podsetimo – Cherokee je SUV bez S(porta). Do 100 km/h iz stanja mirovanja, verziji sa integralnim pogonom potrebno je 8,8 s, dok će Cherokee sa prednjom pogonskom osovinom do te granice stići za tri desetinke sporije – 9,1 s.

U neka davna vremena, američka vozila su u Evropu stizala sa bakelitno tvrdom plastikom u kabini, pa su korisnici patili od bolno jeftine završne obrade. Ne i sada. Aktuelni Cherokee je proevropski orijentisan, a tome može da se zahvali činjenici da je vlasnik brenda sada FCA. Dakle, FIAT. A to donosi drugačiji način razmišljanja i targetiranja kupaca, sa daleko pristojnijim izborom materijala.  Neko će, možda, da kaže kako je Jeep “radna mašina” i da je dobro da enterijer bude jeftin i otporan na sve uslove i načine održavanja. Da, ali ne i danas. Za ekstremne Off-Road avanture, tu je i dalje neprikosnoveni Wrangler. Cherokee je pomeren za koju stepenicu unapred, ka korisnicima kojima treba vozio kadro da se suoči sa iznenadnim preprekama i neočekivanim uslovima na putu, a ne da sa njim većinu kilometraže prelaze po bespuću. Cherokee iz sredine prethodne decenije bio je poslednji Cherokee sa takvim zadatkom. Luksuzno okruženje sada dominira ovim Jeep-om.

Ali, da se razumemo. Luksuz nije na nivou nemačkih premijum brendova, nedstaje mu savršenstvo jednostavnosti linija skandinavskog predstavnika u klasi, ali pod rukom materijali deluju kvalitetnije nego ikada u ovoj kategoriji Jeep vozila. Štaviše, koža deluje kao detalj koji je potpuno prirodno okruženje aktuelne generacije Cherokee-ja.

Amerikanci, odnosno Italijani, lepo su osmislili komandnu tablu. Nema previše dugmića i tastera koji bi zbunjivali korisnika i odvlačili pažnju s puta. Ipak, treba napomenuti da je ekran osetljiv na dodir i da je određene set tastera prebačen na njega. Između njih, i komandi za fantastičnu ventilaciju sedišta, do kojih se dolazi dubljim kopanjem po meniju infotejnment sistema. Tek na nekoj drugoj-trećoj stranici… Previše daleko. Ali, zato, komande za Apple Car ili Android Auto su odmah tu, na dohvat ruke.

Kao što se na osnovu kockaste karoserije može zaključiti, unutrašnjost je pristojno prostrana. Mesta za noge na zadnjim sedištima ima dovoljno, a površina za sedenje je blago izdignuta u odnosu na prednja sedišta pa ni pogled unapred nije za kritiku. Panoramski krov uvodi više svetlosti u kabinu, ali smanjuje količinu prostora iznad glava. Cherokee nije predviđen za isporuku u verziji sa sedam sedišta, pa uprkos tome za prtljažnik ne može da se kaže da je prostran. Štaviše! Da bi, koliko-toliko, zamaskirali nedostatak volumena u prilično velikom Cherokee-ju, u FCA su odlučili da u ponudu uvrste opciju otvaranja vrata prtljažnika zamahom noge ispod vozila. Detalj koji polako ali sigurno dolazi u specifikaciju osnovnih varijanti pojedinih brendova. Da ne zaboravimo: kako bi zadržao odstojanje između modela Compass i Cherokee, Jeep je za ovaj model predvideo samo dva najbogatija paketa opreme – Limited i Overland. To znači da bez obzira na konačni izbor, dobijate mnoštvo luksuzne i bezbednosne opreme. Da ne nabrajamo, pogledajte u zvaničnoj ponudi Jeepa. Mi smo za “siromašniji” paket, jer Overland znači samo tri detalja više – panoramski krov, kožom presvučenu instrument tablu i grejana zadnja sedišta. Sve ostalo je identično. A zaobilazite i polirane naplatke od 19’’ koji se jako lako oštete pa ne izgledaju reprezentativno, a s njima se gubi na udobnosti.

Što se potrošnje tiče, Jeep navodi da je za prelazak distance od 100 km dovoljno 6,5 l dizela. Po NEDC ciklusu. Videćemo šta kaže WLTP. Pretpostavljamo da će to biti oko osam, možda malo više… Ali, emisija ugljen dioksida je 161 g/km.

Cherokee nudi veće Off-Road sposobnosti od mnogih u klasi, ali nedostaje mu drugih atributa koji bi mogli da nadmaše “talenat” pojedinih rivala

Ovo nije klasa u kojoj je biti prosečan dovoljno za uspeh. Na žalost, Cherokee se zaglibio baš u toj floskuli – ni u jednom od segmenata nije za potcenjivanje, ali takođe ni u jednom od njih ne blista. Motor je dobar, šasija korektna, prostranost kabine adekvatna, završna obrada sasvim fer… Koje reči nismo upotrebili? Briljantan, superioran, vrhunski, najbolji u klasi… Da je Cherokee bilo šta od navedenog, ili da je procenjen malo realnije, smatramo da bi bio užasno blizu savršenim autmobilima poput Volvoa XC60 i sličnih. Onda bi to bilo jako ubedljivo vozilo. Ali, kako stvari stroje, Cherokee je izvisio. Jeep zna da savršena vozila, ali Cherokee nije jedan od njih. Na žalost.

Možda Vas interesuje i...