Povodom 100 godina postojanja Škode, predstavljen model 860 sa osmocilindričnim motorom

Škoda 860

Vrhunski model Škodinog muzeja predstavljen u sveže restauriranom stanju i dopunjuje postojeću kolekciju na najbolji mogući način

Top model s početka 30-ih godina minulog veka za fabriku iz Mlade Boleslave bio je model 860. Pokretao ga je osmocilindrični redni agregat, a sam automobil se nametao brojnim inovacijama za vreme kome je pripadao: pored vozačkog sedišta nalazio se takozvani inklinometar – preteča današnjeg pokazivača idealnog vremena za promenu stepena prenosa. Ni jedan automobil tog doba nije imao ništa slično, a ni godinama pa ni decenijama kasnije proizvođačI nisu ponudili uređaj ni nalik inklinometru. Slobodno možemo da kažemo da je to instrument koji se u četvorotočkaše uvukao tokom 21. veka. Dalje, Česi su ponudili pregradu između vozača i putnika izrađenu od stakla, što je takođe deo opreme vozila koja su nastala decenijama kasnije.

Škoda 860 na impresivan način demonstira visok nivo inženjerskih sposobnosti i dostignuća češkog proizvođača u predratnom period. Putnički automobili sa osmocilindričnim motorima bili su popularni u prvoj polovini 20. veka, a ono što su korisnici najviše cenili je njihova mekoća rada i ponašanja u vožnji.

Inženjeri u Mladoj Boleslavi proizveli su model 860 na tehnologije koja se zasnivala na rešenjima iz 1907., kada su Laurin i Klement u model FF ugradili najverovatnije prvi “osmak” u centralnoj Evropi. Kako bi smanjili vibracije motora, primenjeno je kolenasto vratilo sa devet   ležišta, kao i Lanchester amortizer. Elastičnost četvorotaktnog motora zapremine 3.880 kubika i danas je impresivna. Vozilo dugačko 5,5 metara moglo je da ubrza iz stanja mirovanja do maksimalne brzine od 110 km/h u trećem – najvišem stepenu prenosa u menjaču!

Kočni sistem je bio opremljen vakumskim servo pojačivačem, što je za to vreme bila prava retkost. Da nekažemo jedinstveno rešenje. Model 860 se nudio u verziji limuzine i svojevrsnog kabrioleta, a primerak iz muzeja je jedini preostali sa sklapajućim korvom. Tokom protekle dve godine, Škodini stručnjaci su pažljivo restaurirali ovaj raritet i pvratili mu skoro 100-odstotnu originalnost. Ovaj primerak je postao deo stalne postavke Škodinog muzeja u sedištu kompanije.

Model 860 zvanično je debitovao 23. oktobra 1929. godine na Salonu automobila u Pragu. U to vreme, bio je to model s vrha ponude Škode, proizveden na pokretnim trakama savremene fabrike. Oznaka je pokazivala brij cilindara motora (8) i najveću snagu agregata (60 KS). Vozilo mase skoro dve tone, oslanjalo se preko hudrauličnih amortizera. Do leta 1931, proizvedeno je 49 šasija, od kojih su poslednje dve dobile karoserijsku nadgradnju proleća 1933. Uprkos skoro savršeno motoru i izvanrednom kvalitetu gradnje, Škoda 860 na žalost nije postigla veliki komercijalni uspeh, na prvom mestu zbog globalne ekonomske krize. Početna cena limuzine bila je tadašnjih 125.000 kruna, dok je kabriolet kretao od 140.000 kruna. Škoda je u to vreme ponudila i takozvani “lažni kabriolet”: limuzinu čiji je krov bio presvučen tako da je podsećao na kabrio.

Imućni kupci su, čak, personalizovali svoje automobile kod majstora specijalizovanih za dorade i prepravke, kao što je to bila praška kompanija J.O. Jech ili Theodor Petera u Vrchlabi.

Jedinstveni model sa otovrenim krovom prvobitno je služio kao demo vozilo, a deo je Škodinog muzeja od 1998. Godine. Danas postoji veoma mali broj očuvanih limuzina 860, a među njima je i jedan “lažni kabriolet”. Shodno tome, vrednosti ovih automobila je neprocenjiva. I sa inženjerske i sa finansijske tačke gledišta.

Možda Vas interesuje i...