Pozdravimo 992 – osmu generaciju legendarnog nemačkog sportiste

Porsche 911 – Serie 992

Najsvežiji pogled na novu inkarnaciju jednog od, slobodno možemo da kažemo, najpopularnijih i najpoželjnijih sportskih automobila na svetu – Porsche 911

Zvanična svetska premijera upriličena je na Salonu automobila u Los Anđelesu. Što se tiče izgleda i dizajna novajlje, on je očigledno evolucija starog – delikatno brušen metal (aluminijum) koji vizuelni doživljaj zadržava na klasičnom nivou, ali kod posmatrača izaziva osećaj “ponovo rođenog” jer jako podseća na prethodnu generaciju ovog modela. Da, silueta je tipična za 911 ali su proporcije pretrpele radikalnu preraspodelu. Za razliku od prethodnika, modela 911, neće da bude suženja s preda – širina novajlije je uvećana za 40 mm, a svaka Carrera će imati istu širinu zadnjeg dela kao kod GTS verzije. Čak ni činjenica da li je pogon samo na zadnje ili sva četiri točka neće da utiče na to. Porsche 911 od sada ima širinu u kukovima. Značajnu. Anorektične verzije su stvar prošlosti, sada je na ceni “butty” stil. Dakle, ne samo da će svaki 911 da deluje podjednako agresivno, već će i proizvodnja da bude jeftinija, tačnije korisiće se samo jedan set kalupa za proizvodnu karoserija. Ovo je model kod koga je korišćeno najviše aluminijuma nego na bilo kom drugom 911.

Sledeća inovacija se odnosi na veličinu točkova: Carrera S dolazi sa naplacima od 20 inča napred i 21’’ pozadi. S preda, uočava se skraćen poklopac prtljažnika koji je povučen ka nazad, dok je zadnji deo vozila “poslat u budućnost” primenom svetlosne grupe koja se prostire celom širinom vozila. To smo prvo uočili na modelu Mission E, potom kod Panamere i Macana, a kako trenutno stoje stvari, ovakav potez postaje znak prepoznavanja svakog dolazećeg Porschea. Iznad tog sklopa LED dioda je veliki pomičan zadnji spojler, savršen za sve one koji vole da se parkiraju unazad sa krilom postavljenim u najvišu poziciju. Sve u svemu, ovo je neverovatno agresivan ali simpatičan dizajn sa malim savremenim detaljima – poput kvaka na vratima. Bravo Porsche!

Ispod prepoznatljivog oblika karoserije nalazi se najčistiji i tehnološki najnapredniji 911 ikada. Što je najvažnije – on je brz. I dalje ga pokreće klasičan motor, postavljen na za ovaj automobil uobičajenoj poziciji (pozadi) nalik trolitarskom šestocilindričnom bokseru koji može da se nađe u aktuelnoj generaciji već viđenoj za penzionisanje (svega osim motora). Ali, zbog novih, znatno strožijih propisa o kvalitetu izduvnih gasova, ovo inženjersko remek-delo moralo je da prođe kroz značajnu reviziju kako bi postao štedljiviji i čistiji neko ikada. Sada je tu piezo-ubrizgavanje, potpuno novi sistemi usisa i izduva (sa filterom čvrstih čestica, repozicionirani interkuler, dorađeno kućište turbo punjača i mnogo toga još. Ako, pak, očekujete povratak peckavog, ubistvenog i vrištavog automobila, samo sanjajte…

To, pak, ne znači da je 911 u generaciji 992 postao mekušac. Sa motorom od 450 KS Carrera S je za 30 “konja” snažnija od prethodnika. U stvari, postiže performanse jednake odlazećem GTS-u, čak ide ruku pod ruku sa modelom 997 turbo! Što se tiče mase, ona je morala da ostane bar na nivou aktuelnog, tačnije rečeno odlazećeg 991 modela. Nova Carrera S opremljena osmostepenim PDK menjačem (sa dvostrukom spojnicom) do stotke ubrzava za 3,7 s.

Detalj koji zastrašuje je da u Porscheu ne može da se čuje ni jedna jedina reč o verzijama sa manuelnim menjačima, ali oni bi trebalo da se pojave nešto kasnije. U međuvremenu, Carerra 4S sa pogonom na sve točkove zadržaće ubrzanje od 3,6 s, što obe varijante čini startnijima i to za po 0,4 sekunde u odnosu na prethodnike koje menjaju. Nije vam dovoljno brzo? Onda doplatite za Sport Chrono paket pa ćete vreme sprinta skratiti za još dve desetinke. Makimalna brzina? U varijanti s pogonom na sve točkove – 306km/h, ako su samo zadnji točkovi pogonski – 308 km/h. Zanemariva razlika.

U unutrašnosti, 992 je poprimio tehničku “generalku”. Centralno pozicioniran obrtomer, po kome je 911 poznat od davnina, naglašen je sa dva bočna, skromnije dimenzionisana instrumenta bez okvira, dok je centralni ekran sada dijagonale 10,9 inča. Onima koji su sa najnovijom Panamerom “na ti”, biće jasno o čemu se ovde radi. Istinski napredak postignut je na pomoćnim sistemima koji osim uobičajenih funkcija donose noćni pogled sa termokamerama i opcijama povezivanja kome ni one na iPhone-u X nisu ni dorasle.

 

Bez svake sumnje, tokom eksploatacije modela 992 biće dodavane milijarde novih opcija, počevši od one kod koje će u Porscheu da odseku krov, postave gomile keramičkih delova, ugrade elemente od ugljeničnih vlakana, ponude Targa verziju, opremu koja će najosnovniji 911 vizuelno transformisati u GTS (ne zaboravimo – karoserije su sada identične za sve), zatim skunuti koji kilogram i stvoriti Carreru T, dok će ulaz u svet sporta iznedriti raznorazne GT derivate… Biće za svakoga i svačiji džep po nešto. A da li se od 911 može očekivati hibrid ili možda električna verzija? Možda trkač sa centralno postavljenim motorom? Vreme će pokazati… A koliko košta? Varijanta Carrera S sa PDK menjačem dođe nešto oko 100.000 evra, pre nego što počnete da dodajete opremu kojoj retko ko može da odoli, dok Carrera 4S košta 7-8 hiljada više. Obe su već dostupna za konfigurisanje, a za one najsrećnije i za isporuku. Koliko će ovaj Porsche da košta kod nas – i to će pokazati vreme.

Možda Vas interesuje i...