PRAG

Majka gradova

Kaže se da je Prag najlepši tokom oktobra i novembra, i da je to period kada treba posetiti ovaj grad. Jedan od nadimaka češke prestonice je i Majka gradova. Razloga za to ima više, a neki od njih su ti što Prag leži na obalama reke Vltava u centralnoj Bohemiji, što je bio politički, kulturološki i ekonomski centar Češke više od 1.100 godina. Tokom brojnih dekada perioda Gotike i Renesanse, Prag je bio sedište dva velika rimska imperatora, samim tim i Glavni grad velikog Rimskog carstva. Danas, Prag ima oko 1,3 miliona stanovnika (s bližom okolinom 1,9).

Istorija ovog grada datira hiljadama godina unazad. Iznikao je iz dvorca znanog pod imenom Višehrad, a sada je to multikulturalni Glavni grad savremene evropske Države – Češke republike. Shodno vekovnoj istoriji i aktuelnom stanju, Prag ima šta da ponudi turistima, ma kakve orijentacije oni bili. Preporod Praga je nastupio posle Svilene revolucije, 1989. godine. Do tada, burna istorija pod komunističkom vladavinom, san iza gvozdene zavese i druge socio-ekonomske poteškoće, nisu omogućavale da ovaj grad prodiše punim plućima i turistima ponudi i pokaže šta sve zaista ima. U svakom slučaju, treba izdvojiti nekoliko lokacija koje nikako ne bi trebalo zaobići. Prag raspolaže s jednom od najraznovrsnijih arhitektonskih »kolekcija« na svetu, počevši od Art Nuvoa do baroka, potom renesanse, kubizma, gotike, neo-klasicizma i ultra modernog. Stare Mesto je stari gradski trg, na kome ponosno stoji Orloj, odnosno astronomski časovnik. Karlov Most je prizor koji nikako ne treba zaobići, baš kao ni Staronova Sinagogu – staru novu sinagogu iz 1270. godine. Novo mesto je lokacija na kome se nalazi Venceslasov trg, Praški hrad je najstariji zamak na svetu gde je i katedrala Svetog Vitusa. Zaljubljenici u muziku će posetiti i Lenonov zid, a velika kolekcija predmeta od stakla, nameštaj, tekstil, igračke, Art Nouvoa, kubizam, Art deko i druge grane stvaralačke slobode kao i proizvoda su prikazani u muzeju dekorativnih umetnosti. Muzej Jejdrihovog ubistva je u kripti crkve Svetog Kirila i Metodija, a pažnju privlači i Nacionalni muzej. Višehrad dvorac je lokacija gde su sahranjene brojne slavne ličnosto tog podneblja, kao što su to na primer kompozitori Antonin Dvoržak i Bedrih Smetana. Pišek je poslednja sačuvana gradska kapija baroknog utvrđenja u Evropi, tako da zavređuje pažnju posetilaca, baš kao i Petrinska rozhledna, opservatorija na Petrinom brdu. Žižkovski visilač je TV toranj sa »osmatračnicom« koju Prag nudi posetiocima. Češka prestonica je bila grad u kome su živele mnoge znamenite ličnosti, poput pisca Franca Kafke, koji je sahranjen na groblju Olšanji, a u Pragu postoji i muzej posvećen njegovom životu i delu. Za kraj, prigodno je posetiti i praški Zoo-vrt, koji je po Forbs magazinu proglašen za sedmni najbolji i najbogatiji na svetu.

Ova prestonica se, tako, nameće kao grad koji naprosto mora da bude u planu svakog turiste koji drži do opšte kulture. Istorijsko bogatstvo koje nudi Prag je naprosto neprocenjivo, i na relativno malom prostoru prikazuje viševekovni razvoj i život centralnog dela Evrope. Naravno, savremena metropola pruža i brojne mogućnosti za noćni život, koji se pre svega ogleda u klubovima rasprostranjenim čitavim gradom ali i njegovom okolinom.

Kako stići?

Iz Beograda do Praga može da se stigne na različite načine, a najadekvatniji je – automobilom. Razloga za to ima više i nije ih potrebno nabrajati pojedinačno. U svakom slučaju, od jedne do druge prestonice ima 897 km, što je ruta koja se prosečnim vozilom prelazi za ok devet časova i 30 minuta. Najkraća ruta vodi preko Budimpešte, Đera, Bratislave i Brna, a praktično cela deonica je pokrivena autoputevima. Svakako, preporučuje se da uz sebe imate adekvatan navigacioni uređaj.

Možda Vas interesuje i...