Praktičniji nego ikad, privlačniji nego ikad… Tako predstavljaju novi Mercedes

Mercedes B-Klasse

Osavremenjeni dizajn i tehnologije prenete čak iz S-Klasse, čine ovaj porodični MPV i dalje privlačnim, iako se kupci ove kategorije drastično sele ka SUV segemntu. Bilo kako bilo, od trećeg decembra počinju da se primaju porudžbine za novu B-Klassu, a isporuka startuje od februara 2019.

Izgleda da je Mercedes pronašao način da kupce MPV kategorije zadrži i sperči migracije ka drugim klasama. Ukratko, to bi moglo da se nazobe MBUX – Mercedes Benz User Experience. U konkretnom slučaju, vlasnicima i korisnicima nove B-Klasse pruženo je potpuno novo iskustvo upotrebe sa funkcionalnostima koja je ranije bila rezervisana samo za luksuzni segment. Dizajneri ovog automobila naglašavaju da ovaj Mercedes donosi emotivni ali i čist dizajn, tako da B-Klassu možemo da svrstamo u “senzualnu čistotu”. To, po njima, odvaja “B” od ostatka MPV klase. Međuosovinsko rastojanje sada je 2.729 mm a prepusti su kraći nego što je to uobičajeno. Dakle, točkovi su pomereni sa same ćoškove karoserije, što ostavlja dosta prostora za putnike i prtljag. Točkovi su, inače, prečnika između 16 i 19 inča. Dah luksuza donose potpuno nova LED svetla, koja su standard u svim osim osnovnom paketu opreme. Novajlija se, takođe, može pohvaliti sa niskim koeficijentom otpora vazduhu od skromnih 0,24 (prethodna generacija je imala vrednosti Cd od 0,25).

Ako, na kratko, novu “B” uporedimo sa A-Klassom, dolazimo do činjenice da se u pariskoj premijeri sedi za 90 mm više nego u najmanjem Mercedesu, što pruža bolju preglednost i osećaj prostranosti.

Enterijer B-Klasse je avangarda toliko hvaljene unutrašnjosti A-Klasse. Unapređenja su u skladu sa kategorijom kojoj B-Klassa pripada, dok su sva ostala rešenja praktično unifikovana kod svih modela sa srebrnom trokrakom. Dakle, LED ekrani u tri različite verzije: sa dva displeja od po sedam inča, jednim od sedam i jednom od 10,25 inča i varijanta “širokog ekrana” sa dva ekrana dijagonale po 10,25 inča. Mehaničke komande ograničene su samo na osnovne funkcije klimatizacije. Sve ostalo je preneseno na ekran osetljiv na dodir. Hed-ap displej dostupan je kao opcija.

Preuzimanje određenih elemenata sa vozila luksuzne kategorije vidljivo je i na sedištima. Naime, ona su sada klimatizovana – sa funkcijama grejanja i hlađenja – imaju fukciju masažera i nude daleko viši nivo komfora nego pre. Istina, neke od ovih funkcija su na listi opcionala, ali ranije ni to nije bio slučaj. Ovako luksuzna oprema nije bila dostupna na MPV-u C segmenta. Sada se u B-Klassi mogu dobiti sedišta sa ENERGIZING kinetikom, što je naročito dobro za leđa putnika. Zadnja sedišta se, zarad što bolje iskoristljivosti prtljažnika, sada serijski isporučuju sa naslonima deljivim u odnosu 40:20:40, a od sredine naredne godine na raspolaganju će da bude klupa koju je moguće pomerati napred-nazad za 140 mm. Time će prtljažnik sa početnih 455 l zapremine moći da se konfiguriše po potrebi, sve do maksimalnih 705. Iako je to gotovo identično prethodniku, zahvaljujući potpuno ravnim površinama gepek nove B-Klasse je upotrebljiviji nego kod stare. Kada se obore nasloni, a zapremina meri do krova, u novi “B” staje 1.540 l prtljaga. Sredinom naredne godine dolazi opcija preklapanja naslona suvozačkog sedišta unapred, čime će biti omogućeno da se u Mercedesu B-Klasse prevoze i neuobičajeno dugački predmeti. Realno, ništa revolucionarno što se već ne nalazi u automobilima mnogih drugih brendova, ali za Mercedes je to prilična novina. Baš kao i opcija za otvaranje vrata prtljažnika “zamahivanjem” noge ispod zadnjeg odbojika. Ovde se to naziva Easy-Pack.

Zajednička karakteristika motora namenjenih za ugradju u novu generaciju B-Klasse jeste da su kompatibilni sa Euro 6d-TEMP normativima o kvalitetu izduvnih gasova, a tu je i novi osmostepeni automatik sa dvostrukom spojnicom. Novitet je poprečno postavljeni dvolitarski CDI u verzijama sa 150 i 190 KS: to je OM654 agregat sa aluminijumskim blokom i unapređenim procesom sagorevanja. Tretman izduvnih gasova traje duže nego pre, dodat je još jedan SCR katalizator, pa će B-Klassa opremljen ovim OM 654q agregatom biti prvi Mercedes koji izlazi u susret najstrožim normativima o kvalitetu izduva. Osim ovog agregata, u ponudi će da bude i poznati Renaultov dCi od 1,5 l snage do 116 KS. Od benzinaca, tu su M282 agregati, takođe sa Renaultovim potpisom: iz zapremine od 1,33 l dobija se 136 ili 163 KS. Inovacije uključuju menadžemnt rada cilindara (u kombinaciji sa 7G-DCT menjačem) kada se u određenim uslovima isključuju po dva cilindra, glava motora je u delta obliku a dodat je filter čvrstih čestica.U samom startu, B-Klassa će ba bude na raspolaganju isključivo sa menjačem opremljenm dvostrukom spojnicom. Novost je 8G-DCT koji će da se kobinuje sa većim dizelašem. Kasnije će u ponudu da uđu novi motori i opcija pogona na sva četiri točka – 4Matic. Standard za B-Klassu predstavlja rezervoar goriva zapremine (samo) 43 l, dok će po ustaljenom običaju Mercedesa uz doplatu za određene verzije biti moguće poručiti veći. U konkretnom slučaju za osam litara, dakle od 51 l.

U trenutku početka primanja porudžbina, kupcima će na raspolaganju da budu sledeće opcije:

  • B 180 (100 kW/136 KS, 200 Nm); 7G-DCT menjač sa dvostrukiom spojnicom (kombinovana potrošnja 5,6-5,4 l/100 km, kombinovana emisija CO2 128-124 g/km)
  • B 200 (120 kW/163 KS, 250 Nm); 7G-DCT menjač sa dvostrukiom spojnicom  (kombinovana potrošnja 5,6-5,4 l/100 km, kombinovana emisija CO2 129-124 g/km)1
  • B 180 d (85 kW/116 KS, 260 Nm); 7G-DCT menjač sa dvostrukiom spojnicom (kombinovana potrošnja 4,4-4,1 l/100 km, kombinovana emisija CO2 115-109 g/km)1
  • B 200 d (110 kW/150 KS, 320 Nm); 8G-DCT menjač sa dvostrukiom spojnicom (kombinovana potrošnja 5,4-4,2 l/100 km, kombinovana emisija CO2 119-112 g/km)
  • B 220 d (140 kW/190 KS, 400 Nm); 8G-DCT menjač sa dvostrukiom spojnicom (kombinovana potrošnja 4,5-4,4 l/100 km, kombinovana emisija CO2 119-116 g/km).
Možda Vas interesuje i...