Pretpremijera novog Merecedes SUV-a upriličena je u predvečerje pariskog Salona, a izgleda upravo ovako

Mercedes GLE

Posle dugotrajne kampanje i prikazivanja potpuno električnog EQ-C modela, na red je došla smena generacija GLE-Klasse.

Razlike između, sada već starog, i novog Mercedesa GLE uočljive su na prvi pogled. Nemci naglašavaju da je izgled noviteta inspirisan “harmonijskom interakcijom između emocija i inteligencije”, odnosno jednostavnije rečeno – onim što prija oku posmatrača. GLE nove generacije je SUV krcat najsavremenijim rešenjima i tehnološkim dostignućima. Da li je lep ili ne, procenite sami. Lepota je, ipak, u oku posmatrača, a novajlija je svakako primetno savremeniji od modela kojeg menja.

Napred se ističu nove svetlosne grupe, uobličena i prilagođena maska hladnjaka kao i lažirani usisnici za vazduh. Ovakva rešenja se sve više i češće primenjuju, čak i kod takozvanih izduva, koji to nisu niti imaju mogućnosti da postanu. Zašto dizajneri primenjuju takve egzibicije, još niko nije ispitao. Ali, eto interesantne teme za novinare. Za novi GLE Mercedes je predvideo naplatke dijametra od 18 do 22 inča, svežijeg dizajna. Međuosovinsko rastojanje kod ovog vozila uvećano je za 80 mm u odnosu na prethodnika, čime je dobijeno više mesta za kabinu i putnike u njoj – najviše su profitirali, po običaju, oni na zadnjoj ili bolje da kažemo srednjoj kljupi. Više mesta je deklarisano i za prostor iznad glava, dok se kao kapacitet prtljažnika navodi zapremina od čak 825 litara. Sa oborenim sedištima na raspolaganju je više od dva kubna metra, ili 2.055 l.
Mercedes GLE, kao deo nove generacije automobila sa srebrnom trokrakom, dolazi sa novom generacijom MBUX infotejnment sistema, što u praksi podrazumeva dva ekrana dijagonale 12,3 inča postavljena jedan do drugoga i to već od osnovnog paketa opreme.

Na početku prodaja, Mercedes GLE će imati redni šestocilindraš od tri litra. On će da se ugrađuje u GLE 450 4MATIC, a neposredno po uvođenju ovog benzinca očekuju se verzije sa dizel motorima kao i Plug-In hibrid. U ponudi će da bude i nekoliko verzija sa četvorocilindričnim agregatima, ali o njima nakon zvanične premijere u Parizu. GLE 450 4MATIC kao ispomoć ima već dobro poznati električni sistem napona 48 volti, sa kondenzatorima i sklopom alternator/generator snage 22 KS sa 250 Nm obrtnog momenta, koji su na raspolaganju vozaču u kritični momentima ili za uštedu goriva pri krstarećim brzinama na otvorenom putu. Naravno, u ograničenom vremenskom intervalu. Ukupni potencijal ovakvog pogonskog sklopa je 367+22 KS i 500+250 Nm. Snaga se do pogonskih točkova prenosi preko devetostepenog G-Tronik menjača, koji predstavlja standard u svakom GLE-u.

Možda Vas interesuje i...