Prokupeovska verzija novog južnokorejca je “hot-heč” sa manje hečbek osobina

Hyundai i30N Fastback

Konačno, i Hyundai se prodružio grupi proizvođača koja u ponudi ima kupeovski nastrojenu kombilimuzinu vrhunskih performansi. Šta nam donosi i30N Fastback?

Salon automobila u Parizu Hyundai spremno dočekuje sa novitetom – i30N Fastback. Za njega je pripremljena specifična predpromocija, trka dvojice vozači fabričkog tima od Rima do Pariza. O tome smo već pisali, sada je vreme da vidimo malo detaljnije šta je Hyundai ponudio ovom verzijom.

Elem, južnokrejski proizvođač u Francusku dovozi verziju modela C segementa sa kupeovski iskrojenim krovom i snažnim turbo benzincem. Iako se već polako ali sigurno odomaćuje naziv i30N Fastback, Hyundai insistira da se on naziva i30 Fastback N. Gde je razlika, ko to zna – osim kreatora. Ali, nije ni važno kako ćemo ga zvati, hajde da vidimo šta možemo da očekujemo od tog zvrka.

Hyundaiju se ne može poreći originalnost – skoro da niko u klasi nema nešto slično. Audi A3 Sedan je klasična limuzina, dok je Hyundaijev Fastback model sa petora vata i daleko lakšim pristupom prtljažniku, ostali su, manje-više, klasični predstavnici kombi limuzinske vrste. Bilo kako bilo, Hyundai nudi prtljažni prostor od više nego solidnih 450 litara, petora vrata, kupeovski stilizovanu karoseriju i kandiduje se za najupotrebljiviji sportski nastrojen automobil C segmenta. Uistinu, on to već i jeste, samo ga niko još nije proglasio zvaničnim pobednikom.

Mehanika je poznata iz bratskog i30N klasične petovratne konfiguracije. To znači turbo benzinac snage 250 odnosno 275 KS u N Performance verziji, sprint do 100 km/h za oko šest sekundi i prihvatljivu prosečnu potrošnju goriva. Dakle, identični rezultati kao kod prvobitno predstavljene verzije.

Shodno tome, može da se očekuje da i30N Fastback bude adekvatan konkurent Golfu GTI, SEAT Leonu Cupra, Renaultu Megane RS, Ford Focust ST i sličnima. O popularnosti noviteta ne treba voditi previše računa, jer je klasični i30N uveliko premašio očekivanja proizvođača. Naime, tokom prvih šest meseci tekuće godine, primljeno je više od 3.000 porudžbina u Evropi. Ne sumnjamo da će i “kupe” zabeležiti dobre rezultate. A do tada, sačekajmo zvaničnu prezentaciju pa da vidimo šta još Fastback ima da ponudi – i po kojoj ceni.

Možda Vas interesuje i...