Prostran i stilski dorađen za uklapanje u rastuću klasu školski dizajniranih specijalaca

Hyundai Tucson

Za Tucson slobodno može da se kaže kako je to ključni model za Hyundai – to je ulaz u vruću arenu porodičnih krosovera, s kojim se južnokorejski brend suprotstavlja nimalo naivnim konkurentima iz Nissana (Quashquai), Seata (Ateca) ili Forda (Kuga). Srećom po Hyundai, Tucson je jako dobro osmišljen i proizveden svestrani automobil u kome je jako prijatno boraviti, koji se lako vozi i nudi najbezbolnije uslove posedovanja od, praktično, većine konkurenata.

Ovo nije jedan od onih automobila zbog kojih jedva čekate nedeljno jutro da bi ste seli u njega i vozili u nedogled, bez ikakvog cilja osim uživanja i zabave. Ali, on je ključan faktor da bi ste preostalih šest dana u nedelji proveli bezbrižno (tačnije sa što je moguće manje briga) i bezbolno. Tokom vožnja moglo se ustanoviti da je ovo u najavi jako pouzdan automobil, ali i ekstremno praktičan.

Ovogodišnji redizajn pokazuje da je Hyundai “skapirao” kako je neophodno izvršiti minimalne promene. Tako je fokus usmeren ka “opamećivanju” vozila, njegovoj otpornosti na godine i uvećanju ekonomičnosti eksploatacije. Biće da je upravo to nedostajalo prethodniku da bi bio savršen. Zbog svega navedenog, na listu opcionala sada su stavjena LED svetla (dodatak koji uvek preporučujemo i smatramo da je najvredniji doplate od svega ponuđenog, na bilo kom vozilu), osvežena je maska hladnjaka motora, LED svetiljke su našle mesto i pozadi, dok je osvežena kabina sa velikim ekranom osetljivim na dodir postavljenim nešto više nego dosad, doprinos digitalizaciji savremenog života. Zbog njega, ostale “ručne” kontrole/prekidači postavljeni su nešto niže nego pre a sve to zajedno daje na utisku prostranosti samog enterijera. Lukavo i nadasve praktično.

S tehničke strane gledano, najveća inovacija je uvođenje 48-voltnog blagog hibridnog sistema u kombinaciji s dizel motorom: dvolitarski sklop snage 185 “konja” uparen je sa osmostepenim automatskim menjačem. U međuvremenu, Hyundai se bavi sa odumirućom generacijom najmanjeg  CRDi agregata od 115 i 136 KS, koji teško da će ispuniti nadolazeće standard kvalitetan izduvnih gasova, bez da budu detaljno prerađeni i prečišćeni. Kako saznajemo, i to će da bude urađeno, pa će Tucson i dalje da bude na raspolaganju sa slabijim dizelašima.

Ako su vam, kojim slučajem, benzinci prirasli srcu, Hyundai nudi atmosferski i turbo punjeni 1,6-litarski agregat, koji su na raspolaganju u višim paketima opreme. Pitate se kakav je Tucson u vožnji? Da li impresionira performansama, ponašanjem u krivinama… ??? Dobro, pitanja su na mestu, ali ako su ona ta koja odlučuju koji automobil kupiti a koji ne, onda ni Tucson ni krosover kategorija nisu za vas. Na postavljena pitanja odgovori je uvek pozitivan i visoko ocenjen, ali zasigurno ni jedna vožnja vam neće ostati u sećanju. Bar ne po proizvednoj količini adrenalina. Ovo je na prvom mestu udoban i tih porodični automobil. Tako, ako ste prihvatili činjenicu da postoji niz atraktivnijih sportista u kojima vožnja dobija posve novu dimenziju (Tucson zasigurno nije među njima), dobra vest je da sve ostalo u potpunosti služi svrsi ovog automobila. I da je u samom vrhu, ako ne i na pijedestalu u svojoj klasi. Hyundai je kreirao vozilo koje je među višima, pruža udobnu i relaksirajuću vožnju, opirući se naginjanu karoserije i njenom uvijanju, pri tom ne prenoseći svaki nabor sa puta do kičmenih stubova putnika. Čak ni sa najvećim od ponuđenih naplataka – onima prečnika 19’’. I tada, ovo je mirno i tiho prevozno sredstvo.

Oprobali smo novi 48-voltni hibrid, i možemo da kažemo da samo samo zahvaljujući činjenici da smo bili upoznati s tim da je ovo hibrid, zaključili da on to i jeste. U suprotnom – niko ne bi rekao šta se krije ispod lima. Ovaj Tucson nudi sasvim uobičajene komande, isključuje motor pri krstarenju nizbrdicama, a ekonomičnost mu je na nivou ostalih konkurenata sa dvolitarskim dizelašem. Dakle, prosek je nešto oko šest litara na 100 pređenih kilometara. Primetili smo da je start/stop sistem ekstremno brz, tako da ukoliko se krećete po ulicama sa puno brzih kreni-stani situacija, bilo bi dobro da isključite ovaj sistem.

 

Samo sa najjaćim dizelašem od 185 “konja” kao standard dolazi pogon na sve točkove. Shodno činjenici da ni osveženi Tucson nije klasičan terenac i da mu je osnovni sistem prenosa potpomognut elektronikom jako dobar na čvrstim podlogama, preporučujemo da se držite pogona na prednje točkove jer će te na taj način uštedeti na nabavnoj ceni, utrošenom gorivu, održavanju… Kako smo bili u prilici da vozimo samo najjači dizel sa integralnim pogonom, nismo bili u mogućnosti da iskusimo čari ručnog menjača. U ovoj konfiguraciji dolazi isključivo osmostepena automatika i za nju možemo da kažemo da je na nivou svih savremenih menjača ove vrste – dobro stepenovana i sa mekanim izmenama prenosnih odnosa, tako da u potpunosti odgovara karakteru Tucsona. U drugim varijacijama, dostupna je sedmostepena transmisija sa dvostrukom spojnicom.

Što se tiče enterijera, tu nije bilo nekih većih problema: superiorna ergonomija i prostrana kabina Tucsona nisu ostavljali previše mesta inovacijama. Osveženje “srednjeg doba” je, tako, usmereno ka uvođenju kokpita Tucsona u zabran Santa Fea i Kone, pa je ekran osetljiv na dodir izvučen “napolje” umesto da bude skriven u “dubini” prednjeg panela. To znači da je u liniji pogleda, kao i pre, ali je ostatak okvira nestao i tako uvećao osećaj prostranosti. To je, pak, uslovilo da otvori za ventilaciju budu postavljeni malo niže nego pre.

Redizajn je uspeo i sa sobom doneo ekran osetljiv na dodir dijagonale sedam ili osam inča. Za te Hyundaijeve sklopove slobodno može da se kaže da su među najboljim standardnim uređajima koji se danas mogu sresti na slobodnom tržištu. Deo zasluga za takvo činjenično stanje leži i u tome da su komande klimatizacije zadržane na “starinski” – tu su fizička komande umesto petljanja po meniju multimedije.

U kabini je, takođe, sve onkao kako i treba dabude: materijali su upravo onakvi kakve koriste i ostali visoko pozicionirani proizvođači, bez plastike koja imitira metal, već sa obiljem mekog kvalitatnog PVC-a precizno uklopljenog celom unutrašnjošću. Tako se stiče utisak kvaliteta i dobrog odabira materijala. I to je istina. Južnokorejski proizvođač se značajno izdigao, što bi trebalo da aktivira alarm kod japanskih proizvođača, dobrim delom uljuljkanih na davno stečenim lovorikama. Neko im je debelo za petama. A to je upravo Hyundai. Kaseta ispred suvozača je pristojnih dimenzija, prostora za odlaganje sitnica ima i ispod centralnog naslona za ruke između prednjih sdišta, držači za čaše primaju i one većih zapremina, ima mesta za smartfone, njihovo bežično punjenje, tu su USB priključci… Kompletno vozilo po standardima savremenog korisnika.

Do zadnjih sedišta se stiže kroz široka vrata i respektabilnu “stepenicu”. Kada se jednom smestite pozadi, brzo shvatate da tu ima dovoljno mesta za tri osobe prosečnog rasta, ali za razliku od nekih konkurenata ne postoji opcija sa sedam sedišta. Kome je to potrebno, uvek može da odabere SantaFe. U ovom slučaju naknada za “nedostatak” trećeg reda je dobro organizovan prtljažnik, koji na papiru i ne nudi preterano mesta – 513 l – ali u praksi je to primetno drugojačije. Ravne ivice, uključujući tu i pod, omogućavaju iskorišćavanje svakog decilitra slobodnog prostora, koji se obaranjem naslona zadnjih sedišta prostire do 1.503 l. A obaranje naslona je izvodivo pomoću mobilne aplikacije ili pametnog časovnika! Dakle, bez graške znoja… Na kraju, ovo je samo automobil, ali automobil osmišljen i konstruisan da bude “osećajan” i prema vlasniku snishodljiv.

 

Ako nas pitate, dovoljni je da odaberete jedan od baznih dizelaša Ili najslabiji benzinac – u zavisnosti šta preferirate – a ostatak novca usmerite na opremu koja će vas učiniti srećnim. Bilo kako motorizovan Tucson je dovoljno agilan za svakodnevnu vožnju i ono čemu je zaista namenjen, ali razlika u opremi može da predstavlja taj odlučujući faktor. Zato, pametno u kupovinu, inače novčanik će biti olakšan za svotu u kojoj zaista ima između čega da se bira.

Možda Vas interesuje i...