Prvi utisci o novom KIA hot-heču

KIA CEED GT

Iako još nije finalizovana, malo detaljnije smo se pozabavili sa KIA CEED GT-om

Apostrof je nestao, ali u aktuelnoj nomenklaturi deluje da je i slovo “I” otpalo. Nije GTI?

Ne! Nije GTI. Verovatno nije ni GT pod uslovom da je način određivanja oznaka usklađen sa starom školom kupea. Ipak, nemojmo tako lako odbacivati istorijske defiinicije. KIA CEED GT je “topao” hečbek. Pokreće je novi 1,6-litarski turbo benzinac od 205 KS. Mada na prvi pogled deluje respektabilno, to je manje nego što nudi Peugeot 308 GTI (225 KS), VW Golf GTI startuje sa 230 KS… KIA je rame uz rame sa Renault Megane-om GT (205 KS, takođe 1,6 l), a iznad Seat Leona FR (190 KS).

To bi, otprilike, bilo dovoljno da se stimulišu neervni završeci vezani za osećaj brzine, ubrzanja i opšteg utiska brzog kretanja. Kako će da bude u stvarnsti, videćemo početkom proleća naredne godine kada ovaj automobil uđe u prodaju. U situaciji kada je potrebno snažno ubrzati iz niskih obrtaja u visokom stepenu prenosa, sila na pogonskim točkovima stiže u tankim mlazevima umesto da primetno nadire. Na prvi pogled, ovo deluje kao motor koji nije preterano entuzijastički nastrojen. Budimo realni – turbo je jako koristan u srednjim područjima rada, dok Sport taster (dostupan  isključivo u verziji sa DCT automatskim menjačem) naglašava iole sportsku notu – odziv gasa je bliži onome što bi adrenalinski vozači poželeli u svom automobilu. Osim toga, otvara se ventil u izduvnom sistemu, pa zvuk postaje reskiji i dublji, naročito na višim obrtajima. Tom prilikom se aktiviraju akustički efekti generisani u audiosistemu, pa je ugođaj još veći. Istina, sintetički, ali sa skoro pa neprmentnim poreklom. Uz ovaj automobil možete dobiti manuelni menjač, ali je automatik (kao u našem slučaju) adekvatnije rešenje. Treća i četvrta su prilično kratke, što doprinosi ubrzanju. Tako, ovih 205 “ponija” u punom treningu mogu da budu dovoljni za zabavu i solidan napredak u vozačkim sposobnostima. Treba naglasiti da je oslanjanje u potpunosti usklađeno sa kapacitetima pogonskog sklopa.

Upravljački mehanizam je dobro odmeren i progresivan, tako da se automobilom lako upravlja. U nekim dubljim delovima krivina, pri njihovom kraju, upravljač postaje nešto lakši, ali ništa uznemirujuće. Moglo bi se reći da je to nagoveštaj izlaska iz krivine i trenutak kada snažno može da se nagazi po gasu.

Na pravcu, vožnja može da bude skakutava ako se vozite preko sitnih nabora, ali šta drugo očekivati od 18-inčnih naplataka? Ipak, savladavanje ozbiljnijih udubljenja amortizeri odrađuju daleko bolje nego što bi se to u startu moglo očekivati, uprkos činjenici da su znatno tvrđi i kraćeg hoda nego na običnom CEED-u.

Na ovoj verziji dizajneri se nisu iživljavali: krila nisu “izvučena” previše, nema ni predimenzioniranih spojlera. Sva je, nekako, umereno i sa ukusom. Branici sa obe strane vozila su novi, pozadi sa dvostrukim izduvnim cevima. Tu su i crvene linije koje naglašavaju sportski duh ovog CEED-a. Unutra, ovo je klasičan CEED bez ikakvih bravura i iživljavanja. Ali, sedišta i pedale su naglašeno sportizovani.

Na kraju, postavlja se pitanja vredili, uopšte, razmišljati o ovom vozilu? Sve zavisi od cene. Ako to bude onako kako treba, to bi moglo da znači da će se za deo cene pravog “hot-heča” dobiti dobar deo njegovih potencijalna. Ali, nije za očekivati da će KIA cenu da postavi toliko nisko. U tom slučaju, dobilo bi se malo hot-heča za skoro istu cenu. U tom slučaju, ovo nije model za kojim treba roniti suze.

Možda Vas interesuje i...