Prvo pa na struju – peta generacija Corse

Opel Corsa

Bliznakinja Peugeota 208 za razliku od francuskog pobratima prvo će da bude lansirana kao čist elektromobil. Klasični motori dolaze kasnije

Opel je odlučio petu generaciju Corse predstavi prvo sa pogonom na električnu energiju. Odatle i naziv Corsa-e, koja sa jednim punjenjem baterija može da pređe 330 km po novim, strožijim I realnijim WLTP standardima. Baterija kapaciteta 50 kWh do 80 posto “snage” puni se za 30 minuta. Snaga (elektro) motora je 100 kW (136 KS), a maksimalni obrtni moment 260 Nm. Iz mesta do 50 km/h stiže za 2,8 s, dok je do 100 km/h potrebno 8,1 s. Vozaču su na raspolaganju Normal, Eco i Sport režimi vožnje, a svaki od njih pruža odgovarajući odziv na gas. Nova Corsa je dugačka 4,06 m, pozicija vozači je niža za 28 mm u odnosu na prethodnika, dok je krov snižen za 48 mm.

Multimedijalni ekrani su integrisani u komandnu tablu – standardni paket donosi displej dijagonale sedam inča, dok najbogatiji podrazumeva da dijagonala ima 10 inča. Velika novina je uvođenje LED Matrix svetala. Opel navodi da je Corsa prvi automobil u B segmentu koji ima ovu tehnologiju, sa snopom koji “preskače” vozila ispred, kako ne bi došlo do zaslepljivanja vozača. Nova Corsa ima i radarski tempomat, kameru za snimanje saobraćajnih znakova, kontrolu mrtvog ugla, kao i razne asistencije za pomoć pri parkiranju. Uskoro počinju da se primaju porudžbine za električnu Corsu, dok će se verzije sa SUS motorima doći nešto kasnije. Tek toliko da se oslobodi prostor starijem bratu – Peugeotu 208.

Možda Vas interesuje i...