Rođenje ikone

SEAT 1400

Prvi serijski proizvedeni SEAT slavi 65. rođendan. Bio je to luksuzni putnički automobil čiji je prvenac sišao s proizvodnih traka 13. novembra 1953. godine

Španski proizvođač je imao čime da se pohvali u trenutku kada je lansirao model 1400. Bio je to tehničkih i tehnološki jako napredan automobil za to doba. Imao je zasebnu šasiju na koju je karoserija pričvršćena zavrtnjima – po prvi put u Evropi je primenjeno takvo rešenje. Tokom proizvodnog ciklusa između 1953. i 1964. u Barseloni je proizvedeno ukupno 98.978 primeraka SEAT-a 1400. Za to vreme, prilično uspešno.

Bila je to luksuzna i elegantna limuzina nastala samo tri godine po osnivanju brenda SEAT. Na samom startu produkcije iz fabrike je izlazilo samo pet kompletiranih vozila dnevno. Taj tempo je zadržan punih godinu dana od započinjanja proizvodnje, ali je kasnije taj broj znatno uvećan a 1400 se prodavao po ceni od 117.000 pezeta, što bi u današnjem novcu bilo oko 705 evra. Prepoznat kao automobil koji će da postavi i izgradi SEAT-ovo poslovanje u nastupajućem periodu, ovaj automobil je osvojio srca kupaca elegantnom linijom, klasičnom šemom pogona (motor napred, pogon pozadi) prostranom limuzinskom kabinom, a kupovali su ga kako privatna lica, tako i zvanične državne institucije koje su ga koristile kao službeno vozilo. Naravno, 1400 je našao mesto i na taksiju.

SEAT 1400 se proizvodio u fabrici lociranoj u Barseloni, gde je posao našlo 925 radnika.  Karakteristike noviteta bile su u skladu sa tadašnjim poimanjem luksuznog automobila, a to je podrazumevalo da benzinskim agregat bude postavljen uzdužno i da se snaga preko četvorostepenog manuelnog menjača prenosi do zadnjih točkova. Najveća snaga benzinca od 1.395 “kubika” bila je 44 KS, što je omogućavalo dostizanje brzine od 120 km/h.

Šasija je bila opremljena spiralnim oprugama koje su pružale znatno mekšu vožnju nego što je to bio slučaj sa lisnatim gibnjevima. Uz njih, bile su tu uzdužno postavljene polukonzolne opruge koje su imale ulogu potpornih ramena za stabilizaciju naginjanja vozila. Dakle, svojevrsni anti rol-barovi iz pedesetih godina prošlog veka. Panarova poluga je obezbeđivala pozicioniranje osovine po horizontalnoj osi. Prostije rečeno, SEAT 1400 bio je i udoban i stabilan automobil, a tome je doprinelo genijalno i ultramoderno rešenje geometrije točkova.

Dizajn karoserije je inspirisan američkim posleratnim krstaricama, sa zaobljenim linijama i koničnim svetlima pozadi. SEAT je, pak, na modelu 1400 primenio jednodelno zakrivljeno vetrobransko staklo, što je takođe bila retkost kod automobila te generacije. Ono je bilo i grejano! Osim primamljive spoljašnjosti i prostrane kabine, SEAT 1400 je nudio više nego pristojne karakteristike. Rezervoar za gorivo je imao zapreminu od 48 litara, što je uz prosečnu potrošnju od 10,5 l/100 km nudilo sasvim zadovoljavajuću autonomiju. Osim toga, krstareća brzina je bila prihvatljivih 100 km/h, ako se u obzir uzme činjenica da tada nije bilo kvalitetnih puteva kakve danas poznajemo.

Do kraja početnog perioda proizvodnje modela 1400 koji je trajao zaključno sa 1954. godinom, napravljeno je ukupno 1.345 primeraka. Ali, bio je to samo početak, svojevrsno zagrevanje za ono što sledi. Familija 1400 nastavila je da živi kroz serije 1400 A predstavljene 1954, potom 1400 B iz 1956. da bi poslednja generacija iz 1960. nosila oznaku 1400 C. Osim klasične limuzine, kupcima su na raspolaganju bile i brojne specijalne verzije.

Sa svakom novom generacijom stizala su unapređenje performasnsi i izgleda, što je doprinelo da se SEAT pozicionira kao brend u usponu. Model 1400 je, pak, omogućio neslućeni rast i razvoj fabrike, koja je do kraja 1954. godine isporučila simboličnih 959 jedinica. Ipak, kraj naredne godine sačekan je sa 3.000 proizvedenih primeraka, sastavljenih od skoro 100% delova proizvedenih u Španiji. U 1956, napravljeno je 7.000 vozila, što je omogućilo da se godinu dana kasnije dostigne magična količina od 10 hiljada proizvedenih i prodatih automobila. Do kraja veka modela 1400, SEAT je sastavio 98.978 jedinica, čime je ovom modelu osigurano mesto u istoriji automobilske industrije.

Tehnički podaci: SEAT 1400

Motor:

Broj cilindara:4
Broj ventila:8
Prečnik i hod:82 x 66 mm
Radna zapremina:1.395 ccm
Karburator:Solex ili Weber, vertikalni sa ručnim čokom
Hlađenje:Vodeno, kaišem pokretani ventilator, pumpa za vodu
Prenos:Četvorostepeni ručni menjač plus hod unazad
Oslanjanje napred:Nezavisno, deformabilna trapezna ramena sa spiralnim oprugama i teleskopskim amortizerima
Oslanjanje pozadi:Kruta osovina, teleskopski amortizeri i uzdužne lisnate opruge
Pneumatici:5,90 x 14
Kočnice:Doboši napred i pozadi

https://youtu.be/MjgBWBJIFzYs

Možda Vas interesuje i...