Savršen izbor za svakoga ko ne daje previše na automobile i na sam čin vožnje

Škoda Fabia

U startu da se razumemo: ovo nije u potpunosti nov automobil. Tokom poslednjih nekoliko godina stabilizacije – na prvom mestu Seat Ibiza, potom Volkswagen Polo a nedavno i Audi A1 – dobili su potpuno novu platformu i potpuni redizajn. Što se same platforme tiče, ona je ista za sve pomenute modele, a u grupaciji Volkswagen nju nazivaju MQB A0. Komplikovana i nerazumljiva šifra za ono što bi moglo da se nazove “osnova B segmenta”. Bilo kako bilo, Škoda Fabia nije bila u planu za dodelu te baze. Ovo što je pred nama jeste redizajn sa dobro odmerenim tajmingom. Baš kada treba. Elem, sve navedeno znači da je Fabia i dalje zasnovana na starojoj, manje prefinjenoj platformi VW grupacije pa je realno generacijski za korak iza rođaka. Tehnički i tehnološki. Cenovno je – povoljnija.

Ali, to se u vožnji zista ne oseća. Navijamo za Fabiju. Ili, Far-bia, kako proizvođač insistira da se izgovara ime ovog vozila. Pomalo čudno, ali… Na kraju krajeva, ovakav potez ima svoje utemeljenje. Sa početnom cenom dobrano ispod 10 hiljada evra, ovo je najjeftiniji od četiri modela VW grupacije u B segmentu. I ne samo od njih, Fabia je jeftinija od mnogih drugih konkurenata u klasi, čime sebi obezbeđuje lagani primat pri izboru u kupovini novog automobila. Naročito flotnog, pa se dobrim delom zbog toga Fabia može sresti okićena i ofabna u razne kompanijske boje.

Predstvljena 2014, sada već “stara” generacija Fabie je prodata u više od 700.000 primeraka. Najveća tržišta u Evropi su Nemačko, Češko, Poljsko i – ništa neočekivano – Englesko. Izmene za model 2018 ograničene su na prednji i zadnji deo vozila, koji po prvi put mogu da budu opremljeni LED svetlima, standardna oprema je bogatija u svakom od ponuđenih paketa, dodati su pojedini elementi aktivne bezbednosti, a iz ponude su u potpunosti izbačeni TDI motori. Dakle, Fabia je odsad isključivo benzinac. Da se razumemo: dizelgejt nije razlog za ovakvu odluku. Dizelaša nema u ponudi jer ih gotovo niko nije ni poručivao. Većina otpada na trocilindrični benzinac od hiljadu kubika. Nema više ni RS-a, bar zasad.

Ali, tu su četiri opcije – sve sa tri cilindra u “hiljadarka” varijanti: atmosferske verzije nude 60 i 75 KS, dok se turbo varijante prodaju sa 95 i 110 “konja”. Atmosfercima do stotke treba 16,6 odnosno 14,9 s, pa ih je najbolje zaobići ako je to ikako moguće. Bar za privatnu upotrebu. Flotne prodaja će se, i dalje, zasnivati na najjeftinijoj opciji, dakle bela Fabia sa 60 KS. Za posao – dovoljno. Štaviše, najslabije verzije nisu ništa štedljivije od turbo izvodnica. Fabija sa 75 KS, na primer, ima deklarisanu potrošnju od oko pet litara na 100 km. Vrlo slično Fabiama sa turbo motorom, bez obzira na njihovu snagu. Najsalbija, ona od 60 KS, predviđena je za komercijalizaciju krajem godine, ali ni ona neće biti ništa efikasnija po pitanja potrošnje goriva. Po nama idealan izbor bio bi motor sa 95 KS: fabrika kaže da on troši oko 4,6 l/100 km, emituje 106 grama ugljen dioksida po kilometru i ubrzava za 10,6 sekundi. Istina, standardno se isporučuje sa petostepenim manuelcem, ali šta je tu je. Šestostepeni menjač je rezervisan za najjaču varijantu od 110 KS, a kome ni to nije dovoljno uz doplatu može da dobije sedmstepeni DSG sa dvostrukom spojnicom. Ovako motorizovana Fabia troši oko 4,7 l/100 km, emituje 106 ili 107 g ugljen dioksida i ubrzava za 9,6 ili 10,1 s, u zavisnosti od menjača.

Čak se i fabrička očekivanja poklapaju sa našim: apsolutni favorit je Fabia sa 95 KS. Naizmeničnom vožnjom te i jače verzije, da se ustanoviti da će mali broj vozača primetiti “višak” od 15 konja u najjačoj Škodi B segmenta. S druge strane, elastičnost, ekonomičnost, prihvatljive performanse i povoljnija nabavna cena navode na logičan i zdravorazumski zaključak da su 95 “konja” apsolutno najbolji izbor. Uostalom, ovo je automobil koji se kupuje da bi se zadovoljile potrebe za prevozom a ne za iskazivanje socijalng statusa, obaranje brzinskih rekorda ili uživanje u raskoši. Fabia se kupuje glavom a ne srcem. To je Fabia u realnosti: mali automobil, lagan, sa tačno onoliko snage koliko je to neophodno… Nije ni predviđena da ponudi vozačku ustreptalost i adrenalinsku zavisnost kao što to čine Ibiza FR, Polo GTI ili Audi S1… U Škodi dobijate dobru vozačku poziciju, pristojan nivo komfora, solidna sedišta, veliki prtljažnik i dobru amortizaciju neravnina s puta. Za količinu zahtevanih para, sasvim adekvatno. Ko ište više, moraće da potraži automobil sa drugim značkama na haubama.

Neke od dobrih strana stare platforme mogu da se uoče na prtljažniku. Fabia, iako “starija”, ima prtljažnik od 350 litara u osnovi. Slično novom VW Polu koji “leži” na novijoj osnovi! Kada se obore nasloni zadnjih sedišta, slobodan prostor narasta na respektabilnih 1.150 l. Više nego Ford Fiesta (292/1.093 l)! A ovo je samo obična kombi limuzina. Kombi, odnosno karavan, tek treba da stupi na scenu i ponudi daleko veći gepek. Veći nego bilo koji od klasića iz VW geupacije, ali i od svih “francuza”. Dakle, ako vam je potreban mali automobil sa velikim prtljažnikom, jedini realan izbor je Fabia. U ovoj Škodi, takođe, možete da računate na sasvim adekvatnu količinu prostora za glavu i noge putnika na svim sedištima. Ako poručite “šiber”, situacija je za nijansu lošija. Očekivano.

Ako, pak, želite nijansu sporta i luksuza, u ponudi je varijanta Monte Carlo. Ona u standardnoj opremi donosi imitaciju karbona na brojnim površinama eksterijera i enterijera, drugačije presvlake sedišta… Tu su kišobran ispod sedišta, strugač za led na poklopcu rezervoara, kantica za otpatke u suvozačkim vratima, mrežice za držanje mapa… Ipak, treba se držati klasičnih paketa, pa kome šta treba. Ne treba zaboraviti da se u kabini ovog automobila, i pored redizajna, vidi teret godina i “preskakanje” platforme kojom se diče preostala tri  model B segmenta iz VW grupacije. To se uočava i na omanjem ekranu od skromnih 6,5 inča sa ne toliko hvale vrednom rezolucijom. Mislimo na sistem nazvan Amundsen koji je vtrenutni vrh ponude. Ipak, on je jednostavan za upotrebu i pruža najosnovnije informacije koje su zaista neophodne.

Nijedna Fabia, bez obzira na izbor opreme i motora, ne može da se podvede pod skup automobil. Ni za nabavku ni za eksploataciju. Svakako, nije neophodno poručiti najekskluzivniji paket, jer se i prvi posle baznog nameće kao jako dobar izbor sa svim oim što je putnicima u ovolikom automobilu neophodno za prijatnu, udobnu i bezbednu vožnju. Fabia, kao i svaka Škoda, može da se “nakrca” dodatnom opremom koje ima na pretek. Ipak, onda cena prelazi u vode kojima bezbedno plovi čak i Octavia. Zato, oprezno sa dodacima.

Fabia u najboljim godinama odbacuje dizel motore ali prihvata nove tehnologije. Ovo je i dalje dobar automobil.

Mala Škoda je dobro napravljen automobil, izuzetne vrednosti i sa detaljima koji dugoročnu eksploataciju čine bezbrižnom i zadovoljavajućom, pa je Fabia ovakva kakva jeste odličan izbor za one kupce koji ne pridaju previše značaja samom činu vožnje. Motori su prefinjeni i pouzdani, ali ne nagone na brzo savladavanje deonica. Dakle – kruzeri. Nove tehnologije i bolja opremljenost doprinose snažnijoj pojavi Fabie na putu. Koliko para, toliko i muzike – postulat koji je proslavio Fabiu tokom svih generacija i vremena. Fabia je, ponovimo, automobil koji se kupuje glavom a ne srcem. A to je, u većini slučajeva, pametniji i logičniji izbor.

Možda Vas interesuje i...