Savršen primer jednostavne mehanike koja omogućava pun užitak u vožnji čak i u okvirima sasvim legalnih brzina

Mazda MX-5

Ovo je, zasigurno, jedan od najprepoznatljivijih sportskih automobila na planeti. Vrlo verovatno i najprepoznatljiviji. Do ovog trenutka, Mazda je isporučila više od 1,1 milion primeraka modela MX-5 tokom 29 godina proizvodnje, što je čini najprodavanijim roudsterom na svetu. To je potvrdio čak i Ginis!

Pred nama je četvrta generacija Mazde MX-5, i nekako u ovo vreme pretrpela je zatezanje bora na polovini svog radnog veka. Po MX-5 standardima, sada je nešto moćnija, jer po prvi put tokom godina dobija više snage. I dok se MX-5 čvrsto drži korena, sa atmosferskim motorima i pogonom na zadnjoj osovini, bez integralnog prenosa i turbine – aktuelni motori su “pametniji” nego ikada. Oni izvlače sve najbolje iz Mazdine bogate kolekcije tehničkih dragulja koji dolaze kao posledica razvoja Skyactiv tehnologije.

U MX-5 i dalje su prisutni četvorocilindraši od 1,5 I dva litra radne zaprmine. Ali, za potrebu ugradnje u dorađeni MX-5, i oni su doterani. Manji je skoro pa zadržao sve karakteristike starog agregata – 132 KS, ali na njemu je unapređeno dosta toga, pa je efikasniji, ekonomičniji i ima bolji odziv na gas. Veći agregat je profitirao za 25 “konja”, pa ih sada ima 185, što je velika novost za automobil koji jedva da ima masu od jedne tone. Sa novim agregatom “otkinuo” je skoro sekundu do stotke – sada ubrzava za 6,5 s. Limitator broja obrtaja se, takođe, uključuje kasnije – za 700 o/min, tako da je bezbedno vrteti ga do svih 7.500 o/min. S toga vozač ima više prostora za zabavu, “vrteći” ovaj motor uz pomoć odličnog šestostepenog manuelca. Dodatne performanse nisu proizišle jednostavnim reprogramiranjem centralne elektronske jedinice: precizno smanjenje mase klipova, optimizacija komore za sagorevanje, pozicioniranje svećica i slično, najodgovorniji su za uvećanje snage. Klasično “friziranje” po principima stare škole. Da li je snaga mogla da bude uvećana jednostavnije, možda i dvostruko od postignutog? Da Postavljanjem turbo kompresora. Ali, Mazda to nije želela. Rasni roadster to nije bez atmosferskog motora. I tako su u Hirošimi krenuli trnovitijim putem. Rezultat je – fenomenalan. Mehaničko povećanju snage je daleko, daleko zabavnije za vožnju od pukog uduvavanja viška vazduha pomoću kompresora. Filigrantski dorađen motor izuzetno je ekonomičan: nije nemoguće da sa spuštenim krovom i prilično “zabavnom” vožnjom potrošnja bude oko 5,6 l/100 km. Savršeno za ovu vrstu automobila.

Ostala unapređenja četvrte generacije Mazde MX-5 podrazumevaju dodavanje novih tehnoloških pikanterija, često uz doplatu, poput Apple CarPlay aplikacije zajedno sa sistemima aktivne bezbednosne asistencije (upozorenje na napuštanje vozne trake, monitor mrtvog ugla…), zatim neke kvalitativne dorade unutrašnjosti od kojih moramo napomenuti mogućnost podešavanja upravljača po vertikalnoj i uzdužnoj osi. Zbog toga je sada moguće naći daleko prijatniju poziciju za upravljačem.

Da podsetimo: raspodela mase kod ovog automobila je 50:50. Sedišta su skoro pa na patosu, nožne komande tačno tamo gde treba da budu, izuzetno kratka ručica menjača mami na (često bespotrebno) šaltovanje… Bez obzira na odabranu varijantu, pravo je zadovoljstvo iskoristiti potencijale i poslednjeg pastuva iz motora.

MX-5 ostaje primer kako čist, jednostavan sportski automobil može da bude zabavan za vožnju. Ko god ima prilike, treba da oproba ovu zverku. Mala masa se nameće sama po sebi, automobil sluša komande sa upravljača i ubrzava bez ikakvog pogovora ili kašnjenja, hitro brojeći pređene kilometre.

Naprosto, u jeku svih savremenih turbo zujalica sa automatskim menjačima, pogonom na sve točkove i često motorima jako malih zapremina za veličinu karoserije u koju su ugrađeni, pravo je zadovoljstvo osetiti čari klasike: manuelni menjač, pogon pozadi, atmosferski motor… Iskonska jednostavnost. Pritisak na spojnicu, odabir prvog stepena, jak gas, otpuštanje “kvačila” i Mazda je katapultirana. Bez ikakvog odugovlačenja zbunjujućim izborom moda vožnje, brzine odziva motor, menjača, upravljača, sistema oslanjanja, reakcije elektronskih sklopova… Toga ovde nema, čistokrvna mehanika a automobil ide kao da ga sami đavoli gone. Izgleda da smo zaboravili čari borbe sa automobilom i savladavanjem zakona fizike uz poveću količinu znoja ali i adekvatnog odgovori sa puta. Borba čoveka i mašine – to se danas retko može sresti. Bravo za Mazdu!

Ako ste mislili da je ovo automobil samo za žestoke momke i devojke, prevarili ste se. U njemu lagano možete povesti bakicu. Relaksirajuća vožnja znači malo buke, komforno apsorbovanje neravnina na putu i prilično civilizovano ponašanje Mazde. Međutim, ako proradi adrenalin pa bakicu nežno otpratite do odabranog odredišta, a na povratku kući iskusite sve što MX-5 na granicama svojih moći zaista može, nemojte se začuditi ako sa isključenim ESP-om i drugim elektronskim pomagalima po vlažnom vremenu na oštroj krivini iskusite šta znači izvrteti se oko vertikalne ose. Ovaj automobil (kontrolisano) može i to. I jako je zabavno – ali samo na bezbednim lokacijama, poput trkačkih staza ili velikih praznih parkirališta na obodima grada. Možete mekano da otklizavate iz krivine u krivinu, ako je to ono što vas čini srećnim. Mazda ispunjava skoro sve razumne želje. Ako se okrenete unazad, vrvrlo je verovatno da ćete uočiti gomilu crnih linija raznoraznih oblika, u vazduhu osetiti čarobni miris spaljenih pneumatika i sagorelog benzina. Pri tom, britki zvuk dvolitarskog četvorocilindrašia na visokim obrtajima (i dalje ne toliko visokim da bi se nužno prisetili Honde S2000 koja je išla do 9.000 o/min, gotovo kao motocikli) odzvanjaće u ušima dugo još. Sve to je nagrada koja proizilazi iz usavršavanja (ne osavremenjavanja) MX-a.

Jeftiniji MX-5 s motorom od 1,5 l nije loša zamena. Takođe dostiže 7.500 obrtaja, nudi veoma blizak užitak jačoj Mazdi, ali na nešto nižim brzinama. Dvolitarska verzija dolazi sa ozbiljnijim paketom – diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem, Bilnstein oslanjanjem… – definitivno vozački automobl. Ali, ako tražite roadster kojim ćete sebe iznenaditi i imati igračku za poziranje, 1,5 obavlja savršen posao. I više od toga.

Na prvi pogled, unutrašnjost Mazde MX-5 donosi zadovoljavajuće jednostavan šablon za koji je potrebno minut vremena da pohvatate gde je šta i kako to radi. U sredini instrument table je ogroman brojač obrtaja, pod nogama savršeno raspoređene pedale, klima je manuelna… sve zarad što jednostavnije ljubavi prema vozilu koja ostavlja dovoljno mesta za fokusiranje na put ispred. I ništa više od toga. A to je više nego dovoljno da ovaj automobil osigura mesto u garaži dugi niz godina. Pored nekog prodičnog, dosadnog SUV-a nakrcanog (ne)potrebnom opremom. Naravno, za one koji sebi to mogu da priušte. Ali oprez: ovo nikako nije automobil za dvometraše. Ako ste iole blizu te visine, prvo probajte Mazdu i uverite se da li sa sedištem postavljenim u najnižu poziciju i dalje možete da zatvorite krov a da u njega ne udarate glavom, ili kada je on spušten da vam okvir vetrobrana ne preseca idealno liniju pogleda unapred. Mazda MX-5 nije što i savremeni SUV. Ona je suština sportskog, surovog i sirovog. Baš onakvog kakav i treba da bude automobil ove kategorije. Ako je za “utehu”, vrata se otvaraju nešto šire nego ranije, držači za čaše su ojačani, a postoji mogućnost povezivanja telefona sa samim vozilom. Redak ustupak savremenom.

Prtljažnik jeste majušan, ali upotrebljiv – progutaće praznične potrepštine i stvari neophodne za odlazak na (ne)planirani izlet. Ali, stavite ih u mekane torbe, nikako tvrde kofere. Oni neće tako lako da se uklope u arhitekturu prtljažika. Ne treba zaboraviti ni prostor za odlaganje stvari smešten između (i iza) sedišta. Imajući sve to u vidu, MX-5 je iznenađujuće praktičan automobil. MX-5 može da se poruči kao klasičan roadster sa mekim preklapajućim krovom, ili u verziji RF sa tvrdim krovom. On je izrađen iz tri dela i uveliko podseća na takozvani targa krov, tako da ste daleko manje izloženi atmosferskim prilikama i neprilikama kada je on otvoren. Ali, zato je i skuplji, a takođe složeniji za rukovanje. Njega je moguće otvoriti i zatvoriti u pokretu, do brzina od 10 km/h, a za tu operaciju je potrebno po 13 sekundi u svakom smeru. Sve se to obavlja pomoću elektromotora, tako da je ovo prefinjenija verzija ručnog sklapanja mekog krova (koja je znatno brža – samo tri sekunde, uz jedan jedini pokret ruke). Ovu verziju će te poručiti samo u slučajevima da ne želite tako često da budete viđeni, ili ako ste oduvek želeli kupe verziju male Mazde. U svim drugim slučajevima, klasičan roadster je pravi izbor. Po mogućnosti sa jačim motorom. Svaki MX-5, bez obzira na motor, krov i paket opreme, standardno dolazi sa jedinstvenim manuelnim menjačem. Pristalice automatike, pak, mogu da poruče i takav sklop ali samo uz dvolitarski agregat.

Unapređena verzija najprodavanijeg roadstera na svetu jedan je od retkih primera čiste klasike. Ali, ne brinite, Mazda se čvrsto drži tog koncepta.

Mazda MX-5 nije slučajno najprodavaniji roadster na svetu: njen recept zasnovan je na jednostavnosti, čistoj mehanici, dostupnoj zabavi po relativno pristupačnoj ceni (eksploatacije) i opštoj prepoznatljivosti diljem planete. Ovaj automobil može biti vaš po ceni od oko 21 hiljade evra za najjeftiniju verziju, preko napunih 30.000 za najekskluzivniji roadster odnosno nešto više od 32.000 za bogato opremljeni RF.

Japanci nisu želeli previše da menjaju osnovni recept, jer je on dokazano jedini ispravan, pa je unapređenje MX-a svedeno na detalje koji neće da poremete kompletnu sliku. Naprotiv, u ovom slučaju samo su je naglasili. Ovo je i dalje za vožnju jako zabavan automobil, ali za dlaku mu izmiče pijedestal po pitanja preciznosti upravljanja. Ali nemojmo to zameriti. Do toga je moguće doći na sasvim jednstavan način: tvrđim amortizerima i samo malo agresivnijim odzivom na komande. Ipak, to bi MX-5 odvelo u druge krajnosti i udaljilo ga od karaktera koji priziva pozitivne vibracije i jaaaaako dobar osećaj. Detalj koji MX-5 izuzetno uspešno prenosi s kolena na koleno.

Možda Vas interesuje i...