SEAT IBIZA

Jedan od tri…

Ukoliko vam je potreban prostran supermini, ovaj Seat bi mogao da bude pravo rešenje. Osim ako ne želite da zađete u zabran krosovera poput Renaulta Captura, Peugeota 2008 i sličnih

Ibiza je ime koje španski proizvođač najduže koristi. Gotovo da bi cela klasa mogla da se nazove po njoj, jer je to ime koje datira još iz vremena kada je Seat bio pod kapom FIAT-a. Davno beše to! Ibiza, dakle, ide ruku pod ruku sa Renaultom Clio, Peugeotom2008, Ford Fiestom, Citroenom C3, Opel Corsom, Nissn Microm i ostatkom tipičnih primeraka automobila B segmenta. Upravo u toj klasi je vladala poprilična tišina u novije vreme – ništa radikalno se nije dešavalo, a onda su počeli da pristižu novi C3, pa Micra, pa Fiesta… Tu je Polo (pobratim Ibize), sprema se Clio pete generacije, a predvodnik čitave klase mogao bi da bude novi Audi A1. Prilično gusto i cenovno raznoliko.

Čak iako Ibizu ne uzimate za ozbiljno niti je u užem izboru za buduću kupovinu, obrtite pažnju na nekoliko detalja: ovaj automobil je nastao na novoj VW platformi zvanoj MQB A0. To je manja i lakša varijanta od one koja se krije ispod Golfa i njemu sličnih modela grupacije sa poprečno postavljenim motorom. Platforma primenjena na Ibizi takođe se nalazi ispod svežeg malog krosovera – Seat Arone, ali svoje mesto je našla u Škodi Fabiji a predviđena je i za osnovu najmanjuh SUV-ova sa oznakama VW, Škoda, Audi… Dakle, nema šale.

Svaka sledeća generacija bilo kog modela je veća od prethodne, pa je to slučaj i ovde. Podsetimo, stara Ibiza je imala dimenzije Golfa četvrte generacije, a nova je značajan iskorak od toga. Ali na sreću ne po dimenzijama. Dužina i masa su ostali isti, ali je uvećano međuosovinsko rastojanje, povećan je trag točkova i napred i pozadi, pa je aktuelna generacije bize stabilnije vozilo. Logično. Takođe, benefit od ovih izmena imala je i kabina – sada sa primetno više mesta.

Dizajn karoserija i enterijera prati Seatov aktuelni trend “ćoškastih” linija, oštrih ivica i poligonalnih tema. Za jedan deo automobilista – pravo osveženje u bespuću oblina koje više nikome nisu interesantne. Da se ogradimo – na automobilima. Uvećanje međuosovinkog rastojanja i proširenje traga točkova zaslužni su za “odgurivanje” točkova ka ivicama vozila.

Od motora na raspolaganju su tri varijante trocijindraša od jednog litra, baš kao i kod Pola, sa 75, 95 i 115 “konja”, dok je za FR predviđen novi 1,5-litarski TSI sa 150 “konja”. Dizelaši se očekuju, ali svakako da neće biti u zenitu kao sto je to bio slučaj donedavno, praktično u celoj VW grupaciji (sa izuzetkom Porschea). Zbog (veštački izazvanog) “dizelgejta”, trebaće da prođe prilično vremena da bi se dizelaši oporavili. Ako se zbog birokratije ikada i vrate na staru slavu, iako sa novim rešenjima iz BOSCH-a i prateće industrije sada mogu smatrati izuzetno čistima, ako ne i najčistijima od svih. Možda će zazvučati apsurdno, ali I od električnih automobila. O čemu se tačno radi, možete da pročitate ovde.

Ako posmatramo profil vlasnika Seat automobila na globalnom nivou, oni su 10 glodina mlađi od ostatka kupaca u celoj VW grupaciji. S toga je Ibiza model koga žele mladi. Više od polovine verzija u ponudi opremljeno je osmoinčnim ekranom mutimedija i sistema za konekciju. Ful-LED svetla, preslikavanje telefona na ekran i Beats audio sistem su razumno procenjene opcije. Ako ste pomislili kao izgleda karavan, mišljenja smo da krosover Arona fantastično zauzima to mesto. Dakle, Ibiza karavan odlazi u penziju.

Sedeći u dobro oblikovanoj fotelji – preuzetoj iz većih modela zasnovanih na MQB platformi – gledajući preko široke instrument table, može vam se učiniti da je Ibiza “skočila” za pola klase van realnih gabarita superminija. Što je više vozite, to osećanje samo dobija na snazi. Produženo međuosovinsko rastojanja i proširen trag točkova, čvrsto drže ovaj Seat ne samo na brzim deonicama već i na džombastim lokalnim “džadama”. Vožnja nije francuski mekana, ali je dobro amortizovana i kontrolisana. Šumovi vetra i puta se dobro upijaju – po standardnima supermini kategorije, ali ipak ne tako dobro kao što je to u Golfu, Audiju A3 ili Škodi Oktaviji.

Koliko god rezervisani (i dan danas) bili prema maim trocilindrašima, ovaj ugrađen u vozila B segmenta VW grupacije, pa i u Ibizu, predstavlja odlično rešenje. Istina je, motor emituje zvuk tipičan za rad tri cilindra, ali su vibracije svedene na minimum minimuma. Gotovo da i ne postoje. Ipak, čak i najsnažnija verzija od 115 “konja” muči se sa maksimalnom brzinom na auto putevima, a razlog za to su predugo preračunati prenosi u menjaču – sve zarad (lažne) ekonomičnosti. Na krivudavim putevima bićete primorani da siđete čak do drugog stepena prenosa kako bi održali tempo vožnje. Ali ako počelite da budete žustri na gasu i menjaču, performanse oživljavaju u savršenom maniru. Najjača verzija do 100 km/h stiže za tek nešto više od devet sekundi (9,3), dok je zlatna sredina (95 KS) deklarisana na 10,9 s. Kako sve tri varijante imaju približnu vrednosti obrtnog momenta, većih razlika u svakodnevnim uslovima vožnja neće ni biti.

 

 

 

 

 

 

Novi 1,5-litarski turbo benzinac od 150 KS koji se ekskluzivno ugrađuje u FR je više nego dovoljan da Ibiza stekne epitet “vrućeg heča”. Ovaj agregat se rado zavrti do 6.500 o/min bez ikakvog protivljenja ili prelaska u grubi režim rada. Ali zvuk je pomalo dosadan u poređenju sa slatkim trojstvom jednolitarskih agregata. U većini slučajeva, nalazićete se u srednjim obrtajima. Šestostepeni manuelni menjač nudi razuman mehanički osećaj na ručici, pa se nikada nećete naći u nedoumici u kom stepenu prenosa trenutno vozite i kako ćete da “menjate” dalje. Jasno, intuitivno i osećajno. DSG sklop se nudi isključivo uz ovaj FR, a uz njega kao opcija dolaze radarski “kruz-kontrol”. Ali, na sreću, u ovom slučaju nema asistencije sa upravljačem, tako da je vozač i dalje glavnokomandujući.

Lagan ali oštar upravljač nudi osećaj agilnosti a u krivine vodi Ibizu veoma precizno i sa jako malo naginjanja. Ipak, po već ustaljenom običaju savremenih automobila, nema puno povratnih informacija sa upravljača kada se stigne do krajnjih granica, ili preteranih očekivanja za podešavanje ulaska u krivinu bez “igranja” sa gasom. Sve je, nekako, u jednoj ravni – bezosećajno. Luksuzno opremljena Ibiza nosi oznaku Xcellence i opremljena je točkovima od 17 inča. Za FR su namenjeni za broj veći – 18’’. Verzija koja nije predviđena za sportsko uživanje, pak, nudi više osećaja na upravljaču od “sportiste” sa krućim podvozjem i oznakom FR! Xcellence daje bolje povratne informacije, ali je podložnija preupravljanju. Kompromis, na ovom polju, nije tako lako postići. FR uz doplatu nudi podesive (ali ne i prilagodljive) amortizere, ali je razlika između Normal i Sport moda jako mala, praktično da ne vredi doplate.

Što se tiče unutrašnjosti, ona je zadivljujuće prostrana za vozilo B segmenta. Produženo međuosovinsko rastojanje rezultovalo je da količina prostora za kolena putnika pozadi bude na nivou za klasu većih automobila. Zbog toga Ibiza bez ikakve griže savesti može da se svrsta među porodične automobile, mada će oni pozadi da se žale na nedostatak naslona za ruke, držača za čaše ili otvora za ventilaciju. Kada smo već kod tih “detalja”, treba napomenuti da u celoj kabini nema dovoljno prostora za odlaganje sitnica. Moglo bi to značajno bolje da bude.

Prednja sedišta su jako dobro profilisana, dok je ono na vozačkoj strani serijski podesivo po visini. Zbog toga, skoro da svaki vozač bez obzira na gabarite lako može da iznađe adekvatnu poziciju za upravljačem.

Ibiza je jedan od onih automobila koji ne prezaju da se odupru trendovima “štrčećih tablet” na centralnoj konzoli. Kod ovog Seata, naime, ekran multimedije je lepo ukomponovan u celinu, a iznad njega je pronađeno dovoljno mesta za otvore ventilacije. Sam ekran je, zbog toga, nešto niže pozicioniran, ali dovoljno adekvatno da se s njim može rukovati bez ikakvih poteškoća. Na komande reaguje jako brzo a površina je izuzetno osetljiva na dodir. Šta više, dodirom na “tastere” stvara se veštački utisak pritiska na prave, fizička “prekidače”. Jako lepo. Zumiranje i prelistavanje ekrana funkcioniše baš onako kako se to očekuje, ali ukoliko to poželite, za kretanje kroz meni može da se koristi fizičko rotaciono dugme kao i potenciometar za pojačavanje i smanjivanje jačine zvuka audio sistema, koje je predviđeno samo za to. Odlično ergonomsko rešenje za multimediju koje je primenjeno i kod klimatizacije – komande imaju posebne fizička tastere. Savršeno rešenje.

Ekran multimedije su kod svih verzija, osim bazne, kolorni. Osnova je, zarad uštede, ostala crno-bela. Opet u zavisnosti od nivoa opreme, LCD može da bude od pet ili osam inča. Sve verzije su opremljene Bluetooth i USBkonekcijom. Ponegde je moguće sresti se sa velikim komadom plastike na prednjoj konzoli, ofarbanim u boju karoserije, ali činjenica je da su svi elementi jako dobro sklopljeni i nema nikakve škripe, neprijatnih tonova niti utiska da će se za godinu-dve sve to lepo raspasti. Naprotiv. S druge strane, uočljiv je otklon od VW i Audi modela, koji imaju dovoljno prostora da se hvale kvalitetom korišćenih materijala i opravdaju višu cenu. Plastika kod Seata je tvrda i sklona ožiljcima od ogrebotina. Da bi to na neki način nadoknadio, španski proizvođač je novac koji je uštedeo na materijalima prebacio u budžet za opremu. Jedan od njih je Beats audio system. Istina, ne tako skup kao što “muzika” zna da bude u pojedinim brendovima, ovaj uređaj i nije za pohvalu. Tvrdoća zvuka i eho znaju da zasmetaju audio puritancima. Bose system iz Nissana, Renaulta i sličnih, zvuči neuporedivo bolje.

 

 

 

 

 

 

Što se tiče prtljažnika, on je za trećinu veći nego kod starog modela. Ima dvostruko dno i rezervni točak manjih dimenzija. Sve navedeno dovodi do zaključka da je Ibiza automobil koji se bira glavom a ne srcem. I to je dobro. Kupac dobija obilje prostora i opreme dobro uokvirene dinamikom vožnje i racionalno određenom vrednošću vozila. Pri tom, ne gubi se ni na vizuelnim identitetu. Iako je malo šira nego što bi to bilo optimalno za uske gradske ulice, Ibiza zbog toga nudi obilje prostora u kabini i prtljažniku. Ukoliko vam je potreban prostrani supermini, ova generacija Ibize je verovatno poslednja stanica u kategoriji klasičnih automobila. Iznad nje su samo krosoveri i MPV vozila B segmenta. Trocilindrični motor obavlja dobar posao za većinu korisnika a tiši je i jeftiniji od dizela. Gradska vožnja i krstarenje otvorenim utevima su gotovo pa na nivou za klasu više pozicioniranih automobila. Meko ali odlučno savladavanje krivina je jednostavno izvodivo, bez ikakvog rasta novoa adrenalina, pa čak i FR verzija deluje pomalo mlakušno. Bar u toj varijanti ne bi bilo loše podariti malo više elana i “nemira”. Možda Seat to čuva za Cupra verziju? Verovatno.

Možda Vas interesuje i...