Škoda zvanično predstavila perjanicu kuće

Škoda Kodiaq GT

Kupe verzija najevćeg češkog SUV-a namenjena je isključivo kineskom tržištu i to je četvrti “sport-utility” brenda koji se prodaje u toj zemlji

Poput nemačke trojke koju sačinjavaju Audi, BMW i Mercedes, Česi su povukli potez koji klasični SUV model pretvara u svojevrsni kupe. Primera radi, BMW-ova X-Serija označena neparnim brojevima predstavlja klasičan SUV, dok parni “broj više” čini da taj isti automobil dobije kupeovske predznake. Slično je kod Mercedesa, koji uz standardnu oznaku dodaje sufiks Coupe. Ni Audi se ne razlikuje previše, a najsvežiji primer je Q8 koji je, iako zaseban model, izveden iz Q7.

Dakle, Škoda je dodavanjem oznake GT od Kodiaq-a napravila kupe – prvi potez te vrste u “ekonomskom” delu VW grupacije. Da ne bi ponavljali osnovne detalje ovog vozila koje smo prikazali nedavno, navešćemo da je Kodiaq GT dugačak 4,63 m i da dolazi sa dva benzinska TSI agregata zapremine dva litra. Slabiji od 190 KS pokreće samo prednje točkove, dok snažniji sa 220 “konja” ima zadatak da uposli sva četiri točka i to preko sedmostepenog automatika sa dvostrukom spojnicom.

Razlog zbog kog se GT neće nudity u ostatku sveta i dalje nije poznat, a ono šta u Škodi posebno ističu jeste činjenica da im je kinesko tržište naročito važno jer svaka četvrta novoproizvedena Škoda završi na dalekom istoku.

Možda Vas interesuje i...