Smartfon menja sve, pa i…

KIA digitalni ključ

KIA Motors, inače deo Hyundai Motor Group, nedavno je predstavila digitalni ključ, koji korisnicima omogućava otključavanje vozila i startovanje motora pomoću pametnog telefona. Digitalni ključ, koji će ubuduće zameniti fizički, biće ponuđen u vidu aplikacije i biće dostupan onolikom broku korisnika koliko to vlasnik odredi

Tehnologija NFC (Near Field Communication) će u neposrednoj blizini vrata vozila prepoznati pametni telefon sa ovlašćenim digitalnim ključem. NFC antena za prepoznavanje je postavljena u ručici vozačevih i suvozačevih vrata, dok je antena za startovanje motora locirana u pregradi na prednjoj konzoli, namenjenoj bežičnom punjenju mobilnih telefona. NFC je oblik identifikacije radijske frekvencije (RFID – Radio Frequency Identification), koji pruža visok nivo bezbednosti, jer se bežična NFC komunikacija uspostavlja samo kada su uređaj i čitač udaljeni tek nekoliko centimetara. Nakon otključavanja vozila, korisnik će moći sa postavljanjem pametnog telefona u pregradu na centralnoj konzoli, pritiskom na dugme Start/Stop pokrenuti motor.
Korisničke postavke čuvaju se u vozilu i kada ono prepozna ključ, postavke se automatski prilagođavaju korisniku – između ostalog položaj bočnih ogledala, sedišta i upravljača, a pored toga postavke obuhvataju i audio-video-navigacioni sistem i ekran na vetrobranskom staklu.


KIA digitalni ključ ćemo moći da koristimo za daljinsko upravljanje određenih sistema vozila preko pametnog telefona. Upotrebom Bluetooth komunikacije BLE (Bluetooth Low Energy) korisnici će moći da otključavaju i zaključavaju vozilo, aktiviraju alarm i startuju motor. Pored toga će moći – kada vozila sa automatskim parkiranjem budu u komercijalnoj upotrebi – daljinski upravljati ovim uslugama.
Digitalni ključ identifikuje korisnika, a onda vozilo automatski prilagođava postavke, što omogućava car-sharing vozila. Pristup funkcijama pojedinog vozila može se prilagođavati svakom pojedinačnom korisniku, a može se podestiti i vremenski period pristupa. U slučaju iznajmljivanja vozila, vlasnik može unapred da programira trajanje upotrebe vozila ili ograniči upotrebu samo za određene namene i radnje. Tako se, na primer, kuriru može omogućiti da otključa prtljažnik zbog dostave pošiljke, ali ne i poklopac rezervoara za gorivo.
Kada car-sharing bude dovoljno rasprostranjen, digitalni ključ će omogućiti unajmljivanje i iznajmljivanje vozila bez fizičkog kontakta vlasnika vozila i vozača, jer će sve da se obavlja preko aplikacije. Za slučajeve, kao što su posete servisnim radionicama, gde je predaja digitalnog ključa nepraktična, i dalje će biti na raspolaganju da bude klasični pametni ključ ili pametna kartica. KIA ovu tehnologiju planira da ponudi do kraja godine.

Možda Vas interesuje i...