SONY FE 400 MM F/2,8 GM OSS

Sportska optika

Ovaj brzi teleobjektiv namenjen je na prvom mestu profesionalcima – snimateljima sportskih događaja i života u divljini

Sony je zvanično predstavio “najduži” objektiv G serije – FE 400 mm f/2,8 sa optičkom stabilizacojom slike, po ceni od 12.000 američkih dolara. Masa je među najnižima u klasi i deklarisana je na skromnih 2,7 kg. Proizvođač navodi da je ovaj objektiv izbalansiran gotovo savršeno, tako da je idealno rešenje za snimanje sa monopoda ili čak iz ruke. Za autofokus je namenjen dvostruki linearni motor, koji omogućava do pet puta brže izoštravanje na a9 telu nego što je to slučaj sa FE 300 mm f2,8 G2 objektivom.

Novitet je kompatibilan sa Sony 1,4x i 2x telekonvertorima. Kako je ovo perjanica G Master serije, očekuje se da će kvalitet slike biti na vrhunskom nivou, sa odličnim kontrastom i konstantnom rezolucijom na celokupnoj površini snimka. Primenjena optička formula podrazumeva tri fluoritna elementa, što omogućava da se hromatske aberaicije svedu na najmanju moguću meru. Neželjene refleksije, paralaksa i ostale optičke anomalije, redukovane su primenom Nano AR premaza sočiva. Listići blende su zaobljeni i ima ih ukupno 11, tako da se očekuje prijatan boke efekat. Proizvođač tvrdi da je ovaj objektiv otporan na prašinu iI vlagu, te je idealan za korišćenje u divljini. Fluoritni premaz prednjeg elementa sprečava nakupljanje prljavštine i otisaka prstiju pa je očekivano da (skoro) svaki snimak bude baš onakav kakvog ga je fotograf zamislio.

Ko bude želeo da koristi filtere, trebaće mu oni prečnika 40,5 mm. Toliki je otvor predviđen za “ubacivanje” u kućište samog objektiva. Osim klasičnih i ND filtera, moći će da se koriste i cirkularni polarizacioni flteri (cena oko $400). Isporuka ovog monstruma predviđena je za početak septembra.

Možda Vas interesuje i...