Šta Peugeot izlaže na Salonu automobila u Parizu?

Tako efikasni, tako uzbuđujući – slogan je Peugeotovog nastupa

Francuski proizvođač na domaći teren izlazi sa tehnologijom za koju se smatra da predstavlja most između fosilnih i potpuno električnih automobila. Da li je to tako ili se o tome može diskutovati, ostaje da vidimo, a sada evo šta je realnost kod Peugeota.

 

Ovaj član grupacije PSA uvodi novi benzinski motor namenjen Plug-In hibridnim modelima. Za ovu priliku, to su krosover 3008, limuzina 508 i njena karavan verzija. Nudiće se u variantama Hybrid i Hybrid4 (sa pogonom na sva četiri točka) a prvo se uvodi u liniju 508 potom i u 3008. Predviđen termin komercijalizacije – drugi kvartal 2019. Peugeot je naročito ponosan činjenicom da je u određenim uslovima moguće koristiti takozvani ZEV (Zero Emision Vehicle) mod, odnosno da je pogon u potpunosti na struju. Kupcima će na raspolaganju da budu varijante sa 225 ili 300 KS, u karoseriji tipa limuzine, karavana ili SUV-a, sa pogonom samo na prednje ili na sva četiri točka i četiri različita moda vožnje.

Osnovu novog Plug-In hibridnog sistema predstavlja 1,6-litarski Pure Tech benzinac prilagođen novim uslovima eksploatacije – dodat mu je starter-alternator i poseban sistem hlađenja. U verziji za vozila sa pogonom samo na prednje točkove oslobađa 180 KS, dok je za 4×4 varijante osnažen za dodatnih 20 “konja”. Uz njega dolazi novi osmostepeni e-EAT8 automatski menjač. Na njega je instaliran elektro motor snage 80 kW (110 KS). Uz njega, ukupni obrtni moment se podiže za 60 Nm. Za verzije sa pogonom na sva četiri točka, zadnje oslanjanje je elektrifikovano: multi-link veze su opremljene inverterom, elektromotorom od 80 kW (110 KS) i prenosnikom za 4×4 pogon. Za snabdevanje električnom energijom iskorišćene su Litijum-Jonske baterije napona 300V i pozicionirane su ispod drugog reda sedišta kod verzije sa pogonom napred i kod 4×4 izvodnice. Njihov kapacitet je između 11,8 kWh (za Hybrid) i 13,2 kWh za Hybrid4. Kapacitet obezbeđuje do 50 km vožnje isključivo na električnu energiju. Tom prilikom, moguće je voziti brzinama do 135 km/h, nakon čega na snagu stupa benzinskim agregat.

Peugeot 3008 GT Hybrid4 – integralni pogon, ukupna snaga 300 KS

Ukoliko se baterija dopunjava na standardnom priključku (3,3 kW, 8A) punjenje traje sedam časova. Jači, od 3,3 kW i 14A, bateriju napuni u period od četiri časa, dok brzi punjač od 6,6 kW, 32A) taj posao obavi za manje od jednog časa i 45 minuta. Kao I kod svakog Plug-In hibrida, baterije se dopunjavaju Tokom vožnja iz benzinskog motora i/li prilikom kočenja odnosno usporavanja.

SUV 3008 u GT Hybrid4 varijanti dolazi sa integralnim pogonom i zbirnom snagom od 300 KS. To znači da Pure Tech benzinac isporučuje 200 KS a dva elektro motora na zadnjoj osovini dodatnih 110 KS (nije greška, u “električnoj” matematici 200 + 110 je 300, sa uračunatim gubicima). Tako motorizovn 3008 GT Hybrid4 do “stotke” stiže za 6,5 s, a prosečna emisija ugljen dioksida je manja od 49 g po poređenom kilometru. Maksimalne brzine nisu navedene, jer po ustaljenoj praksi proizvođača ovakvih i potpuno električnih vozila taj podatak i nije od naročite važnosti.

Brzi punjač dopuni bateriju za manje od dva sata

Limuzina i karavan sa oznakom 508 opremaće se benzincem od 180 KS i parom elektromotora sa 110 KS, što u zbiru daje 225 KS (na točkovima). Emisija štetnih gasova je ista kao kod 3008, ali je autonomija isključivo na električnu energiju nešto manje – 40 km. Koliko će ovakva zadovoljstva da koštaju, još nije objavljeno, ali i taj podatak očekujemo uskoro.

Možda Vas interesuje i...