Stepenice ka nebu

Škoda Scala

Lepo skrojen hečbek iz Škode… Bez preteranih iznenađenja, ali s druge strane, njih verovatno niko nije ni očekivao. Bar ne u tom smislu

Model Scala je češki “kec u rukavu” da se popuni praznina između male kombi limuzine znane pod imenom Fabia i velike kombi-limuzine/karavana Octavia. Konstruktorima su prilikom kreiranja Scale u mislima bili konkurenti poput Fordovog Focusa, novog KIA CEED-a, svakako Hyundai i30 a možda i polovnog Volkswagen Golfa novije generacije. Ili, tako nekako. Bilo kako bilo, Scala će da ima takvu cenu za koju se dobija više mesta i opreme nego kod premijum marki za isti novac, a svi koji imaju predrasude prema ovom češkom brendu u stvari dokazuju koliko nisu u pravu – ovo je racionalna kupovina. Kupovina glavom!

Za osnovu je odabrana rastegnuta verzija platforme A0, iskorišćene za nastanak Volkswagena Polo i Seata Ibiza (da, ovo je još jedan automobil razvijen na bazi VAG-ove MQB Lego slagalice), ali Scala stiže sa blago zbunjujućim izborom opcija. Osnova izgleda ovako: u trenutku komercijalizacije, na raspolaganju su tri motora, sa različitim snagama, sa petostepenim ili šestostepenim manuelnum menjačem odnosno sedmostepenim automatikom sa dvostrukom spojnicom (DSG). Baza je trocilindrični turbo bnzinac zapremine jednog litra sa 95 KS, sledi jača verzija od 115 KS, onda dolazi četvorocilindraš volumena 1,5 l snage 150 KS, dok boje i čast dizelaša brani samo jedan sklop – 1,6-litarski TDI od 115 KS. Evropljani će moći da uživaju i u čarima vožnja na prirodni gas – metan – ako se odluče za CNG varijantu koja se isporučuje uz mali TSI i ima 90 KS. Scala će, kao i ostale Škode, da se isporučuje u već ustaljenim paketima opreme. Pretpostavljamo da će najzanimljivija da bude ona sa benzinskim motorom od 115 “konja”, drugim paketom opreme i šestostepenim ručnim menjačem.

Ovaj automobil je, baš kao i svaki drugi te vrste – lepo i nenametljivo oblikovan. Možda bi reč “hrskavo” najbolje opisala utisak koji nastaje prilikom susreta sa Scalom. Peta vrata su iz jednog dela i izrađena od – stakla. To je lep detalj koji naglašava dinamiku i po koji čudno zasečen ugao karoserije. Bilo kako bilo, Scala dolazi s pregršt bezbednosne opreme već u standardu, a opšti utisak je da je ovo kvalitetno vozilo. Svakako, neće vas izuti iz cipela, ali je se nećete postideti u gotovo pa bilo kojoj situaciji i prilici. Ipak, ako dosad niste to primetili, Scalu nije preterano teško pomešati sa bio kojim konkurentom. Uostalom, danas su svi oni toliko slični jedni drugima da je poprilično teško izaći sa nečim posve originalnim što bi konkretan model izdvojilo iz mnoštva sličnih. Dobro, pokušaj sa zastakljivanjem petih vrata je poprilično uspeo. A da li je to dovoljno? Prosudite sami.

Kada govorimo o jednoj ovako praktičnoj porodičnoj kombi limuzini, Scala je sasvim solidno odrađen posao. Na točkovima osnovnih dimenzija ponaša se dobro (sam Bog zna kako li je na opcionim 18-icama, a ima ih čitava kolekcija u ponudi) – kreće se, zaustavlja se i odgovara na komande sa upravljača baš onako kako to i očekujete. Dakle, bez skrivenih kašnjenja, hladnoće, kolebanja i bilo kojih drugih neposlušnosti. Scala je dovoljno tiha, “volan” je dovoljno lagan i pomalo krut, kočnice izrazito snažne… Ako, pak, to poželite, ovo može da postane i jako zabavan automobil. Za vožnju naravno, iako ni motori ni podvozje nisu konstruisani za postavljanje repera i začikavanje fizike. Čak ni sa opcionim Sport paketom koji donosi tvrđe amortizere, manje odstojanje vozila od tla i ostale “začkoljice” karakteristične za tako nazvan skup dodataka. U ovom slučaju sasvim nepotrebnih.

Za verziju opremljenu jedinim benzinskim četvorocijindrašen, od 150 KS sa DSG menjačem, može da se kaže kako je pre živahna nego brza – čak iako zvuči sasvim pristojno a menjač je dovoljno brz i precizan. Ali, realno i krajnje iskreno, takav sklop i nije poenta nečega poput Scale. Kupovinom verzije 1,5 TSI cela situacija se samo komplikuje i značajno poskupljuje predmet koji je prvenstveno zamišljen kao jednostavan i pristupačan. Dakle – 1,0 TSI je pravi izbor, ako ne jači (115 KS) onda i slabiji (95 KS) vrši posao. I štedi novac. Ipak, ruku na srce, nije teško uočiti da je karoserija unapred pripremljena da s lakoćom moće da iznese recimo neku VRS verziju sa 200 i možda čak nešto više “konja”. Ovo je odrastao mali automobil. Škoda je apsolutno dobro ispekla zanat tokom proteklih decenija pod kapom Volkswagena (ni pre toga Česi nisu bili laici). Međutim, treba naglasiti i to da je Scala opremljena torzijama na zadnjoj osovini ipak bliža slabijim motorima, tako da bi budući sportista mogao i trebalo da dođe sa novom (i skupljom) nezavisnom geometrijom. Nešto kao što je to Ford uradio sa modelom Focus – direktnim konkurentom Scale. Slabije i jeftinije varijante imaju torzije, snažnije i skuplje – nezavisno oslanjanje sa Fordovim specijalističkim “začinima”. Ko zna, možda će upravo takav način razmišljanja da postane sakodnevica. Videćemo, relativno brzo.

Kada smo rekli da je trocilindraš sa šestostepenim manuelcem najidealniji izbor, nismo to izjavili tek tako, po principu “zlatna sredina”. Ne! Taj ručni menjač je neverovatno lak za rukovanje a u kombinaciji sa odličnim TSI trocilindrašem (čak i u slabijoj verziji mu se ništa ne može prigovoriti) osećaj u vožnji je takav da bez iole razmišljanja možete da krenete i na jako dugačka putovanja. Bez ikakve bojazni da li je takav sklop dorastao zahtevima koji se pred njega postavljaju. Potrošnja je jako mala, vožnja tečna i bez mučenja motora, za svakodnevne zadatke izvrsna kombinacija koja se i ne trudi da bude ono što nije. Pod tim, na prvom mestu, podrazumevamo sportske ambicije. U pomenutim situacijama, počinjete da shvatate čemu Scala služi – to je racionalna kombi limuzina koja pokriva sve ili gotovo sve potrebe različitih vozača, poslova… Praktično svega što se redovno sreće svaki dan. I to je za svako pohvalu. Česi nisu hteli da se petljaju tamo gde im nije mesto. Svaka čast. U verziji sa trocilindričnim motorom lako se održava ritam na autoputu, a gotovo pa savršen menjač (treba pohvaliti i spojnicu, tačnije njenu mekoću) u velikoj meri olakšava(ju) kretanje kroz gradske gužvu. Kada smo već kod vožnja gradom, treba pomenuti i preglednost – ona je prosečna za ovu klasu vozila, što znači da su parking senzori dobrodošli.

Ponovimo, ukupan utisak Scale i osećaj koji pruža, direktno je u vezi sa nivoom opremljenosti a da budemo krajnje iskreni – tu stvari postaju jako složene. Ova oblast može da predstavlja prekretnicu u konačnom sudu da li je automobil dobitna ili gubitna kombinacija, a ta odluka se donosi na osnovu standardne specifikacije. Istina, postoje i bogatiji i bogati paketi, mada budimo realni većina kupaca vozila ove kategorije gleda u smeru najjeftinijeg paketa pa onda na njega doda nekoliko detalja. U konkretnom slučaju, možemo da kažemo da Scala startuje sa sasvim pristojnim paketom opreme, koji uključuje klima uređa, zatamnjena stakla, LED dnevna svetla, infotejnment sistem od šest inča, elektropodizače stakala, solidan bezbednosni paket… I mnogo toga još. Sasvim dovoljno za prosečnog srpskog kupci u tom cenovnom razredu. Iskreno, “napakovana” Scala lako prestigne Octaviu pa i akcijske verzie Superba, tako da se postavlja pitanja isplativosti “krcanja” opreme. Ako vam nije dovoljno sve ono što početna verzije ove Škode ima, pogledajte šta sve taj brend nudi kod većih automobila. Verovatno ćete pronaći nešto po sopstvenom ukusu.

Najbolja stvar kod Scale je da čak i u “klot” verziji ne deluje jeftino i neće vas postideti gde god da se nađete. Svaka čast! Ali, to se neće baš dopasti onima koji planiraju da izdvoje značajno veću sumu za kupovinu bogato opremljene Scale u odnosu na ono koliko je potrebno izdvojiti za najjeftiniju. Ipak, ako poručite jeftinu Scalu, ona će vas uvek podsećati na to, kao i na činjenicu da postoje opremljenije i skuplje varijante. Sve što vidite i dodirnete u ovom automobilu deluje robusno ako ne i granitno čvrsto, tu su i jasno definisane teksture – neke prilično “plastične”, neke sa jako dobrim osećajem na dodir. Linije komandne table su jednostavne i čiste, unutrašnjost nastavlja da prati taj stil, a razbijanju monotonosti doprinosi horizontalna traka koja se unutrašnjošću prostire u visini laktova. Sedišta su ravna ali udobna (opciona sportska sedišta su odlična ali ne i vredna doplate), ergonomija je po receptu VW-a i poznata svim vlasnicima automobila tog koncerna. Ništa novi, ništa posebno. Za instrumente (ako doplatite digitalu) možemo reći da su jednostavni kao video igrica.

Ono čime Scala komotno može da se pohvali je prtljažnik od 467 litara – najveći u klasi. Nasloni zadnjih sedišta su deljivi, putnici pozadi imaju zaista puno prostora a i drugi par vrata se otvara široko – Škoda, dakle, zna šta znači reč praktično i igra upravo na tu kartu. Ukoliko imate decu, kućne ljubimce ili aktivni hobi, znaćete šta sve to znači. To svakako nisu detalji zbog kojih će vas primetiti ispred kafea, ali svakako imaju značaja u svakodnevnoj eksploataciji vozila.

Scala je napravljena jako dobro, na poznatoj platformi i od delova proverenog kvaliteta. Svaki od njih je spojen na najbolji mogući način, tako da nemate o čemu da brinete. Ova Škoda je zaista isplativ automobil, u svakom pogledu. A to i jeste poenta. Naravno, ako se odlučite za pravu verziju, jer svako preterivanj sa specifikacijama, motorom i dodacima neminovno vodi u veliki gubitak. Zamislite kao bi bilo da Scalu platite 25 ili više hiljada evra? Verujte, tako nešto je apsolutno moguće. Ne da je to smešno, nego je i krajnje neisplativo. Očekujete da ćete veći deo novca povratiti posle koje godine eksploatacije? Zaboravite – nemoguća misija. Ako zaista želite automobil iz koga ćete izvući najveću vrednosti i prilikom kupovine, i tokom eksploatacije i kasnije pri preprodaji, odaberite trocilindrični TSI sa 115 KS, šestostepeni manuelni menjač i ako ne bazni onda maksimum prvi sledeći nvo opreme. Da – i običnu boju koja se ne doplaćuje, a od opcija odaberite zadnje parking senzore i oblogu praga prtljažnika. Imaćete sasvim pristojno opremljen, praktičan i lep automobil koji nećete preplatiti, s kojim ćete se lepo i udobno voziti, nećete trošiti previše goriva, registracija i osiguranje će biti u okvirima razumnog a i kasnija prodaja polovne Scale će da vas učini srećnim.

Lepo skrojen hečbek iz Škode… Bez preteranih iznenađenja, ali s druge strane, verovatno ih niko nije ni očekivao. Bar ne u tom smislu.

Sada se, nažalost, vraćamo u surovu realnost: Ford Focus se bolje i prijatnije vozi, Golf pruž bolji osećaj, a ni jedan ni drugi nisu tako praktični ili povoljni za kupovinu. A to je ključ u celoj priči – zadržite Scalu skromnom bez preteranog dodavanja opcija. Ovo je svakako automobil vredan pažnje ako ste dosad razmišljali da sebi priuštite Seat Leon, KIA CEED ili Hyundai i30. Potražite ponudu kod dilera Škode, možda sačekajte neku od akcija i – ne preterujte sa dodatnom opremom. Ova Škoda je zamišljena drugačije od Audija A3, VW Golfa, Renaulta Megane… Odolite iskušenjima i vozićete se jako lepo i jeftino.

Možda Vas interesuje i...