SUDAR CIVILIZACIJA

Atina, Grčka

Grčka je, na ovim prostorima, među (naj)popularnijim turističkim destinacijama. Razloga za to ima mnogo: blizina, kulturološke sličnosti, temperament… Ipak, većina naših turista kao krajnju destinaciju bira severni deo “Elade”, mada i jug ima mnogo toga da ponudi. Centralna figura regiona je Atina, Glavni grad Grčke. To je metropola u kojoj se naprosto sudaraju civilizacije – drevna, srednjovekovna i savremena.

 U Atini svako može da pronađe ono što mu najviše odgovara, bez obzira na starosnu dob. Zaljubljenicima u istoriju najzanimljiviji će biti Akropolj, drevno utvrđenje koje puno govori o kulturi i načinu života starih Grka, o vojno-političkim zbivanjima na tom području Balkana pet vekova pre Nove ere… Naravno, nikako ne traba propustiti posetu Hadrianovoj kapiji, Rimskoj agori, Partenonu, Panatinskom stadionu, Zevsovom dvorcu i drugim brojnim kulturno-istorijskim zdanjima. Novija istorija može da se “pokrije” teatrima, operama i građevinama od kojih su mnoge pod zaštitom raznoraznih (međunarodnih) organizacija, a koriste se kao Parlament, muzeji… Mlađu populaciju, na prvom mestu, interesuje kakav je provod u Atini. Kratko i jasno – fenomenalan! Grci su hedonistički nastrojen narod, koji kvalitet življenja stvalja ispred svega drugog. Na primer, radno vreme prodavnica u Atini je, ponedeljkom i sredom, od 09-15 h i tu je kraj. Ostalim (radnim) danima, druga smena počinje u 17h i završava između 21 i 22 časa. Pravi noćni život startuje od ponoći. Tada “procvetaju” ulice, otvaraju se brojni klubovi, kafei, restorani… čiji menadžeri stoje ispred lokala i na ubedljive, interesantane i originalne načine mame klijente baš u njihovu “kuću”. Interesantne su i ture koje omogućavaju obilazak poznatih kvartova Atine: Plaka reprezentuje stari grad koji vodi do Akropolisa, Kolonaki je mondenski deo grada u kome se okupljaju glumci, novinari, političari, umetnici, poslovni ljudi i svi oni koji misle da predstavljaju nešto u javnom životu. Gazi je relativno sveža “vruća tačka”, karakteristična po starim fabrikama gasa za osvetljavanje kuća, koje su pretvorene u Tehnopolis, u kome glavnu ulogu imaju izložbe, koncerti i festivali. Exarchija je “komšija” Kolonakija, nastanjena starima Atinjanima i boemski nastrojenih intelektualacima, studenatima, rokerima i arhitekatama. Thiso je najstariji kvart Atine i u njemu se nalazi Akropolis. Istorijski centar grada je svojevrsni raj za sve zavisnike od kupovine. U trouglu koji sačinjavaju ulice Stadiou, Athinas i Ermou, može se kupiti bukvalno sve što ljudski um zamisli – “od igle do lokomotive”. Metaxourgio je oblast s novim barovima i restoranima koji niču bukvalno svakog dana. Psirri obiluje zanatskim radnjama svih vrsta, a moguće je sresti i brojne ulične prodavce. Trg Omonia predstavlja drugo lice Atine, i prepun je imigranata, švercera, preprodavaca – Atinska verzija China Town-a.

Poseta Atini će svakome ostati u sećanju. Što po starim zdanjima, što po noćnom provodu, šopingu ili naprosto uživanju u hrani, piću i uvek toplom moru. Posle višesatne šetnje atinskim ulicama i kvartovima, dobro će doći relaksacija u nekom od brojnih kafea na Glifadi, priobalnom delu Atine s dugačnim peščanim plažama.

Možda Vas interesuje i...