Tajna je otkrivena…

Renault Arkana

Francuzi su, kao što smo pre nekoliko dana najavili, na Salonu automobila u Moskvi upriličili premijeru kupe-krosovera sa ambicijama da postane globalni model

Arkana (u grubom prevodu – tajna) je novi kupe-krosover C segmenta koji predstavlja spoj elegancije i robustnosti. Rekli bismo – Megane “na visokoj nozi”. Nameće se jedinstvenim dizajnom u klasi koji izlazi u susret rastućim i sve raznovrsnijim zahtevima kupaca vozila SUV segmenta. Prototip Arkana je zapanjujući balans između klasične elegancije limuzine i čvrstoće SUV vozila: inovativni koncept koji izlazi u susret novim i sve zahtevnijim očekivanjima mnogih korisnika – za vožnju po gradu ili ruralnim predelima ali i putovanjima na dugačkim rutama. Robustnost ovog vozila iskazana je kroz veliko rastojanje od tla, široke rubove krila i pozamašne točkove od 19’’. To bi, u neku ruku, trebalo da obezbedi dobro ponašanje vozila na svim terenima. Bar na onima za koje je Arkana predviđena – ortodoksni terenac svakako nije niti će ikada to da bude. Elegancija u visini “bokova” i krov oblikovan po kupeovskim standardima naglašeni su hromiranim ivicama i staklenim krovom.

Ovakvim pristupom u konstruisanju, Arkana je dobila ulogu Renaultovog glasnika po pitanja oblikovanja i osnovnih dizajnerskih postulate dolazećih modela. Istina, Arkana donosi neka od proverenih i potvrđenih rešenja sa aktuelnih modela kuće, poput dnevnih svetala u obliku latiničnog slova C, kontura prednje maske, branika… Bilo kako bilo, ovo je model predviđen da se proizvodi i prodaje diljem planete, pa će tako da doprinese daljoj ekspanziji brenda Renault. Prva zemlja u kojoj će Arkana da se “rodi” i da nađe prvog kupci je upravo Rusija. Shodno ambicijama, Arkana će da bude ponuđena sa pogonom na prednje ali i sva četiri točka. Na tržištu Rusije se očekuje tokom naredne godine, a posle toga će da počne prodaja (i proizvodnja) u mnogim drugim zemljama sveta. Primat će da imaju zemlji Azije, gde će se Arkana proizvoditi za lokalna tržišta i po lokalnim zahtevima.

Ovaj automobil će imati jednu od važnijih uloga u ostvarivanju Renaultovog plana o globalnoj ofanzivi i dostizanju prodaje od pet miliona primeraka godišnje. Kupcima će biti ponuđena sa brojnim novim pogonskim sklopovima, uključujući tu i najnovije generacije turbo agregata koji će polako ali sigurno da preuzmu dominaciju u ponudi Renault vozila. Na svim tržištima sveta.

Možda Vas interesuje i...