Tarraco je prostran SUV prijatnog izgleda i sa sedam sedišta – verovatno najotmeniji SEAT ikada

SEAT Tarraco

Ime je došlo od starog naziva španske luke Tarragona. Sa Tarracom je kompletiran triling SEAT-ovih SUV modela, koji se pored najvećeg sastoji od srednje velikog pod nazivom Ateca i najmanjeg – Arona

Tarraco je prilično veliki SUV, predviđen da konkuriše modelima poput Hyundaija Santa Fe, sestrinskoj Škodi Kodiaq i sličnima. Shodno činjenici da je zamišljen prvenstveno kao sedmosed (na nekim tržištima će da bude ponuđen i sa dva reda sedišta – ukupno njih pet), ovaj SEAT je ite kako prikladno porodično prevozno sredstvo.

Španski proizvođač je već imao iskustva sa sličnim kategorijama porodičnih transportera, istina drugačijeg koncepta – Alhambra je MPV, klasa u izumiranju. SUV je preuzeo primat, pa džaba klizna bočna vrata na Alhambri, udobna sedišta, obilje prostora… Tarraco će, kako stvari stoje, preuzeti većinu ako ne i sve kupce MPV-a: dugačak je 4.735 mm i visok 1.658 mm. Ako Vas taj podatak uopšte zanima. Međutim, ovaj model nije samo najveći u ponudi SEAT-a, on je takođe i najkvalitetnije finiširan. U kabini se nalaze jako kvalitetni materijali, standardna oprema je jako bogata, čak i bogatija nego što bi to na prvi pogled moglo da se zaključi. U fabrici navode da sve to zajedno objedinjuje dizajn i funkcionalnost, sportki osećaj i komfor, pristupačnost i kvalitet, tehnologije i emocije, ali u formi koja pristaje širokom spektru stilova življenja. Dakle, velikom krugu potencijalnih korisnika. Isto tako, može da se kaže da je ovo veliki automobil, krajnje praktičan za veću porodcu a izgleda sasvim OK. Nije ga teško posmatrati.

Silueta Tarraco-a je veoma slična onoj kod Škode Kodiaq. Ne iznenađuje činjenica da dele istu arhitekturu, iako je Tarraco neznatno duži, niži i oštrijih ivica. Dizajnerska rešenja su u pojedinim detaljima različita, ali opet uporediva. To se odnosi na haubu motora, svetlosnu grupu, masku hladnjaka motora… I sve one uobičajene detalje koji treba da naglase kućni stil.

Što se tiče asistencija namenjenih vozaču, svaki Tarraco serijski dolazi sa sistemom za održavanje putanje unutar trake na putu kao i uređaja za detekciju pešaka i biciklista. Uz doplatu se mogu dobiti monitor mrtvog ugla, prepoznavanje saobraćajnih znakova, adaptivni tempomat i asistencija za gužvu u saobraćaju – koja funkcioniše tako što koriguje brzinu kretanja u zavisnosti od uslova na putu/ulici. Takođe “poziva na uzbunu” ukoliko dođe do udesa.

SEAT u modelu Tarraco vidi SUV sa najviše sportskih gena u segmentu, koji bi trebalo da bude najprodavaniji od svih konkurenata. Ambiciozna očekivanja, nema šta. Ali, kako teško da je “vrući kompakt”, nije ni totalni “nilski konj”. Dovoljno je prijatan za vožnju – blago agilan u krivinama, čvrsto priljubljen za podlogu autoputeva. Na pojedinim tržištima biće ponuđen sa adaptivnim oslanjanjem, koje u svakom trenutku može da naglasi ili komfor ili sport. U zavisnosti od situacije ili želje vozača. Ako je za utehu, svaki Tarraco dolazi sa kružnim selektorom pogonskog moda, koji omogućava izbor jednog od šest modova rada pogona na sva četiri točka, uključujući tu i sneg i blato. Dakle, Tarraco je podjednako kadar da izađe na kraj sa situacijama kada poželite da se popnete do udaljenog skijališta ili iznađete novu rutu do zabačene obale. Svejedno. Ako bi, kojim slučajem, pokušali da iznađete razlike u odnosu na Kodiaq – sumnjamo da bi u tome uspeli. Bar po ovoj osnovi. U slučaju da, pak, pokušate da uporedite SEAT Tarraco sa ostalim sedmosedima – popur KIA Sorento ili Nissan X-Trail modela, uočićete nešto manje naginjanja karoserije i oštrije reakcije na pojedine komande – tu i tamo. Ali, nikada nećete doći u zabunu da li upravljate velikim SUV-om ili nečim drugim. Klasna pripadost ovog vozila je jasna sa svakog gledišta. Ako planirate da na sedištima u trećem redu prevozite osobe više od 1,6 – 1,65 m, na to jednostavno zaboravite. Uostalom, to je boljka skoro svih sedmoseda klase. Zato, lično smo mišjenja da je najbolje poručiti Tarraco u klasičnoj konfiguraciji sa pet sedišta kada vam ostaje ogroman prtljažnik, nego da uveliko žrtvujete tovatni prostor zarad tesnih i klaustrofobičnih sedišta u trećem redu.

Kada dođete do tačke u kojoj trebate da se odlučite za pogonski sklop, nećete imati previše opcija: tu su dva TSI benzinca od 1,5 i dva litra, sa 150 ili 190 KS plus dvolitarski TDI u dve verzije, sa 150 ili 180 “konja”. Početne verzije dolaze sa pogonom samo na prednje točkove i šestostepenim mehaničkim menjačem, dok su bogatije opremljene verzije na raspolaganju sa sedmostepenim DSG prenosnikom i 4WD sistemom prenosa obrtnog momenta do pogonskih točkova. Ako praktikujete duga putovanja sa popunjenim kapacitetom vozila po pitanju broja putnika, poželećete elastične i ekonomične dizelaše. Ako, pak, vozilo koristite na prvom mestu za vožnja u lokalu i po okolini, benzinci su sasvim adekvatni. Štaviše, smatramo da će najveći broj kupaca posegnuti za verzijom 1,5 TSI. Zašto? Pa zato što će da bude najjeftinija, što ima mogućnost isključivanja cilindara kada se ne koristi pun kapacitet motora, zato što je na osnovu aktuelnih trendova najpoželjniji (najmanja emisija ugljen dioksida), zato što… Ekologija i ekonomija danas biraju automobile koje ćete voziti.

Ako je suditi po Škodinim potezima, nije isklučeno da će i SEAT da ponudi neku bržu FR varijantu, koja bi mogla da ima podesivo oslanjanje. To bi mogla da bude verzija sa dvolitarskim TDI agregatom od 240 KS (kao što je ima Kodiaq), a znajući da je SEAT u sestrinskom brendu Cupra već predstavio SUV Ateca sa benzinskim motorom od 300 “konja”, nije isključeno da će nešto slično da se pojavi i na osnovi Tarraca. Pre ili kasnije, videćemo.

Ukoliko se odlučite za verziju sa pogonom na sva četiri točka, treba da znate da sistem ugrađen u ovaj SEAT može da pošalje do 50 odsto obrtnog momenta do zadnje osovone kada se za tim ukaže potreba. To je jako korisno mokrim i klizavim putevima, ali i van asfalta kada se krene u lakše Off-Road avanture. Kupci ovog španskog modela svakako neće da idu u osvajanje amazonskih šuma, ali nije loše da znaju da Tarraco može da savlada uspone do 40 stepeni i to iz stanja mirovanja.

Što se pozicije za sedenje tiče, nije teško zaključiti da je ona visoka, poput svakog rasnog SUV-a. Sve verzije dolaze sa digitalnom instrument tablom koja zamenjuje klasične analogne “cajgere” a tu je i takozvani “plivajući” tablet iznad centralne konzole. Kao i svaki ekran osetljiv na dodir, ni ovaj nije lak za rukovanje kada je vozilo u pokretu (osim ako to nije apsolutno ravna i prava deonica), pa ćete verovatno posegnuti za komandama na upravljaču. Bar za najosnovnije funkcije. Neke od verzija nude opcije komadi uz pomoć pokreta ruku – gestikulacija – i po prvi put u nekom SEAT modelu Amazon Alex sistem glasovnih komadi.

I dok određene proizvođači praktikuju da kabine svojih modela kreiraju tako da one budu mračne i bezdušne, SEAT se potrudio (i u tome uspeo) da se razigra i ponudi zanimljive materijale po kvalitetu, poreklu i izgledu. Neki predstavljaju, na primer, teksas platno, neki drvo, neki aluminijum, neki… Svakako interesantnije nego klasika u vidu tkanine i/li kože. Naravno, ima i nje, da ne bude zabune.

Kada uđete u ovo vozilo, shvatićete koliko prostora ima u njemu. Naime, dobrobit spoljašnjih dimenzija uočava se u količini prostora za putnike, konkretnije koliko ga ima za noge, ramena glavu… Pa čak i onda kada je Tarraco opremljen opcionim panoramskim krovom, za koji se zna da “jede prostor”. Čak i tada iznad glava putnika ima savim dovoljno prstora. Srednja klupa može da se pomera po uzdužnoj osi, pa  se i na taj način može kalkulisati sa zapreminom prtljažnika i putničkim odeljkom. Makismalna zapremina prtljažnika je 700 litara, plus dodatnih 70 u velikom hladnjaku. To je više nego kod Škode Kodiaq.

Tarraco je prostran sedmosed dobrog izgleda i verovatno najotmeniji SEAT ikada

Ako imate potreu za prostranim i uslovno rečeno lepim vozilom u kome možete da povezete veći broj osoba  da pritom ne morate da sednete za upravljač kakvog kombija sa prozorina na bokovima, onda je ovo jedno od boljih rešenja za vas. Sedam sedišta jesu bonus, ali ne očekujte da ćete u šestom i sedmom moći da vozite korpulentnije saputnike. Ni oveću količini prtljaga u tom slučaju. Ostaje vam mesta za jednu ili dve omanje putne torbe od platna.

Pitanje koje se na kraju nameće je sasvim logično: da li biste pre uzeli Tarraco ili za nekoliko hiljada evra jeftiniji a identično opremljeni Kodiaq? U osnovi, to su bizanci. Škoda, pak, donosi pojavu za koju može da se kaže da je prikladnija porodičnoj upotrebi, dok SEAT više zalazi u neke druge (sportske) sfere. Stvar ukusa i ličnih aspiracija…

Možda Vas interesuje i...