Toyotina fabrika u Poljskoj započela proizvodnju pogonskih sklopova za hibridna vozila

Toyota HV

Četvrta generacija sklopova koji objedinjavaju pogonsku osovinu i prensni mehanizam (Transaxles) za hibridna vozila, počela je da se proizvodi u TMMP (Toyota Motor Manufacturing Poland) fabrici u Walbrzych-u

Ovo je, ujedno, prvo postrojenje van Azije i drugo van Japana u kome Toyota proizvodi tehnooški najsavršenije sklopove za vozila najnovije generacije. Transeksl sistem je, praktično, srce svakog hibridnog pogonskog sklopa, tako da je njegov kvalitet veoma značajan. U Toyoti su ubeđeni da poljski pogoni bez problema mogu da izađu u susret najstrižim zahtevima po pitanja kvaliteta, tako da se novi sklopovi sada proizvode u ovoj zemlji.

Proizvodi nastali u ovoj fabrici ugrađivaće se u hibridne verzije modela Corolla i CH-R. Ovakav potez je, ujedno, veliki podstrek za poljsku ekonomiju i uvećanje broja novih radnih mesta. Toyota je, naime, dosad investirala ukupno više od milijardu evra u ovo postrojenje a otvoriće i 600 novih radnih mesta.

Evropski put, sa ciljem elektrifikacije, smo započeli tako što smo prvi hibrid na Starom kontinentu lansirali tokom 2000. godine. Danas, skoro svaki drugi prodati automobil našeg brenda ima hibridnih pogon a prodaja Toyota hibridnih automobila i dalje je u porastu. Hibridna tehnologije je ključna razlika naše i ostalih kuća. To je samo jedan deo naše ambicije o strategiji elektrifikacije i prodaja te vrste vozila u količini od 5,5 miliona elektrifikovanih vozila godišnje, na globalnom nivou, uključujući tu i milion potpuno električnih modela do 2030. godine. Nastavak rasta prodaja hibrida u Evropi omogućavaju rast i razvoj prozvodnih pogona hibridnih komponenti na tom kontinentu, rekao je Dr Johan van Zyl, predsednik i CEO u Toyota Motor Europe.

Možda Vas interesuje i...